Ticari araçlarda KDV’nin yüzden 18’den 1’e indirilmesi ağır vasıta sektöründe sınırlı etki yaratsa da kamunun yaklaşımı markalar açısından motivasyon kaynağı oldu. Ancak ağır vasıta sektörü içerisinde yer alan treylerin KDV indiriminin dışında tutulması, sektör paydaşlarını üzdü. Bugüne kadar hurda teşviki ve KDV indirimi desteklerinden yararlanamayan treyler sektörünün, neden dışarıda tutulduğunu da pek anlamış değilim.
Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın treyler üretim merkezi olma hedefindeki Türkiye son 10 yılda basamakları çok hızlı tırmanarak Avrupa’nın ikinci büyük treyler pazarı oldu. Dünyanın en önemli tedarikçileri Türkiye’de üretim ve montaj hattı kurmaya başladı. Daha geçen haftalarda Wabco, Türkiye’de lojistik merkezini açarak fabrika yatırımının önünü açtı.
Yerli ve yabancı yatırımlar sayesinde 100 bin adetlik treyler üretim kapasitesine ulaşıldı. Ancak son yıllarda yurtiçi treyler pazarının anormal düşüşü Türkiye’yi ikincilikten 6. sıralara kadar geriletti. 30 bin adetlerden 12 bin adetlere düşen Türkiye treyler pazarı, üretim merkezi hedefinden giderek uzaklaşıyor.
Ülkemiz, her iki treyler üretiminden birini ihraç ediyor ve yurtiçindeki treyler ihtiyacının tamamına yakınını Türkiye’deki üretimden karşılıyor.  Otomotiv sanayinin ülkemizdeki başlangıcından bugüne kadar taşımacıların, inşaatın, savunma sanayinin, tarım endüstrisinin her türlü treyler ve üstyapı ihtiyacı ülkemizde yapılan üretim ile karşılanıyor. Alkışlanacak ve değer verilmesi gereken bir sektör.
Çekici ve treyler bağımsız düşünülemeyecek kadar birbirini tamamlayan ürünler. Dahası treyler hem otomotivin hem de lojistik sektörünün geleceğinde önemli yer tutmaya devam edecek. Kamyonların elektrikli veya sürücüsüz olmasına hazırlandığımız şu dönemde, ortada şöyle bir gerçek var: Yükü treyler veya üstyapı olmadan taşıyamayız.
Daha güzel günlerde buluşmak dileğiyle.

- - - - -