Schmitz Cargobull Treyler Ülke Satış Müdürü Nihat Ö. Ayhan, geçtiğimiz yıl organizasyon ve üretimin başlama tarihleri nedeniyle yarım bir yıl geçirdiklerini hatırlatarak, 2017’nin ilk 3 ayında oldukça düşük sayıda araç fatura ettiklerini ve bu rakama 2018’in ilk ayında ulaştıklarını aktardı. Ayhan, yarım yıl diye adlandırdığı 2017’de 506 adetlik bir satış rakamına ulaştıklarını ve satışların 197 adedinin frigorifik, 309 adedinin de tenteli ürünlerde gerçekleştiğinin bilgisini verdi. Ayhan 506 adedin daralan pazarda, Schmitz Cargobull’u frigorifik treylerdeki %24’lük pazar payı ile liderliğe, tenteli treylerde ise %9’a taşıdığını ve bu trendin Türkiye’deki planları için önemli olduğunu da kaydetti.

 

Türk nakliyecisi Schmitz Cargobull’a ‘Hoş geldin!’ dedi

Pazarın son 5 yılda çok ciddi düşüş yaşadığını dile getiren Ayhan, sözlerine şöyle devam etti: “2013 yılından başlayarak tenteli treyler pazarı; 6000 seviyesinden 3 bin 400 adede kadar düştü.  Frigorifik treyler pazarı 1600 seviyesini geçtikten sonra 700’lü rakamlara kadar düştü ve nihayet 2017’de kıpırdanma ile 800’ü geçti. Pazar daraldığında tüketiciler yatırımı en kolay ve ucuz şekilde yapma eğilimi gösteriyorlar. Finansman ve takas olanakları daha fazla önem kazanıyor. Biz işin bu tarafında 2018’de eksiklerimizi tamamlayacağız. Diğer tarafta satış organizasyonu olarak vazifemiz; Schmitz Cargobull’un, 5-7 yıllık ortalama kullanım ömrü sonunda en ekonomik treyleri ürettiğini ve satış sonrası hizmetler ile bunu desteklediğini anlatarak ezber bozmak. Ancak altını çizmek gerekir ki, 2018’de tamamlayacağımız eksiklerimize rağmen, 2017’de pazar payımızı arttırmayı başardık. Bütün bunların ışığında 506 adet çok önemli. Tentelide yüzde 6’dan yüzde 9’a çıktık, frigorifik treyler pazarında yüzde 17’den yüzde 23-24 pazar payına ulaştık ve pazar lideri olduk. Bu rakamlarla, Türk nakliyecisi Schmitz’e ‘Hoş geldin!’ dedi. “
 

Nihat Ö. Ayhan, Treyler Sanayicileri Derneği’ne (TREDER) üye olmayı planladıklarını söyledi. Türkiye’deki ürünlerin yüzde 100’ün ithal edildiğini belirten Ayhan, Türkiye’den tedarike başlamayı da düşündüklerini dile getirdi.


20 servis noktasına ulaşacağız
Nihat Ö. Ayhan, treyler pazarının olmazsa olmazları olan finansman imkanı, takas ve 2. El hizmetlerine 2018 yılında başlayacaklarını söyledi. Müşterinin tek noktadan alışveriş yapma isteğini yerine getirmek istediklerini de kaydeden Ayhan, şu anda 14 olan servis sayısını da 20’ye çıkarmayı planladıklarını anlattı. Fabrika alanındaki tesiste kendi servis merkezini de açtıklarını belirten Ayhan, servisin aynı zamanda laboratuvar görevi yapacağını, eğitim gibi birçok fonksiyonu yerine getireceğini aktardı.
“Finansal çözüm olarak bankaların dışında 4 tane kamyon-çekici markasıyla anlaşmamız var. MAN ve Scania’nın finans sağlayıcısı VDF ve Renault Trucks ve Volvo’ya finansman sağlayan VFS ile anlaşmamız var. Önlü arkalı alımlarda çalışıyoruz” diyen Ayhan, başarının sadece finansmandan geçmediğini, müşteriye kapsayıcı çözüm sağlamanın önemine vurgu yaptı.
 
