Türk nakliyecisinin komşu ülkelerle imtihanı hiç bitmedi. Her şey iyi giderken, umutların iyice arttığı, sıkıntıların ardından gelecek güzel günlerin hesapları yapıldığı her dönemde; aniden bir sorun patlak veriyor ve umutlu bekleyiş biranda sonlanabiliyor. Bu durum Halide Edip Adıvar’ın, ünlü Türk’ün Ateşle İmtihanı romanı akıllara getiriyor.  Romanda 1918 yılında İngilizler’in İstanbul işgali anlatılıyor. İngilizler İstanbul’un bütün Anadolu’ya açılan yollarını tutmuşlar, bunun üzerine vatanseverler Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasıyla Anadolu’ya kaçarak mücade başlatmışlardı.

Şu anda Türk nakliyecilerine yapılan durum da bundan farklı değil. Kuşatmanın mahiyeti farklı olsa da çıkış yollarımızın teker teker kapıtıldığını görüyoruz. Buna “Geçiş Belgesi, Mod Uygulaması, Kota” gibi isimler veriliyor. Bu isimler bunun bir engel ve zorlama olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kapıkule’den çıkamakta zorlanan, Suriye,  İran, Irak’ta çoğu zaman siyasi bazen de ekonomik nedenlerden sorunlar yaşayan nakliyeclerimiz bu sınavı sürekli vermekle zorundalar. Siyasi sorunların olmadığı dönemlerde kapılarda yaşanan sorunlar, uygulanan haksız rekabet, Türk nakliyecisin rekabetini kıracak önlemler hep vardı. Tabi artık durum çok daha zor ve nakliyecilerin gücü de bu zor durumu aşmaya yetmiyor. Rusya ve Irak taşımalarında geçtiğimiz yıl düşüş yaşadık. İran artık umut ülkesi oldu. Bu olası gibi görünen umut umuyoruz gerçeğe dönüşür. Çünkü İran yüksek potansiyeli ve transit konumu ile nakliycilere can suyu olabilecek bir ülke. UND’nin 2015 yılı değerlendirmesinde de bu ülke üzerinde özellikle duruldu ve büyük bir beklentinin olduğu açıklandı. Komşu ülkelerle yaptığımız imtihanın İran ayağının başarılı geçmesi için dersimize çok iyi çalışmamız gerekiyor. Bu ülkede kurulacak işbirlikler, yüksek net-work ve know how’ımız ile farklı sektörlerde önemli avantajlar ortaya koyabiliriz.

Mercedes-Benz Türk Aksaray’da 20 bin kişiye ekmek kapısı olacak

Bu ay Türkiye önemli bir yabancı yatırım hamlesini gördü. Aksaray’da kamyon fabrikası bulunan Mercedes-Benz Türk buraya ek 113 milyon dolarlık yatırımın ilk ayağını gerçekleştirdi. Yıllık üretim kapasitesi 17 bin adetten 34 bin adede çıkacak. Yani burada yılda 34 bin adet kamyon üretilecek. Bu kamyonların tamamının ülkemizde satılması mümkün olmayacağı için, büyük bölümü ihraç edilecek.

Türkiye bu yatırım sayesinde dünyanın en büyük kamyon üreticileri arasında yer alacak. Otobüs, hafif ticari araç ve treylerin yanı sıra kamyon üretimi ülkemize yeni bir pencere açacaktır.

 

- kralbet giriş - - - - -