Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ve Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik’in katılımıyla gerçekleşen törende, Adana Belediyesi’nde bir süre hizmet verecek örnekelektrikli otobüs Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teslim edildi.

KENDİNİ KISA SÜREDE AMORTİ EDİYOR

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul aracın tanıtımı içilen yapılan toplantıda,  “Bugün çok heyecanlıyız. Biz aslında dört şeye önem veriyoruz. Birincisi insan kaynaklarımız. İnsan kaynaklarımız olmasa bu işleri yapamayız. Temsa’da da çok iyi insan kaynağımız var. Dinçer beyin liderliğinde son yıllarda Temsa çok iyi adımlar attı. İkinci çok önem verdiğimiz nokta sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirlikten kastımız ekonomik sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk. Üçüncü önem verdiğimiz konu yenlikçilik. Temsa yenilikçilik konusunda da çok önemli aşamalar kaydetti. Temsa Ar-Ge, Türkiye’de en iyi uygulamalar arasında seçildi. Kuvvetli bir araştırma geliştiremeye sahip. Üniversitelerle işbirliklerimiz var. Yine bu ürünlele ilgili Aselsan ile yaptığımız çalışma bize çok yararlı oldu. Dördüncü konumuz kalite. Temsa otobüsleri 60’tan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Üretimimizin üçte biri ihracat. ABD’de bu yılın sonunda 1000 otobüsümüz trafikte olacak. ABD pazarında da çok iyi gelişim kaydedeiyoduz. Silikon Vadisi’ni Temsa otobüsleri taşıyor.

MD9 electdiCity, enerji konusunda önemli bir gelişim sağlıyor. Otobüs kısa sürede ilk yatrımı amorti edebiliyor. Çevre konusu, şehrin havası değişecek sloganı çok iyi olmuş. Yeni nesillere çok daha temiz bir çevre bırakmalıyız. MD9’un çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

 

TEMSA BİZİ GURURLANDIRDI

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarunda şunlar söyledi: “Temsa için çok önemli bir ürün. Sabancı Holding sanayi grubu hakkında bilgi vereceğim. 10 bin çalışanımız var, 6 milyar dolar ciromuz var. Grubumuzda Temsa çok önemli bir sanayi grubu şirketimiz. 4. Sanayi devrimi ile sanayi irketleri yeni bir döneme giriyor. Sanayi grubumuzun belki en girişimci şirketlerinden Temsa, bizi gururlandırdı. Temsa, yenilikçi ve yaratıcı ürünleri ve ArGe çalışmaları ile ön plana çıkıyor. Aselsan ile çalışmalarımızı yürüttüğmüz şüzde 100 yerli elektrikli aracı Haziran’da tanıtmayı düşünüyoruz.Önümüzdeki dönemde de Temsa’nın adını yenilikçi, çevreci ürünlerimizle pazarda olmaya devam edeceğiz.”


YILLIK 100 BİN TL'LİK TASARRUF SAĞLIYOR

Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik konuşmasında “Temsa, 1968 şılında kuruldu 1650 çalışanımız var. 2015’te satışlarımız 750 milyon oldu. Son 2 yıldır yurtiçi otobüs pazarında Pazar lideriyiz. Türkiye’nin ilk Ar-Ge mereziyiz. Türkiye’nin ilk akıllı otobüsü üreten şirketiyiz. Avrupa’da önemli pazarların hemen hemen hepsinde varız. ABD’de geniş bir satış ağımız var.

MD9 hakkında bigi veren Çelik şunlar söyledi: ''200kwh batarya ile 230 km menzil özelliğine sahip olan bu otobüs, 6 saatte şarj edilebiliyor. Bir dizel aracın günlük yakıt maliyeti 365 TL iken, elektrikli otobüste bu maliyet 100 TL’ye düşüyor. Yine dizel üründe yıllık masraf, yakıt-yağ-vergilerle birlikte 137 bin TL olurken elektrikli otobüste bu maliyet 36 bin TL seviyesine geriliyor. Daha ucuz maliyet olan gece elektriği kullanırsa bu rakam 21 bin TL’ye kadar da geriliyor. Araç maliyetleri elbette çok önemli ama elektrikli otobüslerin çevreye parayla ölçülemeyecek oranda katkılar sağlayacağını söyleyebiliriz.”

Şehir içi trafiğin yoğun olduğu kentlerde filo olarak güzergâhın tamamen elektrikli otobüse dönüştürülmesinin çevre açısından toplumsal farkındalığını söyleyen Dinçer Çelik, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu farkındalığın ilk adımını Adana Büyükşehir Belediyesi ile birlikte atıyoruz. Bugün Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü’ye ilk MD9 electriCITY aracımızı teslim edeceğiz. Belli bir süre Adana’da hizmet verecek otobüsümüz ile Adanalı hemşerilerimize kent içi ulaşımda daha sessiz ve çevreci bir ulaşım deneyimi yaşatacağız. Temsa olarak elektrikli otobüs konusunda çalışmalarımız MD9 electriCITY ile sınırlı değil. Yüzde yüz yerli elektrikli otobüsle ilgili çalışmamız Aselsan iş birliğiyle devam ediyor ve bu ürünümüzü de haziran ayında tanıtmayı planlıyoruz. Bütün çabalarımız gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için ve bugün MD9 electriCITY ile şehrin havasını değiştirmeye başlıyoruz.”


MD9electriCITY; üç kapısı sayesinde hızlı yolcu indirme-bindirme olanağı sağlayan, 63 yolcu kapasiteli, çevreci, sessiz, ekonomik ve verimli bir şehir içi otob
üsü.

 

Yeni aracın ilk sahibi Adana Büyükşehir Belediyesi oldu. Araç Başkan Hüseyin Sözlü direksiyonun başına geçti.