Türk nakliyecisi mangal yürekli
Taşımacılığın gelişime açık ve potansiyel vaadeden bir sektör olduğunu dile getiren Ayhan, verimli bir taşımacılık için treylere de teşvik verilmesi gerektiğini vurguladı. Dövizdeki dalgalanma, bazı sınır kapılarının kapalı olması ve bütün olumsuzluklara rağmen nakliyecilerin yatırımlarını sürdürdüklerini belirten ve nakliyecileri  ‘mangal yürekli’ olarak tanımlayan Ayhan, başka ülkenin nakliyecilerinin aynı şartlarda bu yatırımı yapamayacağını savundu.
Ayhan, Schmitz’in Türkiye pazarına inandığını, 15 Temmuz’un hemen ertesi günü Türkiye’ye fabrika için imzaya gelindiğini hatırlattı. Türkiye’nin lojistik üs olduğunu, transit bir noktada olduğunu hatırlatan Ayhan, Türkiye’deki yatırım için geç bile kalındığına işaret etti.
 
Avrupa treyler pazarı istikrarlı büyüyor
Avrupa treyler pazarının istikrarlı büyüdüğüne işaret eden Ayhan, “Schmitz’e Avrupa’dan anormal bir talep var. Avrupa’nın en büyük kapasitesine sahip olmamıza rağmen 6 aya kadar teslimat tarihleri alıyoruz. Bunun sebebi olarak Rusya ve çevresindeki ülkelerdeki talep artışını gösterebiliriz.  Avrupa’daki fabrikalarımızın tek sorunu kapasite” dedi.
 

Servisler Schmitz Cargobull treylerin yolunu gözlüyor

Treyler pazarında premium markaların gün be gün daha çok tercih edildiğinin altını çizen Ayhan, şöyle devam etti “Pazarda şunu görüyorum; 300’e yakın treyler üreticisi var ama kaliteli treyler üreticilerinin penetrasyonunu arttırıyoruz. Nakliyeciler artık toplam maliyete daha fazla bakıyor. Schmitz Cargobull 5-7 yıl ortalama kullanım ömründe en düşük maliyeti sağlayan araçları satıyor. 2016 IAA Ticari Araçlar Fuarı Honnover’de bunu deklare ettik. Kendi ürettiğimiz dingillerle araçlarımız daha az yakıt tüketiyor. Müşterilerden de duyuyorum. Araçlarımız sorunsuz araçlar ve sefer kaçırmıyor. Servisler Schmitz treylerin yolunu gözlüyor. ”
 
Kendi dingilimizi üretiyoruz
Nihat Ö. Ayhan, Schmitz Cargobull’un kendi dingil ve soğutucu ünitesini üretmesine de değinerek, “125 yıllık üretim ve satış tecrübemizin sağladığı bilgi birikimi ile ürettiğimiz tüm treyler bileşenlerinde fark yaratıyoruz. Rotos dingilimiz ile 6 yıl 1 milyon km garanti veriyoruz. Dingil üretim teknolojimiz sayesinde yakıt tasarrufuna büyük katkı sağlıyoruz. Isınma eşikleri oldukça düşük seviyelerde. Burada kritik nokta şu: 125 yıldır treyler üreten bir marka. Schmitz’in ana akımda bayisi yok. Dolayısıyla organizasyonun yüzde 95’i kendi satış organizasyonu. Araçları üretiyor ve satıyoruz.” şeklinde konuştu. Genios (soğuk bükme şasi) şasiyi mega treylerlerde de kullanmaya başlayacakları bilgisini veren Ayhan, bu sayede araçlarda 150 kg daha hafiflik olacağını, mukavemetin de üç kat artacağını söyledi. “Ortalama bir treyler kullanım ömründe Schmitz Cargobull’dan daha ekonomik bir ürün yok” iddiasında bulunan Ayhan, bunun kanıtı olarak da Avrupa’daki pazar liderliğini gösterdi.
Türkiye treyler pazarını bekleyen çok ciddi bir talebi olduğunu dile getiren Ayhan,  “Kur yatırımı etkileyen tek faktör olmasa da, faizlerin arttığı, komşu ülkelerde sorunların olduğu bir dönemde satışlara önemli ölçüde etki ediyor. Kurdan kaynaklı olarak pazarda çok büyük bir kesim uzun zamandır yatırım yapmıyor. Kur dalgalandıkça yatırım yapacaklar korkuyor. Pazarda bekleyenler de kurla beraber geri çekiliyor.”
 
Nihat Ö. Ayhan: 2018 yılında frigorifik pazarda yüzde 30, tentelide yüzde 12 pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz.