Ford Trucks Euro 6 tanıtım toplantısı Antalya’da yapıldı. Ford Otosan Kamyon İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay, yaptığı konuşmada Ford Trucks’taki değişimin nasıl başladığını ve gelinen noktayı anlattı. “Değişim ve gelişimin gücüne inanan marka olarak yola çıktık” diyen Kınay,  2010 yılında ağır ticariye odaklanarak Kamyon İş Birimi’ni kurduklarını söyledi. 2011 yılı başında Ford ile global kamyon anlaşmasını imzaladıklarını ve 3 ana nokta üzerinde strateji oluşturduklarını belirtti. Kınay, “Ortak mühendisilik anlaşmasına imza attık ve 750 mühendis aldık. Üretimin nerede olacağı önemliydi, iç merkezde üretilmesi kararlaştırıldı. Hangi ülkelere lokasyonların dağıtılacağı konusu önemliydi,  Türkiye 60 ülkeden sorumlu oldu” dedi.

2013 yılında bayi yapılanmasına başladıklarını, bu yıl açılacak 4 yeni tesis ile 30 4S tesise ulaşacaklarını kaydeden Kınay, şu anda en modern ağır vasıta tesislerine sahip marka olduklarını belirtti. Kalitenin geliştirilmesine odaklandıklarını kalite algısını 4 kat geliştirdiklerini, müşteri memnuniyetinde yüzde 90 mertebesine ulaştıklarını söyledi.  

Ürünlerin kalitesi açısından sorunlar yaşadıklarını ancak bunu Ford’un metodolojini kullanarak aştıklarını aktaran Kınay, “Daha sonra yeni stratejinin sonucunda ilk çekicimiz 1838T’yi çıkardık sonra 1846T’yi 2013’te pazara sunduk. İkinci el işini bayilerimiz vasıtasıyla yapıyorduk. Geçen yıldan itibaren ikinci eli Sultanbeyli’de yer alan Trucks Market altında yapıyoruz” dedi.  

ULUSLARARASI BÜYÜME STRATEJİSİ

Diğer bir stratejilerinin uluslararası büyüme olduğunu anlatan Ahmet Kınay, bunun için uluslararası lisans anlaşmaları yaptıklarını, belirterek “Çinli CMS firmasıyla Ecotorq anlaşmasını yaptık. Bunu şasi ve kabin anlaşmalarıyla genişlettik. Artık Çin’de Ford Trucks modellerini üreteceğiz. Vergilendirme dolayısıyla ihraç ürünleriyle büyümek zordu, Avtador ile üretim anlaşması yaptık. 70 tesisle 50 ülkeye ihracat yapmayı hedefliyoruz. Yurt dışında yerel ofislere geçiyoruz” diye konuştu.  

Marka algımızın istenilen seviyede olmadığını gördüklerini bunu yükseltmek için çalışmalara başladıklarını anlatan Ahmet Kınay bunun sonucunda “Her yükte birlikte” marka sloganını oluşturduklarını ifade etti.

ÜRETİMDE YENİ YATIRIMLAR

Ahmat Kınay üretimde yapılan yatırımlar hakkında da şu bilgileri verdi: “2015 şasi perçin hattında yeni bir hatta geçtik. Robotlarla yürüyen bir sistem. Yeni boyahane yatırımına başladık. 2017’nin ilk çeyreğinde devreye girecek. Kaynak atölyesi yatırımına başladık 2017’nin ilk yarısında devreye girecek. Ürün geliştirmede motor dinamometre sayılarımızı artırdık. Daha sonra üretimi test etmek için test pisti yaptık. 6.5 kilometrelik bir test merkezi 2016’nın ilk yarısında devreye girecek.”

EURO 6 ECOTORQ İÇİN 150 MİLYON EURO YATIRIM

Yeni Euro 6 Ecotorq için 150 milyon Euro yatırım yaptıklarını anlatan Kınay, “4 yıl boyunca çalışıldı. 2 milyon kilometre testi 8 farklı ülkede yaptık. Sonunda 2016 serisi araçları yola çıkardık. Yüzde 14 pazar payından yüzde 23 pazar payına ulaşmış bir marka olarak bu gelişim süreci devam edecek” dedi.

TURFAN: ÜRÜNÜN YANINDA HİZMETE DE ODAKLANDIK

Ford Trucks Türkiye Direktörü Serhan Turfan da yaptığı açıklamada, çekicide pazar paylarının 1846 T ile iki katına çıktığını belirterek, “Büyük filolara araçlar verdik. İnşaat araçlarımız da başarılı oldu. Yüzde 30 pazar payına ulaştık. Yol segmentinde yüzde 55 pazar payı ile büyük üstünlüğümüz var. Tüm kamu kuruluşları ve belediyelere yaptığımız satışlarla üstünlüğümüz devam ettirdik” dedi.  

