Krone Türkiye CEO Rıza Akgün (Türkiye’ye yatırım nedenleri)
Türkiye’yi treyler pazarı ce-azip hale getiriyor. Krone 110 yıllık bir firma. Krone’nin 6 fabrikası var ve tek yurtdışı fabrikası Türkiye Tire’de. Türkiye doğal bir lojistik merkezi. Biz aldığımız bu yarım kararından çok memnunuz.
35 milyon Euro harcama yaptıktan sonra 10 bin kapasiteli bir fabrika yaptık. Türkiye’de bayisiz yani direkt satış modeline geçtik. Müşterilerimiz direkt üreticiyle mahattap olmak istiyorlar. İkinci el araçların alım ve satışını yapıyoruz. Türkiye’ye güvendiğimizi gösteren yatırımlarımız devam ediyor. Gebze’de Krone yedek parça yatırımı yaptık. Tire’de yeni bir fabrika devreye alacaız. 10 bin kapasiteli yeni şasi fabrikası açıyoruz. 2017 Mayıs’ta devreye alacağız. Daha doğuya daha güneye gitmek istiyoruz.
 
SAF Holland Yönetim Kurulu Üyesi Alexander Geis (Türkiye’ye yatırım nedenleri)
Türkiye’yi sadece yerel pazarlar için değil Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'nun merkezinde olması hedeniyle hub olarak düşünüyoruz. Burası sadece montaj hattı değil 15 bin metrekarelik bir üretim merkezi olacak. Biz Türkiye’nin eğitimli iş gücünü biliyoruz ve bu nedenle yatırım yaptık ve gelecekte de bu nedenle yatırım yapmaya devam edeceğiz.
 
Koluman Otomotiv Endüstrisi CEO Klaus Peter Pfeifer (Türkiye’ye yatırım nedenleri)
Uluslararası deneyimlerime bakacak olursam Amerika’dan başladım sonra Brezilya’da çalıştım. Brezilya Türkiye ile kıyaslanırsa iş gücü Türkiye’ye göre çok verimsiz. Meksika’da suç oranı çok. Avrupa’ya gidersek... şu çok net Doğu Avrupa ülkelerine giderseniz doğru bir karar. Ancak şimdi insan kaynağı açısından çok zor. Asya’ya giderseniz orada know-how’ınızı kaybediyorsunuz.
Mavi yakalı iş gücü olarak bakıldığında Türkiye en iyi ülkelerden. Daimler’de çalışırken saat başı ücret 50 euroydu. Türkiye’de 7 euro civarında. Daimler’de de gelişme Türkiye’ye kayıyordu. Almanya’da ful maliyet 100 euro iken Türkiye’de 20 euroydu. İstanbul ve Aksaray fabrikaları hep en iyi fabrikalardı.
Koluman Mersin’de yatırım yaptı. 50 milyon Euroluk 70 bin metrekarelik bir yatırım yapılıyor. Öyle bir fabrika kurmak istiyoruz ki dünya standartlarında olsun. Türkiye’de olmaktan çok memununum.
 
BPW Avrupa Satış Direktörü Dietmar Böser (Türkiye’ye yatırım nedenleri)
Benim söyleyecek şeylerin tamamı söylendi. Ben BPW için 30 yıldan fazladır çalışıyorum. En erken aşamada Türkiye’yi en önemli ülkelerden biri olarak değerlendirdik. İlk önce bir distribütörle başladık. Türkiye iş gücü, ihracat etkinlikleri, coğrafi konumu, yetenekli insanları ve Türk nüfusunun genç yapısı... tüm bunlar etkili. Geleceğimizi de düşünüyoruz. Gebze’deki tesisimiz sayesinde lojistik işlemlerimizi de çok rahat yapıyoruz. 2010 yılından itibaren Türkiye Avrupa treyler pazarının hep ilk üçüne girdi. Türkiye’deki treyler üreticilerinin çoğu Avrupa ülkeleri ile çalışıyorlar. Sanıyorum bu yatırım fabrikamız çok iyi bir fikirdi. Kalıcı uzun dönemli stratejilerimiz var. Aradığımız kısa dönemli başarılar değil.
 
Kassböhrer Yönetim Kurulu Üyesi İffet Türken (Neden yurtdışı yatırımı?)
 
