Enerji giderlerini düşürmek isteyen firmalar, krizle birlikte tasarruflu ürünlere yöneldi. EAE Aydınlatma firmasının 2007 yılında piyasaya sürdüğü Revo Armatürleri yüzde 65 oranında tasarruf sağlayınca birçok lojistik firmasının da ilk tercihi oldu. Türkiye’de en büyük lojistik firmalarıyla çalışan EAE Aydınlatma; Almanya, İtalya, Polonya, Hollanda, Arap Ülkeleri ve Çin’de de projeler yürütüyor.  

EAE Aydınlatma Pazarlama ve Satış Departmanı Satış Mühendisi Fuat Ardıç, firma olarak hem Türkiye’de hem de dünyada önemli projelere imza attıklarını söylüyor. EAE Şirketler Grubu’nun 1973 yılında kurulduğunu ve asansör hizmeti verdiğini aktaran Fuat Ardıç, 1982 yılında ise EAE Aydınlatma’nın faaliyete başladığını belirtiyor. Firma gelişen genel ekonomik durum ve teknolojiyle birlikte Ar-Ge yatırımlarını artırıyor ve 2003 yılında önemli bir ivme kazanıyor. EAE Aydınlatma dünya çapında ürün üretebilen, projelere dizayn ve özel ürün olarak cevap verebilen bir yapıya kavuşuyor.

Ardıç, 2007 yılı sonunda üretilen Revo Armatürleri’nin piyasada önemli bir yankı uyandırdığını anlatarak bunun sebebini ise “2008 yılında tasarruf konusu daha fazla gündeme gelince Revo Armatürleri’ne e adeta gün doğuyor. Çünkü enerji fiyatları 2008 yılında 3-4 kez zam görüyor. İşletmeler nereden daha fazla enerji tasarrufu yapabilirim arayışına girdiklerinde, karşılarına Revo Armatarleri çıkıyor ve piyasaya yayılmaya başlıyor” diye açıklıyor. Revo Armatürlerinin neden bu kadar çok ilgi gördüğünü de açıklayan Fuat Ardıç, Revo Armatürler ile; yüksek tavanda civa buharlı gibi metal halli gibi aydınlatma ampulleri yerine alıştığımız florasan sistemlerini kullanmayı başlatmış olduk. Hem enerji tasarruf sağlıyor hem de daha dayanıklı. Bu çalışmanın sonucunda dünyada binin üzerinde işletmede bizim armatürlerimiz hizmet veriyor” diyor.  

Lojistik tesislerin gözdesi Şu anda Revo Armatürleri ağırlıklı olarak fabrikalarda ve lojistik tesislerde kullanılıyor. En büyük odak noktasını enerji tasarrufu oluşturuyor. Fuat Ardıç yaptıkları uygulamalar hakkında da bilgiler veriyor: “Nestle’nin Rusya’daki lojistik depolarını yaptık.Türkiye’de DHL’in tüm depolarındaki eski armatür değişimlerini üstlendik, hem de yeni yapılan tüm tesislerde son iki buçuk yıldır bizim armatürlerimiz kullanılıyor. Türkiye’de 8 DHL deposu yaptık. 200 bin metrekareleri ulaşan projeler var. Reysaş’ın son yapılan projelerinin hepsi  Revo Armatürleri ile yapılmıştır. Sistem Lojistik, Ekol Lojistik’in tüm tesislerinde de Revo Armatürler kullanılıyor.”

