Konuyla ilgili bir açıklama yapan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Makina Mühendisliği Programı koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Behzat Kentel, “Bu davet ve ziyaret bizim için çok önemliydi ama bu Ford AR-GE ile ilk temasımız değil. Daha önce dört lisans mezunu makina mühendisi öğrencimizi bu merkeze yerleştirmiştik ve çalışmaya devam ediyorlar. Bu tarz merkezlerde lisans mezunlarının ilk aşamada iş bulması çok zordur. Bizim hedefimiz, Ford AR-GE Merkezi ile araştırma-proje, staj imkanları, know-how, teknik ve ekipman desteği gibi konularda iş birliği olanaklarını hayata geçirmektir. Üniversite-sanayi iş birliktelikleri bu şekilde gerçekleşiyor.” dedi.
Yapılan teknik ziyaret sırasında ODTÜ KKK Makina Mühendisliği Programı Staj Koordinatörü Doç. Dr. Murat Sönmez Ford Otosan İnsan Kaynakları yetkilileriyle, ODTÜ KKK ve Ford Otosan arasında bir staj protokolü imzalanması konusunda görüşme gerçekleştirdi.
Söz konusu heyette bulunan, Makina Mühendisliği Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Esat ise, inceleme ve görüşmelerle ilgili şunları söyledi: “Ufak ufak taşlar büyük dalgalar yaratır; bu türden ziyaretler ve görüşmeler de, olası büyük projeler. Bu davet çok önemliydi. Öncelikle bizi tanımaları çok önemliydi. Bizim çok aktif bir Makina Mühendisliği Öğrenci Topluluğumuz var. Aynı zamanda, Amerikan Makina Mühendisleri Cemiyeti (ASME) öğrenci kolu olmayı da başardılar. Merkezde bulunan birçok birim bizlere sunum yaptı. Laboratuvarlarda incelemelerde bulunduk. Staj desteği konusunda ilerleme sağlandı. Çok ciddi sonuçlar çıkacağına inanıyoruz bu ilişkiden.” dedi.
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Makina Mühendisliği Öğrenci Topluluğu Başkanı Ahmed Zarrar ise, topluluk olarak Ford Otosan ile ilişkilerinin geçmişi olduğunu belirterek; “Mesela topluluk olarak daha önce, Ford Otosan Türkiye İnovasyon Süreç ve Sistem Geliştirme Yöneticisi Dr. Serhat Erpolat'ı, bir dizi seminer vermek üzere kampüsümüzde ağırlamıştık. Makina mühendisliği öğrencileri olarak bu tür girişimleri çok önemsiyoruz. Topluluğumuz, mühendislik öğrencilerinin kendi alanlarıyla ilgili bilgileri öğrenmelerine ve bunları hayata geçirmelerine yönelik teşvik edici projeler üzerine yoğunlaşıyor. Ford Otosan AR-GE ile ilişkimiz ve ilerde gerçekleşmesini umut ettiğimiz somut adımlar, tam da bu amacımıza hizmet edecek kapsamda.” dedi.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Makine Mühendisliği Topluluğu (MMT):
Kasım 2015'de kurulan topluluk, 2016 yılının ilk aylarında yaptığı başvuru sonucunda, ASME* (Amerikan Makina Mühendisleri Cemiyeti) tarafından "ASME ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Öğrenci Kolu" olarak kabul edildi. Topluluk, makina mühendisliği öğrencilerine yaratıcı fikirlerini özgürce paylaşabilecekleri bir ortamın yanı sıra; bu fikirleri hayata geçirebilecekleri projeler için de imkân sağlıyor. Amaçları, düzenlenecek seminerler ve grup çalışmaları ile teorik mühendislik bilgilerini ve pratikteki tasarım ve analiz uygulamalarını öğrencilere aktarmak. Bu aktivitelerle, öğrencilerin sosyal ağlarını genişletmesine imkân sağlayarak, bilgi ve becerilerinin geliştirilmesini hedefliyorlar.
Kurulduğu günden bu yana geçen zamanda, akademik seminerler ve çalıştaylar düzenleyen bir yapıya ulaştı. Bunlara örnek olarak; Doç. Dr. Eray Uzgören tarafından verilen "Matlab Eğitimi" ve Doç. Dr. Murat Sönmez tarafından düzenlenen "Autodesk Inventor ile Montaj Modellemesi Çalıştayı" verilebilir. Otomotiv sektörüne ilgi duyan mühendislik öğrencilerinin bilgilendirilmesi amacıyla; FORD Otosan Türkiye İnovasyon Süreç ve Sistem Geliştirme Yöneticisi Dr. Serhat Erpolat'ı, bir dizi seminer vermek üzere Kıbrıs’ta ağırladılar.
*ASME ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Öğrenci Kolu:
ASME (Amerikan Makina Mühendisleri Cemiyeti) 1880 yılında kurulan ve disiplinler arası mühendislik ve bilimi dünya genelinde destekleyen ve teşvik eden profesyonel bir kurumdur. ASME, makina mühendisliği alanında standartları ve ilkeleri belirlemesiyle bilinmekte ve dünyanın en büyük bilimsel/teknik yayın yapan kurumlarından biri olarak, her yıl yüzlerce profesyonelle gelişim dersleri, çok sayıda teknik konferans ve eğitim programı düzenlemektedir.
2016 yılının ilk aylarında ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Makina Mühendisliği Topluluğu, ASME (Amerikan Makina Mühendisleri Cemiyeti) tarafından “ASME ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Öğrenci Kolu” olarak kabul edilmiş ve bu üyelik yakın zamanda resmi yazı ve sertifikayla tescillenmiştir. Makina Mühendisliği Topluluğu, bu profesyonel öğrenci kolu üyeliğiyle, makina ve ilgili mühendislik alanlarında birçok hedefe ulaşmayı amaçlamaktadır. Topluluk, öğrencilerini en yeni ve faydalı bilgilerle buluştururken kampüs içi ve dışında çeşitli teknik yarışmalara katılmayı da hedeflemektedir.