Avrupa’nın 3 ülkesinde 4 üretim tesisine sahibiz. En fazla ürün çeşitliliğine sahip şirketiz. Kassbohrer Avrupa’nın en hızlı büyüyen treyler markası. Rusya’da tüm pazar düşerken pazar payımızı artırdık. Goch Fabrikası’na 1998 fabrikasına yatırım yaptık. Daha önce 3 ülkeye baktık, sonra Almanya’ya indirdik, Sonra da Kuzey Vasfelya’ya indirdik.
Biz geçen yıl yatırımımız Avrupalı hiçbir markanın gitmediği Rusya’ya yatırım yaptık. Çünkü Rusya pazarının büyüyeceğini düşünüyoruz. Rusya için farklı araçlar sunuyor olacağız. Ülkenin ihtiyaçlarını çok iyi anlamanız gerekiyor. 1893’te treyler üretiminin başladığı Ulm’e geri dönüyoruz ve ikinci tesisimimizi burada açacağız. Almanya’dan 19 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunun arkasında Ar-Ge gücümüz, yalın üretim ve bunun operasyonel mükemmellikle birleştirilmesi. Bu 3 temel bacağımız. Bu nedenle Almanya IAA’da inovasyon ödülü almamız 20 yıllık tecrübemizin sonucu.
24 ülkede 383 servisimiz var. Bakım servislerinizle, yol yardım hizmetimizle müşterinin yanında olmanız gerekiyor. 17 dilde yol yardım hizmeti veriyoruz. Türkiye taşıyıcı gücümüz ve burada yatırımlarımız devam ediyor.
 
Mercedes Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır
Ben ticari araç sektöründen geliyorum. Eğer ticari araç sektöründen bahsediyorsak araç ve treylerden birlikte bahsedebiliriz. Bunlar ayrılamaz parçalar. Treylerin gelişimine baktığımızda araç sektörende bağımsız olmadığını görüyoruz. Biz de bu değişimin içinde yer aldık ve bu gelişime destek olduk.
Peki 20 yılda araç üretiminde nasıl bir değişim oldu? Türkiye’nin gelişmişlik durumuyla parelelik arzediyor. 2000 yılına kadar ki dönemi alım maliyeti düşük her işe uygun araç dönemi olarak değerlendiriyorum. Yüklü ağırlığı 25 tonu geçmeyen rijit kamyonlardan oluşan bir dönem bu. Çekcinin pazarı düşüktü. Uluslararası yollarda vardı. Çekicinin payı ancak yüzde 9’du.
Nakliyeciler araç parklarını küçük tutuyorlardı. Aynı araçları aşırı yükleme ile işleri halletmeye çalışıyorlardı. Treyler sektörü de tenteli olmak üzere klasik tipler üzerinde çalışıyorlardı.
2000 yılından itibaren bu dönem kapanmaya başladı. 2004 yılıhnda devreye giren Karayolu Taşıma Kanunu bir devrim yaptı. Önüne geleneni lojistik şirketi kurduğu dönem ortadan kalktı. Yetki Belgeleri, Özmal oranları gibi az tanıdığımız düzünlemelerle ihtisaslaşma dönemi oldu. Asgari tonaj geldi. 25 tontan az olmaz dendi. Bunu da ancak çekici ile yapılabilir oldu. Filolaşmalar başladı.
Yol denetimleri de buna destik verdi. Bu nedenle hem adetler arttı hem de ihtisaslaşma oldu.
Son 6 yılda Türkiye bir şantiyeye döndü. Artık çekicileri sadece uzun yolda değil inşaat sahalarında da görmeye başladık. Son 6 yılda çekcinin payı yüzde 50 mertebesine ulaştı.
Çekicinin bu gelişimi ile treyler çok iyi bir yere oturdu ve bunun devam olacak. 1 milyon 200 bin TIR’ın sefere çıktığı bir ülkeden bahsediyoruz. 100 bin adetlik treyler üretim potansiyelinden bahsediyoruz. Yurtdışında fabrikalar açıyoruz. Tasarım TİP Onay belgelerini alıyoruz.
 
 
Wabco Başkan Yardımcısı Christiaan Verschueren (Global treyler pazarı)
Global treyler pazarı çok dalgalı. 2008 yılında çok azalma oldu. İnovasyonlar pazarı çok deşitirecek. Kuzey Amerika pazarında 60 binin üzerinde treylerin üretimi düşebilir. Ama Türkiye’de heflerin böyle olması çok önemli. WABCO için Türkiye çok önemli bir Pazar olmuştur. Türkiye’nin eşsiz konumu avantaj sağlıyor. Türkiye’nin ürettiği treylerleri herkes beğeniyor. Bizim için Türkiye üretim açısından da imaj açısından da önemli bir pazar. Wabco olarak bizim somut planlarımız yok. Çok değişik şekillerde Türkiye’de yatırım yapıyoruz.