Türkiye şehirlerarası ve turizm otobüs sektörünün lideri Mercedes-Benz Türk, otobüs ürün yelpazesinin amiral gemisi Travego’yu kullanıcı ve yolcuların beklentilerine en üst düzeyde yanıt verebilmek amacıyla geliştirerek yeniledi. Yeni Travego, CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle kamuoyuna tanıtıldı.

Yıldız muamelesi

Yeni Travego’nun tanıtımına bin 500’ün üzerinde davetli katıldı. Perdeler açıldıktan sonra aracı yakından görmek isteyen davetliler sergilen araçların etrafında büyük kalabılıklar oluşturdular. Yeni Travego’un gördüğü yoğun ilgi akıllara Holy Wood yıldızlarını getirdi.

 Hartmut Schick: ”Yeni Travego yetkinliğimizin kanıtıdır”

Daimler Otobüs Grubu Başkanı ve EvoBus Başkanı Hartmut Schick, yeni Travego tanıtımına katılarak “Yeni Travego’nun tanıtımı Mercedes-Benz Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir. Yeni aracımız, otobüs dünyasındaki konumumuzu ve yetkinliğimizi kanıtlıyor” dedi.

Britta Seeger: “Yeni Travego ile liderliğimizi güçlendireceğiz”

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Britta Seeger, toplantıda yaptığı konuşmada, “Yeni aracımızın kullanıcı ve yolcuların konforuna konfor katacağına inanıyoruz. Bu yeni aracın satışlarımıza ivme kazandıracağına ve Türkiye pazarındaki lider konumumuzu daha da güçlendireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Süer Sülün: “Travego 10 yılda 1 milyar yolcu taşıdı”

Mercedes-Benz Türk Otobüs ve Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün ise, Türkiye’de satılan her iki otobüsten birinin üretildiği Hoşdere Fabrikası’na bugüne kadar 432 milyon Avro’luk yatırım yaptıklarını anımsatarak, “2005 yılından bu yana Hoşdere Fabrikamızda ürettiğimiz Travego, otobüs ürün yelpazemizin amiral gemisi. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Türkiye’de ürettiğimiz 6.372 Travego aracımızın yüzde 20’sini ihraç ettik, yüzde 80’ini Türkiye pazarına sunduk. Bu 10 yıl içerisinde ülkemizde yaklaşık 1 milyar yolcu taşıyan ve 11 milyar kilometre yol yapan Travego’lar, bu özellikleriyle efsane modeller arasına girmiştir” dedi.

Yeni tasarım ile daha güçlü, dinamik ve etkileyici görünüm

Yeni tasarlanan ön ızgara, arka motor kapağı, ön ve arka farlar sayesinde daha güçlü, dinamik ve etkileyici bir görünüme sahip olan yeni Travego, aerodinamik tasarımı ile yakıt tasarrufu ve verimliliğe katkı sağlıyor. Alüminyum alaşımlı jantlar, görsel zenginliği arttırmanın yanısıra aracın ağırlığını azaltarak yakıt ekonomisine ayrıca katkıda bulunuyor. Yıkama özellikli Bixenon ön farlar, LED gündüz farları ve LED teknolojili arka farlar daha iyi görmeyi ve fark edilmeyi sağlıyor ve enerji verimliliğini artırıyor.

Yeni Euro 6 motor ve aerodinamik tasarım sayesinde yakıt ekonomisi ve ekolojik kazanım

2 akslı, 12 m uzunluğunda Travego 15 SHD, 46 yolcu kapasiteli ve 428 PS (315 kW) gücünde, Euro 6 normuna uygun 6 silindirli dik motora sahip. Euro 5 motorlardan daha yüksek verim ve performansa sahip Euro 6 Bluetec OM470 motor, egzoz emisyonlarını düşürürken daha düşük yakıt tüketimini de beraberinde getiriyor. Mercedes-Benz için özel geliştirilen Euro 6 motor ile entegreli sulu retarder sayesinde retarder yağı ortadan kalkıyor böylelikle yağ değişimi maliyeti ve ilave ağırlık da ortadan kalkıyor.

Çekici aerodinamik tasarımı, yaklaşık 100 kg hafifletilmiş ve 90 km’den yüksek hızlarda otomatik alçalan araç karoserisi yakıt ekonomisine önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

Yolcu için en üst düzeyde konfor

Yeni Travego hem sürücüsüne hem yolcusuna en üst düzeyde konfor sunuyor. Ön kapıdaki genişletilmiş açılı giriş yeni Travego yolcusuna daha rahat bir biniş sunuyor, basamakta yer alan ışıklı Mercedes-Benz logosu yolcusunu konfora davet ediyor.

Yeni Travego’nun 2.100 mm olan olağanüstü iç yüksekliği ferah bir seyahat ortamı sunuyor.

Daha geniş hacimli paket rafları, kaliteli yeni tip kumaşlar, özel tasarım yan duvar kumaşı, paket rafı altında boydan boya konumlandırılan alüminyum dekor parçalarıyla uyumlu yeni servis setleri ve LED teknolojili ambiyans aydınlatma, hoş bir atmosfer sunuyor. Yeni Travego için özel tasarlanmış yüksekliği ayarlanabilir ve yan parçaları katlanabilir baş dayamalı koltuklar, yolcu konforunu seyahat sırasında en üst düzeye çıkarıyor. Yana doğru kaydırılabilen koltuk, rahatlık hissini arttırırken, parke görünümlü zemin şık ve sıcak bir hava katıyor.

