Serin Treyler ve Saf Holland arasındaki anlaşmanın imza töreni 24 Ağustos 2016 tarihinde Crowne Plaza Hotel’de yapıldı. Törene Serin Treyler Yönetim Kurulu Üyesi Recep Serin,  Saf Holland Avrupa Asya Başkanı Alexander Geis ve Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu katıldı.

İmza töreninde açıklama yapan Saf Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu, 2010 yılında Saf Holland Türkiye’yi kurduklarını o günden bugüne pazar paylarını 4 kat arttırdıklarını vurguladı. Türkiye’de ithal dingil pazarında yüzde 50 pazar payına ulaştıklarının bilgisini veren Azizoğlu, “Saf Holland dünyada 2015 yılında 1 milyar Euro ciro elde etti. 2020 yılında 1.5 milyar Euro hedefimiz var. Bunun yanında filolardaki yerimizi sağlamlaştırmak hedefliyoruz.” dedi. Azizoğlu, bu başarının arkasında, dingillerinin hafifliği, bakım giderlerinin azlığı, yaygın satış ağı avantajları olduğunu açıkladı.

Yüzde 35 düşen treyler pazarı 2017’de yüzde 10 büyüyecek

Türkiye treyler pazarı hakkında bilgi veren Azizoğlu, pazarın ilk altı ayda yüzde 35 oranında düştüğünü kaydetti. Bunda Euro 6 zorunluluğunun çok büyük etkisi olduğunu belirten Azizoğlu, 2017 yılının ilk aylarından itibaren pazarın toparlanarak yüzde 10 büyüyeceğini söyledi.  

Avrupa ve Asya Başkanı Alexander Geis de, Serin firmasının Saf Holland’a duyduğu önemin kendileri için çok anlam ifade ettiğini söyledi. Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir pazar olduğunu söyleyen Geis, “Türkiye’ye inanıyoruz. Geçmişte de inandık, gelecek için de inancımız tam.” dedi. Türkiye’de kurdukları fabrikanın Ocak ayından itibaren üretime başlayacağını ve buradan; Avrupa, Ortadoğu, Güney Afrika ülkelerine ihracat yapılacağını belirten Geis,  Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine açılan bir kapı olduğunu söyledi.

Türkiye 5 ülke arasından sıyrıldı

Geis, üretim için Türkiye’nin seçilmesini ise şöyle değerlendirdi: “5 aday ülkemiz vardı. Bunların arasında Romanya ve Bulgaristan’ın olduğu Avrupa ülkelerini yanı sıra Ortadoğu ülkeleri de vardı. Türkiye’nin kalifiyeli-eğitimli insan kaynağını gördük. Türkiye’nin önemli bir pazar potansiyeli bulunuyor. Türk ekonomisine bu manada katkıda bulunmak istiyoruz. Ocak ayında üretime başlayacağız. Toplamda 100 çalışanımız olacak.  Personel alımı devam ediyor. Bir taraftan da alınan personelin Almanya’daki eğitimi devam ediyor.”  

Treylere odaklandık

Serin Treyler Yönetim Kurulu Üyesi Recep Serin de, 33 yıldır treyler,  40 yıldır dingil ürettiklerine değinerek, gelecek yıldan itibaren dingil üretimini durduracaklarını dile getirdi. “Sadece treylere odaklanmak istiyoruz. Bunun için de profesyonel iyi bir tedarikçiye ihtiyacımız vardı. Yerli üreticilerle de görüştük ama belgelendirme, kalite olarak bizlere yeterli gelmedi. Saf uluslararası bir firma olarak yedek parça ile ulaşılabilirliği ve marka bilinirliği üst düzeyde. Türkiye’de üretiliyor olması da bizim maliyetlerimizi düşürmemiz açısından çok önemli avantaj yarattı.” diyen Serin, işbirliği sayesinde Avrupa’ya olan ihracatta rekabet şanslarının da arttığına değindi. Yılın ilk altı ayında pazarın daralmasına karşın paylarını yüzde 1.5 oranında artırdıklarını belirten Serin,  Türkiye’de yapılan bu tür yatırımların Türk treyler sektörünün önünü açtığını ve sektörün büyümesine katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bilal Azizoğlu, üretimden sonra müşteriler fiyat avantajı elde edecek mi sorusunu “Müşterilerimiz Türkiye’de üretime geçmenin avantajını kesinlikle yaşayacak. En başta lojistik maliyetlerden kaynaklı avantajlar olacak. Hali hazırdaki siparişler Almanya’dan geliyordu. Özellikle Orta Doğu ülkelerinden gelen siparişler için bu daha belirgin olacak.” şeklinde cevapladı.

Almanya’dan daha yeni makineleri kuruyoruz

Fabrika yatırım miktarı, kapasitesi  ve ürünlerle ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Türkiye’de üretilecek aks Almanya’nın birebir aynısı. Bütün ekipmanlarımız yeni. Sıfır bir fabrika. Türkiye’de daha iyi ürün üretmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin de burada iyi bir sınav vereceğini düşünüyorum.  Milyon Euroluk bir yatırım olacak. İki vardiyalı dolu dolu çalışacağız. 100 kişilik bir ekibimiz olacak. Genel merkezimiz de Düzce olacak.”


Düzce’den üç kıtaya ürün ihracatı yapılacak

Saf Holland’ın Almanya’dan sonra ikinci büyük bölgesel fabrikası Türkiye’de Düzce faaliyete geçecek. Düzce’de üretilen dingiller başta Türkiye olmak üzere İran, Suudi Arabistan, BAE, Güney Afrika, Malezya, Güneydoğu Asya ülkelerine ihraç edilecek.

5. teker de üretilecek

Türkiye’de Ford Trucks kamyonlarının da tedarikçi olan Saf Holland, Düzce’de 5. Teker üretimini de gerçekleştirecek. 

Servisler entegre edildi

Serin marka dingiller için stoklarında yeteri kadar yedek parça bulunduklarını dile getiren Serin Treyler Yönetim Kurulu Üyesi Recep Serin, Serin ve Saf servislerinin de entegre ettiklerini ve satış sonrasında sorun yaşamayacaklarını söyledi.

Avrupalılar Türk treyler üreticilerini kendilerine çok ciddi rakip görüyor

Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük 5 pazar arasında bulunduğunu belirten Avrupa Asya Başkanı Alexander Geis, Türk treylerinin son yıllarda çok geliştiğini bunun bir sonucu olarak da  İspanya, Almanya, İngiltere gibi batılı ülke  üreticilerinin Türkiye’deki üreticileri kendilerine çok ciddi rakip olarak gördüklerini vurguladı.