Damperli araç ve konteyner istif sistemlerinde Avrupa’nın küresel pazar lideri Meiller, dünyanın en büyük ticari araç fuarları arasında gösterilen IAA Hannover Fuarı’nda yenilediği ürün gamı ile yer aldı. Meiller standının yanı sıra, birçok ağır ticari araç üreticisi de sergiledikleri araçlarında Meiller kullanmayı tercih ettiler. 

Meiller standında ziyaretçiler, yenilenen ürün yelpazesi ile kapsamlı nakliye çözümleri ve markanın yenilikçi gücünü görürken, hafif ticari araçlar için optimal taşıma kapasiteli üç tarafa devirmeli römorklardan, dayanıklılık isteyen işler için aşırı yük emniyet sistemine sahip üstyapılara kadar çok çeşitli ürünü de yakından inceleme fırsatı buldular.

Yeni modüler konsept

Meiller’in fuardaki en büyük sürprizi tüm arkaya devirmeli yarım-boru tipi üstyapılar için piyasaya sürdüğü yeni modüler konsept damperi oldu. Yeni model, ihtiyaca ve şasinin ağırlık kategorisine göre, hafif, orta veya ağır modeller olmak üzere farklı malzeme ve kalınlıklarda üretiliyor. Taban plakasının daha geniş ve yan duvarların daha düşük yükseklikte olması ağırlık merkezini alçaltırken, yükleme ve boşaltma yüksekliği konusunda da avantajlar sağlıyor. Önceki modellere göre yaklaşık 100 kg daha hafif olan damper, yasal yük taşıma kapasitesini, klasik modellere göre 300 kg’ye kadar daha fazla artırıyor.

 

Yeni modelde pozitif kontrollü tutamak kilidine sahip üstten menteşeli modelden, hidrolik olarak açılan arka kapak tipine kadar, çeşitli arka kapak tasarımları arasından da seçim yapılabiliyor. Yeni hidrolik kumandalı sistemi sayesinde, ağır yıkım çalışmalarında kullanılmak üzere geniş açılan arka kapak veya normal taşıma işlemleri için basit menteşeli arka kapak seçenekleri de sunuluyor.

Aynı zamanda Meiller’in yeni elektrikli tentesi önemli ölçüde zaman kazandırarak verimliliği de artırıyor. Yeni tente, doğrudan arkaya doğru kayarak kapanıp sabitlenirken, yükleme ve boşaltma sırasında elle açılmasına gerek kalmadan kayarak kasanın tavanındaki bölmesine yerleşiyor.

Açık kalan damper kazalarını sona erdiren sistem

Meiller damperler, gerektiğinde uzaktan kumanda ile de kontrol edilebiliyor. Dijital radyo teknolojisinin kullanıldığı sistem sayesinde hidrolik sistem komutları ve diğer tüm seçenekler güvenlik içerisinde gerçekleştirilebiliyor. Sistem sayesinde damperli bir aracın yanlışlıkla kasası kaldırılmış vaziyette trafiğe çıkması da önlenmiş oluyor. Kasa kaldırılmış halde araç hareket ederse hızı 18 km/s’yi aştığında, araç otomatik olarak duruyor. 

Uzaktan kumanda sistemi sayesinde araç başına 45 saniyelik tasarruf kazanılırken, bu süre haftalık çalışmada toplam 40 dakikaya ulaşarak yaklaşık yüzde 2’lik verimlilik ve yakıt tasarrufu elde edilebiliyor.

Avantaj sağlayan modeller

Meiller, tüm arkaya devirmeli araçlarında yeni yarım-boru damperli kasa kullanmaya başlıyor. Bu uygulama, yük taşıyıcıları için, farklı malzeme ve kalınlıklarda modüler bir konsept oluştururken, taşıma kapasitesinin artması, düşük yapım yüksekliğiyle birlikte ağırlık merkezinin alçalması ve sürüş özelliklerinin iyileşmesi başlıca avantajlar olarak öne çıkıyor.

Meiller’in bir diğer yeniliği ise yarı römork çekicilerin değiştirilebilir damper hidrolik elemanları. Her tip yarı römorka uygulanabilen sistemde hidrolikler hem yüksek hem de düşük basınç sistemleri ile besleme yapılabiliyor. Böylelikle yığın malzemeden konteynırlara ve paletli inşaat malzemelerine kadar her türlü yük emniyetli bir şekilde taşınabiliyor.

Tasarımı yenilenen üç yöne devirmeli damperler de, en popüler Meiller modeli olarak öne çıkarken, üstten menteşeli yan duvar 3 taraftan yükleme ve boşaltma olanağı tanıyarak aracı çok işlevli bir hale getiriyor.

Her ihtiyaca uygun yeni damperli araçlar

Meiller, sektöründe kendi hidrolik kumanda sistemlerini kullanan tek firma olurken, müşterileri çelik yapıları, hidrolik elemanları ve kumanda sistemlerini tek bir kaynaktan temin edebiliyor. Aynı zamanda bu sayede damper parçaları eşsiz bir uyum sağlayarak ürünlerin verimliliği ve dayanıklılığına katkıda bulunuyor.