Üretimin ancak yüzde 50’si tüketiciye ulaşıyor

Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, B20 Türkiye Konferansı’nda, gıda ve soğuk zincirin önemine değinen açıklamalarda bulundu. 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun bugüne göre yaklaşık üçte bir oranında artışla 9,1 milyara ulaşacağının öngörüldüğünü hatırlatan Özerkan, bu durumun dünya nüfusunun beslenme ihtiyacını karşılamak için küresel tarımsal üretiminin yüzde 60 oranında artmasını gerektirdiğini kaydetti. Özerkan, “Bugün gıda sektöründe üretilen tüm ürünlerin ancak yüzde 50’si tüketicinin masasına gelebiliyor. Gerisi ise gıda atığı olarak çöpe gidiyor. Bu, insanlığın gıda ihtiyacı için üretilen yiyeceklerden 1,3 milyar tonunun atık olarak çöpe gitmesi anlamına geliyor. Gelecekte gıda sektörü için en büyük zorluk, nasıl daha fazla üretebiliriz değil de çöpe giden bu gıda atıklarını sürdürülebilir bir biçimde nasıl azaltabiliriz konusu olacak. Gelişmekte olan ülkelerdeki meyve-sebze kayıplarının yüzde 40’ının hasat öncesinde ve hasat sonrasında, üretici tarafında gerçekleştiğini görüyoruz. Sanayileşmiş ülkelerde ise bu kayıplar yüzde 40 oranında perakendeci ve tüketici tarafında gerçekleşiyor.”



1 kilo elmayla 180 litre su da çöpe gidiyor

“Biz Metro olarak sadece gıda atığı konusunda değil, harcadığımız su, enerji ve işgücü konusunda da sürdürülebilir ve verimli bir yol izlememiz gerektiğine inanıyoruz” diyen Kubilay Özerkan, sözlerine şöyle devam etti:

“1 kilo elmayı çöpe attığınızda sadece elmayı değil, 180 litre suyu da çöpe atmış oluyorsunuz. 1 kilo elma için kullanılan iş gücünü, enerjiyi, gübreyi, paketlemeyi de çöpe atmış oluyorsunuz. Biz Metro olarak, bu yaklaşımın önüne geçmek, gıda kaybını ve atığını en aza indirmek için, kendimizi üretici ve tüketici arasında bir köprü olarak konumlandırıyoruz. Zinciri tarladan tüketicinin tabağına kadar bir bütün olarak ele alıyoruz. Bunu yaparken öncelikle uluslararası mutfaklarda trendi takip ediyor, müşterilerimizin ihtiyaçlarını onlarla birlikte belirliyoruz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda üreticiyle anlaşıyoruz. Talep oranında üretim yaptırıyor, üreticinin ürettiği tüm ürünü satın alıyoruz. Böylece fazla arzdan kaynaklanan gıda atığının önüne geçmiş oluyoruz. Bunun dışında tedarikçilerimize doğru zamanda hasat, ilaç kullanımı gibi konularda eğitimler veriyoruz. Sadece bu eğitimlerle gıda kaybının %50’sini engelledik. Yeni ambalajlama sistemimizle ürünlerin raf ömrünü 3 kat daha uzattık. Kolay bozulabilen ve belirli ısılarda saklanması gerekli olan ürünlerin taşınmasında soğuk hava zincirinde önemli yatırımları hayata geçirdik. Bu yatırımı yapmasaydık gıda atığımız 3 kat artacak ve yıllık 24 milyon TL olacaktı. Sonuç olarak, teknoloji yatırımı bir maliyet kaynağı değil de iş stratejisi olarak görülmelidir. Bu yatırım aynı zamanda tüm gıda sektörü için faydalı bir yatırım ve gıda atığını önlemek için bir yöntemdir.”

Tüketici tarafında ise müşterilerine eğitim verdiklerini ifade eden Özerkan, “Yılda 250 HORECA müşterimize mutfaklarında stok yönetimi konusunda eğitimler vererek, gıda atıklarının son tüketici tarafında da en aza indirgenmesi konusunda çalışıyoruz” dedi.

Sıfır kilometre yaklaşımı

Metro’nun ‘O (sıfır)’ kilometre yaklaşımını benimsediğini belirten Özerkan, ürünleri mağazalarının bulunduğu bölgelerdeki yerel üreticilerden almaya özen gösterdiklerini söyledi. Bu sayede yerel üreticiyi, kırsal kalkınmayı ve sürdürülebilir tarımı desteklediklerini; biyo çeşitliliği koruduklarını; karbon ayak izini düşürdüklerini ve ürünlerin daha uzun süre raflarda kalmasını sağlayarak gıda atığını ve kaybını azalttıklarını ifade etti.



Metro Toptancı Market Hakkında

Metro Toptancı Market, 28 ülkede 750’ye yakın mağazayla hizmet vermektedir. Dünya çapında 110.000’den fazla çalışanı olan şirket, tüm dünyada 21 milyon profesyonel müşteriye hizmet vermektedir.

Metro Group’un lokomotif şirketi olarak kabul edilen Metro Toptancı Market, ülkemizde 1990’dan bu yana faaliyet göstermektedir. Uygun fiyatlı, taze ve kaliteli on binlerce ürün, yurt çapına yayılmış 31 Metro Toptancı Market mağazasında satışa sunulmaktadır.

Tüm Metro mağazalarında “Tarladan Çatala” gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulmasını esas alan bir standart olan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standartları yüzde 100 uygulanmaktadır.