UND Yönetim Kurulu Başkanı ve Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuholu yaptığı konuşmada karayolu ve treyler sektörünün Avrupa'daki rekabet gücünün önemine vurgu yaptığı bir konuşma gerçekleştirdi. Hiçbir sektörün Avrupa'da ilk iki içinde olmadığını söyleyen Nuhoğlu bu nederle karayolu ve treyler sektörünün güçbirliği yapmasının önemine işaret etti.

DÜNYA BÜYÜYOR AMA TİCARİ BÜYÜME YETERSİZ KALIYOR
Çetin Nuhoğlu Treyler Zirvesi'ndi yaptığı konuşmada artık yeni bir dünya düzenin devreye girdiğini söyledi ve bu yönde atılacak adımların önemini anlattı. 
Eskiden dünya yüzde 3 büyürken dünya ticareti yüzde 12 büyordu. Dünyada daha fazla entegrasyon ve konvansiyonel işbiriği vardı. Dünyada her ülkenin dünyü ticaretinden daha fazla pay alma imkanı bugünkünden fazlaydı. Dünya bugün yüzde 3 büyüyor. Ancak dünya ticaritindeki büyüme sadece yüz 3. Bu demek oluyor ki korumacılık artmıştır. Ülkler rekabet ortamını kendi avantajlarına çevirmek istiyorlar.  

KARAYOLU VE TREYLER SEKTÖRÜ YANYANA OLMALI
Karayolu sektörü olarak ihracata da Türk ekonomisine de katkı sağlıyoruz. Karayolu ile yapılan taşımalar önümüzdeki dönemde daha çok önem kazanacak. Beyaz Kitap'ta karayolunun yerini demiryolunun alması gerektiği söylendi. Ancak realitede böyle olmadı. Karayolu diğer modlandar çok daha hızlı büyüyor. Taşımacılıktaki verimlilik ticaretin itici gücüdür. 1 milyon 200 bin taşımanın yüzde 80'ini Türk nakliyecileri olarak biz yayıyoruz.. Ancak yeni iş modelleri ile daha fazla üretici ve tüketiciye ulaşmak için ülkeler yeni stratejiler geliştiriyorlar. Çin'in yeni açıklanan tarihi İpek Yolu'nu değiştirmek için daha güneyden gelerek Türkiye'yi geçerek Avrupa'ya açılma projesi hızlı şekilde gelişiyor. Yine TRECECA da yeni bir alternatif yol. Tüm bunlar gösteriyor ki lojistikte Türkiye çok önemlidir.
Türk treyler sektörü olarak baktığımızda 2011'den 2014 yılına kadar  Almanya'nın ardından ikinci sıradaydık. Ancak 2015'te İngiltere araya girdi ve ikinciliğimizi aldı. 2016'nın ilk 9 ayında ise 5inci sıradayız. Polanya, İngilitere ve Fransa bizi geçti. Türkiye'de pazar payı olarak hiçbir sektör ilk ikide olmamıştı. Karayolu taşımacılığı ve treyler sektörü olarak önemli yerdeyiz. Bunun altını doldurmak için gerçek anlamda güçlerimizi yan yana getirmek zorundayız. Treyler sektörünün geldiği kapasite ve güç anlamında mutluyuz. 
Kuralların ortaya çıkması konusunda paydaşlardan geri bildirim alarak düzenlemelerin yapılması çok önemli. Kurallar doğru tanımlanmalı ve hepsinden önemlisi de o kuralları denetlemeliyiz. 300 treyler üreticisinin sadece 15 tanesinin standartlara sahip olduğunu görmek beni şoka uğrattı. Görünen o ki yapılacak çok işimiz var.  

ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ
Dünya değişiyor hepimiz sanayi 4.0 diye yeni bir kavramı konuşuyoruz. Önümüzdeki maksimum 10 sene icerisinde tüm dünyadaki çalışma alışkınları değişicek. Bütün sistemleri yerinden sarsacak. Bütün sistemleri yeniden dizayn edecek. Sanayi sadece nesnelerin interneti değil. Evet 1 trilyondan fazla sensörler birbiriyle konuşacak. Yapay zekalar ön plana çıkacak. Birçok borsa yapay zeka çalışması yapıyor. Kanser tişhislerinde yapay zeka doktorlardan yüzde 50 daha fazla başarılı. 

Çetin Nuhoğlu konuşmasını trelyler sektörünün önemine vurgu yaparak bitirdi. Nuhoğlu, "Avrupanın en büyük akst tedarikçileri burada. Biz nasıl saktörün gemeceğine inanıyoruz. Demek ki Avrupalılar da buna inanıyor" dedi.