Kendini 6 ayda amorti ediyor

Revo Armatürleri metal halde bulunan diğer ampullere göre fiyat olarak daha yüksek. Fuat Ardıç ancak en büyük avantajlarının yüzde 60 tasarruf sağlamak olduğunu altını çizerek, 6 ay ile 1 yıl arasında kendini amorti ettiğini söylüyor. Ardıç bunu da şöyle açıklıyor: “Biz bunu amortisman tablosuyla birlikte sunuyoruz. Diyoruz ki; 100 lira vermek yerine bize 200 lira vereceksiniz, aradaki 100 liralık farkı 6 ay ile 1 yıl arasında amorti edeceksiniz. Bunu tablo halinde müşteriye sunuyoruz. Elektrik maliyetinin ne olduğu, aylık ve yıllık çalışma saatleri, ampul değiştirme ve bakıma harcanan giderler gibi bütün detaylar ince ince tabloya ekleniyor. Ondan sonra müşteriye diyoruz ki; şu kadar ay sonra parayı cebinize koymuş olacaksınız ve o süreden sonra Revo Armatürler 15-20 yıl boyunca size para kazandıracak.” 4 kat uzun ömür Fuat Ardıç, Revo Armatürlerin metal halde ampullerden 4 kat daha uzun ömürlü olduğunu söylüyor. Metal halde ampullerin 8 bin saat ömürlerinin olduğunu ancak  kendilerinin kullandığı T5 ince florasan ampullerin ise 23 bin saat kullanım ömrünün bulunduğunu aktarıyor. Depo çalışırken işe engel olmuyor Bir deponun bir gün geç açılması veya işin bir gün aksaması o firmaya çok büyük kayıplar yaratıyor.

Fuat Ardıç, projeyi uygularken işin aksamasına özen gösterdiklerini kaydederek, uygulama öncesi ön hazırlıklar yaptıklarını belirterek , birkaç saat içerisinde projeyi tamamladıklarını aktarıyor.

Otomasyon sistemine uygun çözümler üretiyor

Fuat Ardıç, konvansiyonel depoların yanında otomasyonla çalışan depolara da çözümler ürettiklerinin üzerinde duruyor. Bunun için ön bir çalışma yaparak işi projelendirdiklerini aktaran Ardıç, uygulamayı şu sözlerle anlatıyor:  “Daha hiç işe başlamadan nerede ne kadar ışık ölçeceğinizi biz söylüyoruz. Projelerini çıkarıyoruz teşviğini çıkarıyoruz ve müşterinin onayını bekliyoruz. Otomasyon sistemiyle çalışan depolarda otomasyona uygun ve otomasyon sistemiyle birlikte çalışan sistemler geliştirdik. Bu bölgelerin raf aralıkları çok dardır. 1-1,5 metreye kadar inebiliyor. Birkaç ampul yerine tek bir ampulle aynı ışığı alacak şekilde yapıyoruz. 250 watt yerine 80 watt kullanıyorsunuz. Yüzde 75 enerji tasarrufu sağlıyorsunuz. Işık miktarını istediğiniz şekilde artırıp azaltabiliyorsunuz. Bunu bilgisayar üzerinden veya elektrik düğmeleri üzerinden yapabiliyorsunuz. Yani EAE hem bu işin otomasyonunu yapıyor hem de armatürlerin üretimini yapıyor.”

Çevre dostu ürünler

Siemen sín Gebzede 1,5 yıl önce yaptığı tesislerinde EAE armatürleri kullanılıyor ve bu armatürlerin enerji tasarrufunun da katkısıyla firma yeşil tesis ödülünü kazanıyor. Burada yapılan uygulamada otomasyon sistemine  uygun şekilde gerçekleşiyor. Bunun özelliği gün ışığı arttığında ışık miktarı otomatik olarak azalıyor. Bu sayede gün ışığı maksimum oranda kullanılıyor. Fuat Adrıç sistemlerinin güneş enerji panelleriyle de çalıştığının üzerinde özellikle duruyor ve “Biz dünyaya da saygılı olmak zorundayız” diyor. Ardıç, “Solar panellerin fiyatları yüksek. Bunun minimum oranda küçük yapmak gerekiyor. Burada kullanılan aydınlatma armatürlerinin mümkün olduğunca az enerji kullanması gerekir. Bu konuda en iyi olan ürünler LED’lerdir. Biz Anel firmasıyla ortak çalışma yapıyoruz. Anel solar paneller üretiyor biz de aydınlatma armatürlerini üretiyoruz. Dünyanın birçok yerinde referanslarımız var” diye konuşuyor.