ürkiye’deki ekonomik büyümenin yurtiçi nakliyedeki iç hacmi ve yatırım yapma yeteneğini arttırdığına değinen Krone Türkiye CEO’su Rıza Akgün, Türk lirasıyla iş yapan müşteri profillerinin güçlendiğini ifade etti. "Ancak dövizdeki dalgalanma bu olumlu gelişmeleri gölgede bırakmayı sürdürüyor. Türkiye’de yatırım araçları döviz bazında olduğu için, Türk lirası kazançların döviz karşısında alım gücünün dalgalanma sürdükçe düştüğünü görüyoruz" diyen Akgün, uluslararası siyasi gelişmelerin ve dövizdeki dalgalanmaların Türkiye’nin ekonomik büyümesini dizginlediğini kaydetti.

"Uluslararası nakliyecilerde ise durum çok daha farklı. Yurtdışındaki navlun fiyatları döviz bazında olmasına karşın o kadar düşük bir seviyede ilerliyor ki; yurtdışı nakliyecilerimiz yeni yatırım yapamama noktasına geldi" diyen Akgün, açıklamasına şöyle devam etti: "Krone olarak ticaret yollarının çok yakın bir zamanda tekrar güvenli yollar haline gelmesiyle navlun fiyatlarının tekrar normalleşmesini yani artmasını, bu sayede de uluslararası nakliyecilerimizin yeniden yatırım yapabilir seviyeye gelmesini beklemekteyiz."

Rıza Akgün, treyler pazarının eski günlerine dönmesi için neler yapılması gerektiğini şöyle sıraladı: "Uluslararası ticaret yollarının güney ve doğuya giden güzergahlarında güvenlik tehditleri nedeniyle ticaret hacminde ciddi bir düşüş yaşandı. Komşu ülkelerle sınır ticaretimiz neredeyse durma noktasına geldi. Bu güvenlik tehditlerinin yavaş yavaş ortadan kalkmasıyla birlikte özellikle komşu ülkelerle sınır ticaretimizin ciddi şekilde artacağını düşünüyoruz. Bu normalleşmenin vaktinin geldiğine inanıyoruz. Bu sayede özellikle uluslararası nakliyecilerimize büyük bir rahatlama gelecektir. Bölge ekonomimiz ve bölgede üretim yapan fabrikalar için de bu normalleşme hayati bir önem arz etmektedir. Bu rahatlama mutlaka yurtiçi nakliyemize de olumlu yönde ciddi bir katkı yapacaktır. Türkiye treyler sektöründe son 2-3 sene içerisinde ertelenmiş yatırımlar olduğunu biliyoruz. Filolar yaşlandı, talep yüksek ancak bu taleplerin yatırıma dönüşmesi hususunda ciddi bir sıkışma mevcut. Bu rahatlamayla birlikte yurtiçi treyler sektöründe yüzde 20’ye varan bir büyüme öngörmekteyiz."

Yol ve can güvenliği için oldukça önemli olan ADR ve ATP gibi konvansiyonların Avrupa Birliği normlarını yakalayabilmek için atılması gereken adımların başında geldiğini ifade eden Rıza Akgün, bu düzenlemelerin yol haritasının tanımlanması ve gerekli düzenlemelerin terminlerinin belirlenmesinin çok önemli olduğunu söyledi. "Örneğin, 2019 Ocak ayında sebze ve meyve iç taşımacılığında frigorifik araç kullanılmasıyla ilgili mevzuatın hayata geçirilecek olmasını çok önemli ve olumlu bir gelişme olarak görüyoruz." diyen Akgün, taşımacılıktaki yeni trendleri ise şöyle açıkladı:

"Avrupa Birliği, yasa koyucu ve destekleyici fonksiyonlarını kullanarak çevreci ve ekonomik modellerle taşımacılık yapılabilmesi için Ar&Ge yatırımlarını desteklerken, taşımacılık sektörünün büyümesine ve teknolojik anlamda gelişimine büyük katkı sağlıyor. Sürecin devamında denetleyici rolünü devreye alarak bu yatırımların mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirildiğinden emin oluyor. Avrupa Birliği’nin bu rolü başarılı bir şekilde uygulamasıyla birlikte Avrupa’daki taşımacılık sektörünün düzenli bir şekilde büyüdüğüne tanıklık ediyoruz. Aynı zamanda yeni ürünlerin geliştirildiği ve teknolojik gelişimin sürekli hale geldiği bir pazardan söz ediyoruz. Avrupa Birliği ülkelerindeki yüksek vergi kazancı, bu ülkelerin sektör ayırt etmeksizin bu tip yatırımları teşvik etmesini kolaylaştırmaktadır."

En çok ihracat yapan 2 markadan biriyiz

2018 yılının fuarlar açısından zengin bir yıl olacağını söyleyen Rıza Akgün, yurtdışında IAA, yurtiçinde Comvex gibi önemli fuarları takvimlerinde işaretlediklerini kaydetti. Fuarların sektörü olumlu yönde hareketlendireceğini düşündüklerini ifade eden Akgün, 2018 öngörülerini şu şekilde paylaştı: "Ekonomik gelişmemizi de ciddi anlamda yukarıya çeken ihracat pazarlarındaki başarımızın artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Üstün Türk kalitesi yeni pazarlarda kendisini gösterdikçe bu pazarlardan siparilşlerin devamı geliyor. Bu siparişlerin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Treyler sektöründen, Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 1000 firması arasına giren 2 markadan biri olduk. Sektörümüzün de bu başarısının artarak devam etmesini ümit ediyoruz."