40. yıl kutlanacak

2016 yılında 40. yılını kutlamaya hazırlanan Sa-ba, 2020 vizyonu çerçevesinde önemli atılımlar yapmaya hazırlanıyor. Sa-ba Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut B. Özlü, atılımlarını  TREDER Haber Dergisi'ne anlattı. 2015 yılında büyümelerine karşın hedeflerinin altında kaldıklarını belirten Özlü, yılın ilk üç ayı dışında zayıf bir sezon geçirdiklerini kaydetti. Özlü, “2015 yılında yüksek beklentimiz vardı. Pazar payımızı artırmamıza rağmen hedefimizi tam tutturamadık. Seçimlerin etkisi bizlere de sirayet etti. Treylerde hedeflerimizin yüzde 15 altında kaldık” şeklinde konuştu. 

Gelecek hibrit aydınlatmada

Treyler ve ticari araç sektörünün krizlere ilk giren ve son çıkan kesim olduğunu belirten Özlü, 2016 yılında dalgalanmaları dikkate alarak bütçe yapacaklarının altını çizdi. Sa-ba’nın beş yıl kadar önce elektronik aydınlatma teknolojilerine yöneldiğini aktaran Özlü, geleceğin aydınlatmasının hibrit olacağını iddia etti. Özlü sözlerine şöyle devam etti: “LED ve ampul birlikte kullanılacak. Şimdi elektroniğin getirdiği bazı avantajlar var. Sadece ışığı yakmak yeterli değil. Farklı yakmak, frekanslarını değiştirmek, ışığın sinyallerini kablosuz alabilmek önemli. O yüzden elektronik şart. LED dediğimiz şey aslında elektroniğin bir komponenti. Üç yıldır ürünlerimizle pazardayız. Bu yıl da çok ciddi girdik. Ford, VW ve Renault için üretim yapıyoruz. Mercedes’in alt tedarikçisi tarafından onaylı bir sistem kurduk.” Bulgaristan’da da yatırım yaptıklarını kaydeden Özlü, 2016 yılı sonunda yeni fabrikanın faaliyete geçeceğini ve AB pazarına daha da yakınlaşacaklarını söyledi. Şu anda Treyler aydınlatma ve kablo sistemlerinde Avrupa pazarında 3. ila 4. sırada olduklarını, ancak yeni yılda piyasaya çıkaracakları yeni ürünlerle 2. sıraya yükseleceklerini iddia etti. “Avrupa’da liderin ensesinde olacağız” diyerek iddiasını ortaya koyan Özlü, Türkiye’nin markası olan Trailight’ı da en üst seviyeye çıkarmaya kararlı olduklarını şöyle vurguladı: “Bu bizim için milat olacak. Şampiyonlar liginde oynuyoruz ama her sene final oynayacak hale geleceğiz. Benim en büyük hedefim bu. Arkadaşlar otomobil kısmıyla ilgileniyor, ben Trailight’ı kovalıyorum” dedi.

Treylerler için yeni ürünler

Treylerler için yeni ürünler tasarladıklarını anlatan Mahmut Özlü, yeni ürünlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Yeni ve çarpıcı ürünler çıkacak. Tasarım bitti, üretim içi kalıplama aşmasındayız. Herkesin beğeneceğini düşünüyoruz. Fonksiyonelliği yüksek, görselliği kuvvetli ürünler geliyor. Aydınlatmadaki en yüksek seviye olan, IP 69 standartlarını karşılayacağız. -50, + 125 derece arasında yapılan vibrasyon, klima döngüsü gibi testleri başarıyla geçtik. Yeni ürünlerle treyler üreticileri modülerlik kazanacak.”

Aydınlatmanın üç temel ve hayati kuralı: Önler beyaz, yanlar sarı, arkalar kırmızı

Türkiye’de aydınlatmanın trafik güvenliğini sağlayamadığı gibi zarar verdiği durumlar da olduğuna dikkat çeken Özlü,  özellikle ağır/ticari vasıtalar üzerindeki ışıkların standartları karışılamadığını söyledi. Özlü sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gece ilerideki araç size doğru mu geliyor yoksa duruyor mu fark edemiyorsunuz. Rengârenk şerit LED’ler kullanılıyor. Bu çok yanlış. Aydınlatmanın üç temel ve hayati kuralı var: Önler beyaz, yanlar sarı, arkalar kırmızı renkte olmalı. Araba sana doğru geliyorsa beyaz renk görülmeli. Far, pozisyon ve park lambaları bu yüzden beyaz ışık verir. Aracı  yandan görüyorsanız sarı, arkadan da kırmızı görülür. Mavi savaş zamanında kullanılır. Bu çok basit bir mantık ve evrensel bir ilkeler bütünüdür.”

Sis lambası kullanmasını bilmiyoruz

Özlü, sis lambasının kullanım alanlarını yeterince bilinmediğine dikkat çekerek, “Mesela insanlarımızın en kötü alışkanlığı, yağmurda sis lambası kullanması. Sis lambası yağmurda, karda ve normal hava şartlarında kullanılmaz. Sis lambaları en yüksek ışık değeri verenlerdir. Kare şeklinde ışık verir ve bir yere odaklanır ki, sisi delip geçsin, önündeki araç görülebilesin... Yağmurda yakıldığında damlacıklar etkisini iki katına çıkartır ve diğer araç sürücülerini rahatsız eder. Sis lambaları aslında siste daha iyi görmeyi değil, görünmeyi sağlar. Bir tür sinyal lambasıdır. Başkalarını ikaz etmeye yarar” ışık kullanımına dair uyarılarda bulundu. Araç muayenelerinde, yetersiz ışık ve farklı renklerin hafif kusur olarak geçtiğini belirten Özlü, bu uygulamanın yanlışlığına dikkat çekti ve medeni dünyada böyle olmadığını belirterek kamuoyunun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Treyler sektörü çok başarılı

Mahmut B. Özlü, Türk treyler sektörünün nicelik, kalite ve coğrafi yayılma bakımından çok başarılı olduğunu aktarırken de “Yurtdışındaki en büyük üreticiler kapasite artıramazken Türkiye’deki treyler üreticileri devamlı bir büyüme gösteriyor” dedi. Özlü, bu başarıda tedarikçilerin de rolü olduğunu dile getirdi ve treyler üreticilerinin otomobil markaları gibi davranamadığını şu sözlerle belirtti: “Ölçekler büyüdükçe kurumsal davranışlar değişiyor. Piyasada halen taklit ve merdiven altı üretim sorunları var. Bunlar ölçeklerin daha da artmasına engel oluyor.”