Çift bölgeli klima, otobüs içindeki sıcaklığı eşit miktarda dağıtarak herkesin yolculuğunun en üst düzeyde konforlu geçmesini sağlıyor.

Konforlu sürüş için yeni teknolojiler

Yeni tasarlanan kokpit, modern gösterge paneli ve renkli ekran sürücüsüne hem modern bir atmosfer, hem de rahatlık sunuyor. Ergonomik ve kokpitle uyumlu tasarıma sahip, erişimi kolay butonlar, sürücünün tüm kontrolü ellerinin altında tutmasını sağlıyor. Deri kaplı direksiyon simidi, zarif tasarımı ile sürüş keyfine katkıda bulunurken direksiyon üzerindeki çok fonksiyonlu düğmelerle sürücü araçla ilgili tüm verilere rahatça ulaşabiliyor. Yeni klima kontrol ünitesi, sürücü ve yolcu bölgelerini ayrı kumanda etme imkanı sunuyor ve dijital ekranı ile kolayca kontrol edilebiliyor. Mercedes-Benz otobüsler için tasarlanan Otobüs Multimedya Sistemi (CMS), 7”geniş ve parlak ekranıyla tamamen yeni, modern ve ergonomik olarak tasarlandı. CMS, dahili bluetooth modülü ile güvenli telefon görüşmesini mümkün kılarken, geri görüş kamerası görüntüsü, geri vites devreye girdiğinde otomatik olarak CMS ekranına aktarılıyor. Yeni eklenen start-stop butonu da sürüş konforunu artıran özelliklerden biri.

Sürüş konforunun yanı sıra genişletilmiş sürücü yatma yeri ve sürücü yatma yeri kliması, sürücüsüne dinlenirken de en üst düzey konfor sağlıyor.

Aktif ve pasif güvenlik sistemleri ile sınıfının öncüsü

Yeni Travego birçok güvenlik sistemini standart donanım olarak sunuyor ve gelecekte otobüslerde yasal olarak bulunması gerekecek birçok özelliğe bugünden sahip. En üst düzeyde güvenlik sunan yeni Travego’nun standart donanım kapsamı:

-  Önde yavaş giden veya duran araca kısmi ya da tam frenleme ile arkadan çarpmaları önleyen veya kazadan kaçınılamıyorsa kazanın şiddetini azaltan ABA 3 (Aktif Acil Fren Sistemi 3),

-  ABA3’e entegre, sürücü tarafından belirlenen takip mesafesine riayet ederek ve güvenlik mesafesinin aşılması durumunda aracı frenleyen, sadece güvenliği değil konforu da arttıran ACC (Adaptif Hız Sabitleyici),

-  70 km/s hızı aşınca devreye giren, sürücünün istemsiz olarak şeritten çıkması durumda uyarı veren SPA (Şerit Takip Asistanı),

-  Lastiklerin hasar görmesini önleyerek hem güvenlik hem maliyet avantajı sağlayan Lastik Basınç İzleme Sistemi,

-  Mercedes-Benz mühendisleri tarafından geliştirilen, 2018 yılından itibaren geçerli olacak kanuni gereklilikleri şimdiden yerine getiren, devrilme testlerinde üstün başarı sağlamış, burulma ve darbeleri en iyi şekilde absorbe eden yeni şasi.

 “Ön Çarpışma Koruyucu Sistemi” ( FCG), ciddi ön darbe alma durumunda darbeleri emer, Travego’nun altına araç girmesini önler, aynı zamanda da sürücü koltuğunu arkaya kaydırmak suretiyle kullanıcısını korur.

Savrulmayı önleyerek virajlarda ve ani manevralarda güvenliği sağlayan ESP (Elektronik Stabilite Programı),

-  Tekerleklerin frenleme anında kilitlenmesini engelleyen ABS,

-  Hızlanma anında çekici tekerleklerin kaymasını engelleyerek buzlu yollarda bile güvenli kalkış imkanı veren ASR,

-  Her koşulda dengeli frenleme sağlayan elektronik fren sistemi EBS (Elektronik Fren Sistemi),

-  yüksek yol tutuşu sağlayan Elektronik Seviye Kontrolü ,

-  araç içi kablolamayı azaltan ve etkin veri iletişimini sağlayan FPS (esnek programlanabilir kumanda ünitesi),

-  ön ve arka tekerleklerde daha güçlü ve homojen fren etkisi sağlayan disk frenler.

Yeni Travego, 45 bin kilometreden 60 bin kilometreye çıkartılmış olan uzun bakım aralığı, düşük bakım maliyetleri, düşük yakıt tüketimi ile filoların tercihi olmaya devam edecek. Mercedes-Benz’in yaygın servis ve yedek parça ağıyla da Türkiye’nin her yerinde kullanıcısının yanında yer alan yeni Travego Mart 2016’da satışa sunulacak.