“Piyasada bilinmezlik var. O bilinmezlik insanı korkutuyor.  O bilinmezliği ne kadar çözerseniz önünüze daha iyi bakabiliyorsunuz. Bu da finansal okur-yazarlığın artması ile olabilir” diyen Tırsan Finansman A.Ş Genel Müdürü Bülent Görer,  kurumsal firmaların piyasa dalgalanmalarından diğerlerine göre daha az etkilendiğini belirtti. Büyük firmaların gelir ve gider dengelerini oluşturduğunu ifade eden Görer,  şöyle devam etti: “Firmaların esasında bilanço yapısını çok iyi analiz etmesi gerekiyor.  Aktiflerinin ne kadarı TL ne kadarı döviz cinsinden, hatta dövizin ne kadarı Euro, ne kadarı dolar cinsinden olduğunu belirlemesi; ikinci aşamada, kazançlarını ve giderlerini de döviz cinsi bakımından dağılımını belirlemesi gerekir. Finansal okur-yazarlık arttıkça, şirket yöneticileri nereye bakacağını daha iyi anlar. Büyük sanayi kuruluşları ve kurumsal firmalar, bilanço ve gelir tablolarını döviz cinsine göre analiz edip, gelir-gider dengesi kuruyor ya da risklere karşı nasıl korunacağını belirliyor. Ancak, orta ölçekli ve küçük işletmeler, bu çalışmayı detaylıca yapamıyor.

Şirketlerin kaynağı doğru yerde aramaları gerektiğini anlatan Görer,  bunlar içiresinde Eximbank, EBRD, IFC, KOSGEB ve yerli-yabancı bankaları örnek gösterdi. Yurtdışı taşımacılık yapan lojistik firmalarının faaliyetinin, döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında olduğunu belirten Görer, bu firmaların döviz kazandırıcı hizmet belgesini alarak Eximbank’tan uygun maliyetle kredi kullanabileceklerini ifade etti. Bu kaynaklardan yararlanmak için finansal tabloların sağlıklı olması gerektiğini söyleyen Görer, kayıtdışılığın bumerang gibi firmaya gelecekte zarar vermeye başladığından bahsetti.

Tırsan Finans boşluğu doldurdu

Dünya ticaretinin 21 trilyon dolar civarında olduğunu belirten Bülent Görer, bunun yüzde 67’sinin dolar, yüzde 12’sinin Euro olduğunu kaydetti. Firmaların da bu döviz kaynaklarında ticaret yaptığı ülkeleri ve dünyanın genel durumunu gözetmesi gerektiğini belirten Görer, finansman şirketlerinin dünyada 75 yıldır, Türkiye’de ise 25 yıldır var olduğunu söyledi.  Bülent Görer, Tırsan Finans’ın sektördeki önemli bir ihtiyacı karşıladığını belirterek; bankaların lojistik sektöründeki firmalara, bilanço yapıları nedeniyle kredi vermekten imtina ettiğini ve Tırsan Finans’ın lojistik sektörünü kredilendirerek bu boşluğu doldurduğunu, belirtti. Bunu yaparken de, Tırsan’ın 38 yıllık sektör tecrübesinden faydalandıklarını vurguladı.