GE tarafından üretilen ve montajı Türkiye'de gerçekleştirilen PowerHaul lokomotifler, yük taşıma kapasitesini artırırken yakıt tüketimini ve sera gazı emisyonlarını yüzde 9 oranında azaltıyor. Şu anda dünya çapında 50'den fazla ülkede yaklaşık 17 bin GE lokomotif kullanılıyor.Lokomotifin tanıtımında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da hazır bulundu.

Bakan Yıldırım açılış kurdelesini kestikten sonra lokomotifi yakından inceledi. PowerHaul lokomotifin lansmanına katılan GE Transportation Başkanı ve CEO’su Lorenzo Simonelli “GE olarak Türkiye’de montajı yapılan ilk GE PowerHaul lokomotifin tanıtıldığı bu etkinlikte yer almaktan gurur duyuyoruz. Bu ilk lokomotif sadece yerel üretim kapasitesinin ne kadar yüksek olduğunu kanıtlayan bir başarı değil. Bu lokomotif aynı zamanda bölgede ve çevresinde demiryolu müşterilerine üstün hizmet verecek lokomotiflerin ilki olmasının yanı sıra istihdamı sürdürecek, yeni istihdam yaratacak ve altyapı büyümesini teşvik edecek” diye konuştu.

Tülomsaş Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Avcı ise şunları söyledi: “Bugün ekibimiz tarafından montajı yapılan  ilk PowerHaul lokomotifi sunmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bu lokomotif, ortaklığımızda daha önemli adımlar atacağımıza işaret ediyor. Her iki kurum için gelecekte yeni fırsatlar yaratmak istiyoruz. Bu ortaklık, GE’nin ileri lokomotif teknolojisiyle Tülomsaş’ın köklü üretim deneyimini ve bölgedeki uzmanlığını birleştiriyor.”    

Dönüm noktası

2008 yılında Tülomsaş ve GE bir iyi niyet anlaşması imzalayarak GE PowerHaul lokomotiflerinin piyasaya sunulması için GE Transportation ve Tülomsaş’ın işbirliği yapacağı stratejik bir ortaklık kurmuştu. Bu anlaşmaya göre, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarlarına sunulacak GE PowerHaul serisi lokomotiflerin Türkiye’de montajı için gereken teknoloji ve malzeme GE tarafından Tülomsaş’a sağlanacak.   Ortaklıklarını daha ileri bir noktaya taşımak isteyen GE ve Tülomsaş'ın Aralık 2009'da imzaladıkları lisans anlaşmasının ardından Temmuz 2010’da GE Avrupa pazarı için 2012’de teslim edilmek üzere PowerHaul lokomotiflerinin montajı için sipariş vermişti.  

Yüksek performans

2009’da Freightliner GE’nin PowerHaul serisini filosuna ekleyerek GE’nin ileri teknolojisini İngiltere pazarına sundu. Class 70 adlı bu lokomotif, filoda yer alan diğer dizel lokomotiflere kıyasla pek çok hatta kullanılabilecek nakliye faydaları sağladı. Örneğin, Freightliner’ın PowerHaul lokomotifleri 1.900 ton yük taşıyabilirken filoda yer alan diğer lokomotiflerin azami taşıma kapasitesi 1.200 tondu. Freightliner PowerHaul serisi lokomotifleri, çok türlü taşımacılık hizmetlerinde tren uzunluklarını yüzde 25'e kadar artırmak için de kullandı. Freightliner 2010’da PowerHaul lokomotifleriyle çeşitli ulusal ödüller kazandı.  

PowerHaul Serisi 129 tonluk PowerHaul serisi lokomotifler, hâlihazırda kullanılan lokomotiflere kıyasla daha fazla beygirgücü ve çekiş kuvveti sağlarken yakıt tüketimini ve sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla tasarlandı. Bir “ecomagination” ürünü olan lokomotiflerin bu performansa ulaşması için yeni V16 silindir, çift-turbo PowerHaul serisi motor gibi çeşitli ileri teknoloji özellikler kullanılıyor. Ekoloji ile hayal gücünü birleştirme anlamına gelen “ecomagination” müşterilerin daha enerji verimli ürünlere yönelik taleplerini karşılamak üzere GE bünyesinde geliştirilen bir girişim. 3.700 beygirgücündeki bu motor, AB Evre IIIa emisyon sertifikalı. Diğer teknolojilerle birleştirilen motorun, PowerHaul lokomotiflerde yakıt tüketimini hâlihazırda faaliyet gösteren filo ortalamasına oranla yaklaşık yüzde 9 azaltması hedeflendi. Bu yakıt tasarrufu aynı zamanda normal kullanım oranında sera gazı emisyonlarını ve genel işletme maliyetlerini de azaltacak.  

GE’nin eşsiz alternatif akım tek akslı çekiş kontrol teknolojisi, PowerHaul serisinin daha ağır yük taşıyabilmesini sağlarken kalkışlarda, yokuşlarda ve uygun olmayan yol koşullarında kaymayı önemli oranda azaltıyor. PowerHaul serisi ayrıca daha ağır yükler taşırken daha yumuşak hareket kabiliyeti sağlamak için havalı frenlere ek olarak dinamik fren özelliğine de sahip. Çift havalandırmalı, düşük gürültülü makinist kabini, maksimum verimlilik ve konfor sağlamak üzere makinistlerden alınan bilgiler ışığında tasarlandı. Temiz ve düzgün Avrupa tarzı kolay okunur göstergelerin kullanıldığı düzenli kabinlerde daha iyi bir görüş sağlamak için de geniş ön camlar kullanıldı.