Toplantıya istif makinaları sektörünü temsilen İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçılar Derneği (İSDER) katıldı. E.T.S.E.I.B. - UPC Universidad Politecnica de Catalunya Üniversitesinde yapılan toplantıya 10’dan fazla ülkeden 30’a yakın katılımcı yer aldı. Avrupa’daki üreticilerin belli normlarda üretim yapmalarını sağlayan ve çıkarlarını korumak adına faaliyet gösteren ERF, Federation of European Material Handling (FEM) Avrupa İstif makinaları Federasyonu, Depo ve Raf Sistemleri Ürün Grubu üyesi. ERF belli periyotlar ile teknik toplantılar düzenleyerek, yaptığı teorik çalışmaları ve uygulamalarını üyeleri ile paylaşıyor.

Toplantı kararlarına göre depo ve raf sistemlerinde tamir görmüş ürünler ve kullanılmış ürünlerin yeniden kullanılmasına yönelik standart çalışmalar İspanyollar tarafından yapılırken, ilk çalışmaları bu yıl içerisinde ERF üyeleri ile paylaşılacağını belirtildi. Sismik tasarımların da değerlendirildiği toplantıda ayrıca CEN/TC 344 – Steel Static Storage Systems (Çelik Depolama Sistemleri) ile ilgili yapılan çalışmalar ve bu çalışmalar ile ilgili 2015’e kadar yapılacak beş adet gözden geçirme programları olduğu ve İtalya’nın Milan şehrinde ACAI (İtalyan Çelik Yapı İmalatçıları Derneği) ve UNI (İtalyan Standartları Organizasyonu) dört toplantı yapıldığı ve sonuncusunun da önümüzdeki ay yapacağı ifade edildi.

Bu çalışmalarda öne çıkan sismik tasarımlar ve sonuçları ile ilgili Avrupa Birliği 1 milyon euroluk kaynak ayırdı. Konuyla ilgili yapılan çalışmalar 2014’te FEM standartları arasında yer alacak. Bu standartların oluşturulmasında İSDER’de üyeleri ile beraber aktif rol almayı planlanıyor. Özellikle Van’da meydana gelen deprem sonrası bu çalışmaların yapılmasının önemi daha da arttığı belirtildi. FEM – ERF Avrupa Depo ve Raf Sektör Federasyonunu Türkiye’den İSDER, ERF Yönetim Kurulu üyesi olarak Genel Sekreter Faruk Aksoy temsil ediyor. İSDER’in üyesi olan ; Temesist - Teknik Metal Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti. , Standard Depo Ve Raf Sistemleri A.Ş., Üçge Drs Depo Ve Raf Sistemleri, Gökdoğan - Beşik Raf ve Donanım Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti ve Reta Mühendislik Depo Raf Sistemleri ve Boya San. Ltd. Şti. TÜRKİYE’DEN FEM –ERF üyelikleri bulunuyor.