Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. yurtiçinde toplam 51 farklı noktada yetkili ve bağımsız servis istasyonu ile hizmet veriyor. Tarsus-Mersin fabrikasında bulunan Satış Sonrası Hizmetler Merkez Servis Birimi ise bu servis noktalarına yedek parça, teknik destek, yol yardım, teknik eğitimler, kullanım-bakım eğitimleri, vs. her türlü desteği sunuyor. Koluman’ın yurtdışında ise Rusya, Tayland, Irak ve Cezayir bayilerine bağlı olarak çalışan yetkili servis istasyonları bulunuyor. 
Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş Satış Sonrası Hizmetler Birim Yöneticisi Caner Öztürk, bakım aralıklarıyla ilgili olarak bin-5 bin km’de ücretsiz ilk bakımın, 15 bin km’de bakım ve devamında periyodik 80 bin km bakımının yapıldığı söyledi. Koluman servislerinde metal aksam, kaporta aksamı, yürüyüş aksamı, çatı grubu, fren sistemi alanlarında onarım faaliyetleri de bulunuyor. İstasyonlarımızın neredeyse tamamında fren test cihazı, talaşlı imalat tezgâhları, tanker sızdırmazlık test cihazı gibi birçok arıza tespit donanımları da bulunuyor. 


2 yıl 300 bin km garantisi

Koluman ürünlerinin garanti süresinin standart 2 yıl veya 300 bin km olduğu bilgisini paylaşan Öztürk, bu süre baz alınırken garanti başvurusunda bulunulan aracın ilk bakımından itibaren periyodik bakımlarının düzgün bir şekilde yapılıp yapılmadığına, orijinal yedek parça kullanılıp kullanılmadığına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. “Bize göre orijinal yedek parça daha uzun ömür, daha fazla verimliliktir. Ayrıca arızanın oluşmasından sonra mümkün olan en kısa zamanda yetkili servise başvurmak arızanın çözüme kavuşturulması yönünde önemli bir adımdır. Arıza giderme aşamasında araçlarımıza alanında uzman yetkili servislerimiz tarafından müdahale edilmesi de şüphesiz önemli bir kriterdir” diyen Öztürk, kullanıcıların servis hizmetlerinde nelere dikkat etmesi konusunda şunları söyledi: “Her türlü bakım ve onarım faaliyetlerinde orijinal yedek parça kullanımı da dikkat edilmesi gereken hususların başında gelmektedir. Ayrıca ürünün en verimli şekilde kullanılabilmesi için bakım aralıklarına ve bakım içeriklerine harfiyen uyulmasında fayda var. Verilen servis hizmeti sonrası yapılan işin tanımını açıkça ifade eden servis bakım formları ise daha sonra gündeme gelebilecek her türlü garanti başvurusunda, müşteri geri bildiriminde veya araçla ilgili geçmişe dönük yapılacak her türlü araştırmada ilk bakılan argümandır. Bu nedenle servis danışmanları tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmasına dikkat edilmelidir.” 

Koluman müşterisini dinliyor
Treylerin ticari bir ürün olduğunu hatırlatan Caner Öztürk, çalışılmayan her saati kayıp olarak değerlendirdi. Öztürk’ün konu hakkındaki görüşleri şöyle: “Bir ürünü satın alırken hepimizin ilk başta sorguladığı şey ömrü, sağlamlığı, arıza yapıp yapmamasıdır. Bu 3 ana başlık da ürünün müşteri gözünde kalitesini oluşturur. Hepimiz tüketiciyiz; yaz günü odamızda çalışan bir klimanın bozulduğunu ve başvurduğumuz servisin müdahale için geç geldiğini düşündüğümüzde yaşanabilecek sıkıntıları tahmin edersiniz. Bu basit örnekten yola çıkarak kendimize rol biçiyoruz. Bizim ürünlerimiz ticari araçlardır ve çalışamadığı günü bırakın saati bile ciddi bir kayıptır. Dolayısıyla herhangi bir arıza durumunda mümkün olan en kısa zamanda araca müdahale edip ayağa kaldırmak bir üretici için en temel vazife olmalıdır. Bunu sağlamak için ise gerekli altyapının oluşturulması ve mevcut kadronun bu yönde eğitilmesi önemli bir gerçektir. Biz Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. olarak müşteri talep ve şikâyetlerine son derece önem vermekteyiz. Bunu 2017 yılı itibariyle devreye almış olduğumuz 0 850 840 99 33 numaralı müşteri hizmetleri çağrı merkezimizle haftalık, aylık ve yıllık olarak takip edip sonuçları değerlendirerek göstermekteyiz. Yaptığımız görüşmelerde müşterilerimize sunmuş olduğumuz sorularımızın yanı sıra tarafımıza iletilen şikâyet, öneri ve ürünün daha ergonomik bir şekilde kullanılması yönünde geliştirme fikirlerine de bu sayede erişme imkânı sağlıyoruz. Bize göre saha çok önemli. Konu ister kullanım ister arıza veya bakım olsun saha şartlarında, sahada çalışan insanımıza göre değerlendirme yapmak çok farklı bir olgu. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz. Sahadan gelen geri dönüşleri kendi izlenimlerimiz ve tespitlerimizle birleştirerek fabrikamızdaki ilgili departmanlarımızla anlık olarak paylaşıyoruz. Belli bir zaman sonra bu önerilerin hayata geçmesiyle birlikte sağlanan ergonomiyi, kullanıcı rahatlığını/memnuniyetini görmek şüphesiz bizleri çok mutlu ediyor.” 


Yetkili servis personeli teknik eğitimi

Caner Öztürk, alanında uzman yetkili servis personellerinin en fazla müşteriye ulaşan bir yapıda olmasının kendileri için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Bazı servislerin vardiya usulüyle 7/24 çalışmasının önemine değinen Öztürk, “Servis personelimizin ürünlerimizle alakalı mevcut bilgilerini pekiştirmek, yenilikler ve geliştirmelerle ilgili bilgi vermek amacıyla her yıl düzenlenen “yetkili servis personeli teknik eğitimi” bu adımlardan yalnızca biridir. Yetkili servilerimizde gerçekleştirilen hizmetlerin kalitesi tarafımızca belirli periyotlar dahilinde gerçekleştirilen ziyaretlerle ölçülmekte ve puanlanmaktadır. Bu sayede müşterilerimize sunulan hizmetlerin kalitesini yerinde görme fırsatı elde ederek en gerçekçi değerlendirmeyi yapabilmekteyiz. Benzer şekilde müşterilerimize yapmış olduğumuz periyodik ziyaretlerle araçlarımızı yerinde görme, müşterilerimizin talep ve şikayetlerini araç başında görüp değerlendirme fırsatı da elde ediyoruz.  Çünkü; bize göre müşteriyi anlamak, taleplere net ve doğru yanıtı en kısa sürede vermek ve bu taleplere kullanıcı gözüyle bakmak önemlidir” şeklinde konuştu.  
“Bunların haricinde; zorunlu muayene işlemleri öncesi araçların genel kontrolü, var ise eksiklerinin mevzuata uygun bir şekilde tamamlanması ve muayeneye hazır hale getirilmesi de yine yetkili servislerimiz bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetlerden biridir” diyen Öztürk, belirli zaman dilimlerinde gerek yedek parça; gerekse servis bakım konularında düzenledikleri kampanyalarla müşterilerine daha fazla hizmetin en az maliyetle sunulması yönünde bilgilendirmeler de yaparak araçları servislere davet ettiklerini ifade etti.