6 yıldır otobüste lider

Otokar Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, “Son 6 yıldır otobüs pazarının lideri ve Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markasıyız." diyerek iddiasını ortaya koydu. Akgül, sözlerine şöyle devam etti: "Otokar olarak Türkiye otomotiv sanayiindeki yerimizi 2015 yılında daha da sağlamlaştırdık. Ciromuz yüzde 16’lık artışla 1.4 milyar TL’ye ulaştı. Şirketimiz geçen yıl ihracatını da yüzde 77 oranında artırarak, yurt içinde yakaladığı ivmeyi yurtdışında da başarıyla sürdürdü. 2015 sonunda şirketimizde ihracatın ciro içindeki payı yüzde 29 seviyesine yükseldi. Otokar olarak, başta Avrupa olmak üzere 45’ten fazla ülkeye otobüs ihraç ediyoruz. Geçen yıl küçük otobüs segmentinde Türkiye’nin ihracat lideri olduk” dedi.

Otokar Avrupa tam gaz

Otokar’ın Avrupa hedeflerinden de bahseden Akgül, “Bu hedefimize hızla ilerliyoruz. 2015’te Otokar Fransa’nın en çok tercih edilen küçük otobüs markası oldu. Aynı zamanda İtalya, İspanya, Almanya gibi hedef pazarlardaki çalışmalarımız sayesinde bu ülkelerde otobüs satışlarımız önemli ölçüde arttı. 2015 yılının bizler için en önemli ihracatı Malta toplu taşıma sektörünün kullanımına sunduğumuz Doruk otobüsleri oldu. Otokar Kent otobüs siparişi ile artırılan bu anlaşma, Türkiye’nin sağdan direksiyonlu en büyük otobüs filosu ihracatı oldu. Geçen yıl Tunus, Avrupa’da Fransa ve İtalya’nın ardından en fazla araç sattığımız ülke olurken, Belçika pazarındaki satışlarımızı da geçen yıl bir önceki yıla göre üç kat artırdık” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin en çok otobüs ihracatı

Türkiye’de geçen yıl toplam 567 bin 769 adet ticari araç üretimi gerçekleştirildiğini, bu rakamın 15 bin 920 adedinin otobüs ve küçük otobüs olduğunu hatırlatan Akgül, “Otokar olarak biz geçen yıl toplam 3 bin 531 adetlik otobüs ve küçük otobüs üretimine imza attık. 2015 yılında altıncı kez, 25 ve üzeri yolcu taşımacılığında Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası olduk. İç pazarda satılan her 3 otobüsten 1’i Otokar oldu. Geçtiğimiz yıl ayrıca Türkiye’nin en çok küçük otobüs ihracatını yapan firma olduk” dedi.

2016 yılının ilk çeyreğinde de liderliklerini koruduğunu belirten Akgül, 2016’nın ilk üç ayında da 25 yolcu ve üzeri yolcu taşımacılığında satılan her 3 otobüsten 1’inin Otokar olduğunu söyledi.

Otokar 2018 regülasyonlarını şimdiden karşılayabiliyor

Türkiye’nin en başarılı Ar-Ge merkezlerinden birine sahip olan Otokar’ın son 10 yılda cirosunun yüzde 3,8’ini Ar-Ge’ye ayırdığını; son 10 yılda 310 milyon TL Ar-Ge harcaması yapıldığını belirten Basri Akgül, merkezin yurtiçi ve yurtdışından otomotiv başta olmak üzere pek çok sektörün Ar-Ge çalışmalarında bağımsız bir akreditasyon merkezi olarak da hizmet verdiğini söyledi. Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü, Türkiye’nin ilk hibrit otobüsü gibi yeniliklere imza attıklarını hatırlatan Akgül, yeni araçlara ilişkin olarak ise şu bilgileri aktardı: “Ticari araçlar alanında 2016 itibarıyla Türkiye’de geçerli olacak yeni regülasyonlar ve Euro 6 Emisyonlu Motorlu Araçlar Yönetmeliği doğrultusunda tüm çalışmalarımızı tamamladık. Euro 6 araçlarımızı zaten uzun bir süredir Avrupa pazarlarına satıyoruz. Türkiye pazarına sunacağımız yeni araçlarımızın örneklerini de Busworld’de görmeniz mümkün.” Güvenlik konusunda da regülasyonların isterlerinin üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü belirten Akgül şunları söyledi: “2016 ile birlikte zorunlu olan “Gelişmiş Acil Durum Fren Sistemi” ve “Şerit Değiştirme İkaz Sistemi” çalışmaları Otokar Ar-Ge merkezi bünyesinde projelendirildi. İki farklı seviyeden oluşan fren sisteminde, ikinci seviye testleri 2018’den itibaren zorunlu olmasına rağmen, Otokar bu testlerden de başarıyla geçti.”

KENT LF körüklü otobüsleri Türkiye’de ilk kez

Otokar, geçen yıl Avrupa’ya tanıttığı Euro 6 motorlu KENT LF körüklü otobüslerini de Türkiye’de ilk kez BUSWORLD 2016’da sergiledi. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT (Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs) Genel Müdürlüğü’nün 100 adet körüklü otobüs alımı ihalesini kazanan Otokar, ESHOT’a bu araçlardan temin edecek. Halihazırda Doruk ve Kent otobüslerinin hizmet verdiği İzmir’de şimdi de körüklü otobüslerimiz yolcu taşımacılığı yapacak. İhale kapsamında bu yıl içinde teslim edeceğimiz araçların bakım ve servis destek hizmetleri de Otokar’a ait olacak.

Otokar’ın fuarda sergilediği araçlar ise şöyle: şehiriçi otobüslerinde Kent LF Körüklü (18,75 m.), Kent LF (12 mt), Doruk LE (10 mt), Sultan City (7,7 mt), servis ve turizm otobüslerinde ise Sultan Comfort (7 mt), Engelsiz Sultan Maxi (7 mt), Doruk T (10 mt), Kent U (12 mt).