“Geçmişimizden de destek alarak değişim yolculuğuna çıktık” diyen Turfan şunları söyledi: “Şunu gördük ki ticari araç işleten müşterilerimiz ağır yükler taşıyor ve biz de onların yayında yer alarak ‘Her yükte birlikte’ dedik. Bizim için senenin en önemli aksiyonu Yeni Ecotorq motorumuz ve yeni ürünlerimiz. Yeni ürünlerimiz gücü verimliliği ve teknolojik donanımıyla her yüke hazır. Sadece ürüne odaklanmak yeterli değildi kolaylaştırıcı ek hizmetleri devreye alıyoruz. Trucks Market bunlardan biri ve iyi gidiyor. Pazardaki satış adetleri artıyor. Kiralama hizmetimiz Avis ile devam ediyor. Amortisman ve KDV avantajı taşıyor. Kiralama sektörünün yakında daha da artacağını düşünüyoruz. Kasko önem verdiğimiz bir hizmet. Filo Bil hizmetiyle tüm filolar merkezden yönetilebiliyor. Sürüş Akademisi ile eğitimler vermeye devam ediyoruz.”

Serhan Turfan, sadakat kampanyalarından da bahsetti. “Yüzde 30’a varan indirim yapıyoruz. Boya kaportada yüzde 40 indirim var. Servislerimiz kalabalıklaşmaya başladı. Uzatılmış garanti hizmeti sunuyoruz. Bakım paketleri satıyoruz” dedi.

Uluslararası Pazarlar Direktörü Emrah Duman yurtdışı pazar stratejilerinden bahsetti. 2014 yılına kadar organizasyonlarını mevcut satış hacimlerine göre planladıklarını ancak bunu doğru olmadığını görerek yerel yapılanmaya gittiklerini söyledi. Duman’ın açıklamaları şöyle: “Rusya’ya ek olarak Ortadoğu’da, Afrika’da yeni yapılanma oluşturduk. Bölge yöneticilerinin altında ülke müdürleri olacak. Organizasyon alarak büyümeye gideceğiz.

İkinci stratejimiz yapılanma; Türkiye’deki yapıyı uluslararası pazara taşımak istiyoruz. Afrika’da geçen yıl Fas tesisini açtık. İkinci tesisimiz de Haziran ayında devreye girecek. Ardından en büyük pazarlardan Cezayir tesisini devreye alacağız. Sonra Gana ve Mısır tesislerini devreye alacağız. Tunus ve Cezayir’de de çalışmalarımız sürüyor. Gana da yüzde 10 pazar payını geçtik.

Ortadoğu yapılanmamızı Dubai bayimizi açmıştık. Riyad’da yeni tesisi açtık. Umman ve Bahreyn tesislerimiz devreye girdi. Irak’ta Erbil ve Bağdat tesislerimiz devreye girecek. Yıl sonunda Katar tesisimiz devreye girecek. Tek yapılanmadığımız ülke Kuveyt var. Burada yapılanmamızı sağlayacağız. Rusya, Azersaycan, Gürcistan tesislerimiz var. Türkmenisten ve Kazakistan’ı biraz erteledik.

Orta Avrupa ve doğu Avrupa bizim için yeni bölgeler. Doğu Avrupa’da 4s tesislerimizle batı Avrupa’da 2S tesislerimiz olacak. Etkin bir çağrı merkezi kurduk. Doğu Avrupa’da 30 4S tesisi, batı Avrupa 20 2S noktada servis hizmeti sağlıyor olacağız.”

 

Ford Trucks Pazarlama Müdürü Armağan Hazar ise araçların teknolojik özelliklerinden ve sunduğu verimliliklerdin bahsetti:

“Yeni Fort Trucks serisi artık daha güçlü 420 ve 480 beygir güç sunuyor.Çekici segmentinde damper treyler olarak kullanılan 1838 çekicimizi 420 beygir ile değiştiriyoruz. 1846t çekicimizi 1848t ile değiştirdik. Artık rampaları daha güçlü çıkacağız. Zorlu şantiye şartlarında giremediğimiz işlere gireceğiz. Yeni pompa ve Vinç araçlarına da giriyoruz. Tek çözüm olarak çalışacağız. 400 km motor freni, 600 kw intarder freni ile totalda 1000 kw frenleme gücüne ulaştık.

Artık aracımızın daha zorlu koşullarda kullanılacağını biliyoruz. İnşaat segmentinin en güçlü şasisini (10 mm) müşterilerimin memnuniyetine sunuyoruz.”

YÜZDE 8,5 TASARRUF

Armağan Hazar araçların sunduğu verimliliğin nasıl gerçekleştiğini de anlattı: “Bu verimliliğin altında ne yatıyor. Yeni Ecotorq motor düşük devirde sunduğu yüksek güç ile yakıtın her damlasının hakkını veriyor. Yeni değişken hava kompresörü, optimize edilmiş şanzıman  FDR değeri ve Aerodinamik tasarım ile verimlilik artırıldı. Bağımsız bir kuruluş tarafından yapılan yakıt tasarrufu ölçümünde  İstanbul-Bolu ve Bolu-İstanbul arasında 2’si dolu (40 ton) 2’si boş testi yapıldı. Araçlar arasındaki farklara bakıldı. 1848T ‘de yüzde 8,5 yakıt tasarrufu elde edildi.

Satın aldıktan sonra da kazandırıyoruz. Akıllı bakım ile sektördeki en uzun bakım aralığını 120 bin km müşterilere sunuyoruz. İnşaatta ise bin 500 saatlik bakım aralığını sunuyoruz. Arka Havalı süspansiyon ile 1 ton daha fazla yük taşınabiliyor. Dönüş açısı iyileştirildi. Yüzde 22’lik iyeliştirme ile dar şantiye alanında müşterilere avantaj sunuyoruz.”