Türkiye’nin en büyüğü

Uzman Mühendis Merve Deniz Kozan, elektromanyetik test merkezinin Türkiye’nin en büyüğü olduğunu söyledi. Burada araçların elektromanyetik dayanıklılığını ölçtüklerini belirten Kozan, “İçerden dışarıya, dışarıdan içeriye manyetik alan geçişi yok. Faraday kafesi prensibi ile yapılan test merkezinde cihazların etrafa yaydığı manyetik alan da test ediliyor.” şeklinde konuştu.


10 yıllık testi 4 aya sığdırıyor

Hidrolik yol simülatörü ile araçların yol dayanıklılık testi gerçekleştiriliyor. Birebir yollardan elde edilen simülasyon sayesinde 4 aylık test ile 10 yıllık hasarı ölçülebiliyor.

Test için Avrupa’ya gitmeye gerek kalmadı

Klimatik test odasında ise hem sıcaklığı hem de nem simule ediliyor. -45 dereceden + 60 dereceye kadar sıcaklıkta, nemi de 5 ile 95 arasında simule edip test edilebiliyor. Dünya haritasında bütün iklim koşullarında test gerçekleştirebiliyoruz. Aracın hem yüklü hem de yüksüz olarak da test ediliyor.

Bu odada treyler için ATP Tip onay testide yapılmaya başlandı. Türkiye’deki treyler üreticileri Avrupa’ya yerine Türkiye’den de belgelendirmeye yapmaya başlayacaklar. Her firma gizlilik prensibiyle test ediliyor.

Kapasitesi oldukça yüksek bir oda. 1500 beygir gücüne sahip Altay burada test ediliyor.