Nüfusun % 70’i şehirlerde

Peki Daimler neden şehirlere odaklanıyor? Şehirler, giderek daha fazla insanın yaşadığı yerler oluyor. 2050 yılında nüfusun yüzde 70’inin şehirlerde yaşaması öngörülüyor. Mercedes-Benz Urban eTruck ve Mercedes-Benz Vision Van ürünleri süpermarketlere ve evlere emisyonsuz ve sessiz şekilde teslim edecek.

Daimler’in ticari araç sektöründe donanımın ötesine geçerek portfoyünde sürekli olarak akıllı ve bağlantılı hizmetler ve çözümler ekleyerek müşterilere kapsamlı hareketlilik konseptleri sunacak. Bunları rakiplerine de sağlamayı planlıyor.

İki yıl içinde yollarda göreceğiz.

Mercedes-Benz Urban eTruck, dağıtım lojistiğini elektrikle halledecek. Bunu yaparken ise benzersiz bir konseptten yararlanıyor: aks kafalarına yakın bir noktaya yerleştirilen elektrikli motorlar hareketliliği sağlarken, sistem bağımsız olarak tesis edilen batarya birimi tarafından besleniyor.

AB Komisyonunun alternatif yakıtlı araçlar için 1.000 kg ağırlık artışı uygun gördüğünden yaklaşık 1.700 kg daha ağır olan Urban eTruck elektrikli motorlu yapının ağırlık dezavantajı büyük oranda dengeliyor.

Urban eTruck elektrikli motorlu arka aksı ve aks kafalarına yakın konumlandırılan elektrikli motorlarıyla öne çıkıyor. ZF AVE 130 tipini baz alan aks kendini alçak koridorlu portal aks olarak Mercedes-Benz otobüslerinde kanıtlamış bir yapı. Urban eTruck için kapsamlı bir şekilde revize edilen aksın bağlantıları da yeniden tasarlandı. Aksta 495/45 R 22,5 boyutunda lastikler kullanılıyor. Ayrıca güç aktarımını gerçekleştiren aks için, bu sınıfta yaygın olarak kullanılan 11,5 ton maksimum aks yükü belirlenmiş durumda.

200 km’ye kadar menzil sunan batarya

Urban eTruck’ta toplam 212 kW kapasiteli güçlü olduğu kadar uzun ömürlü üç modüllü lityum-iyon batarya paketi sunuluyor. Böylece maksimum 200 km'lik bir menzil elde edilebiliyor. Söz konusu menzil günlük dağıtım trafiği için yeterli olurken, fren enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren rejenerasyon teknolojisinden de yararlanılıyor.

Urban eTruck'ın heyecan uyandıran akıllı tasarımı

Tavanın tasarımıyla uyumlu üç boyutlu spoyler kabin ile üstyapı birleştiriyor. Ön taraftaki hava girişi spoylerin arkasına gizlenen soğutma ünitesine temiz ve taze havanın ulaşmasını sağlıyor. Tıpkı tavan spoylerinde olduğu gibi kabinin yan etekleri de aerodinamik olarak üstyapı ile aynı hizada olacak şekilde tasarlanıyor. Urban eTruck’ta alışagelmiş dikiz aynaları yerine ayna tipi Mirrorcam adındaki kameralar kullanılıyor.

Kamyonla çevreyi bütünleştiren Black-Panel ızgara

Urban eTruck’ta şeffaf olan Black-Panel yüksek çözünürlüklü LED ile arkadan aydınlatılıyor. Bu panelde farklı görüntüler düşünülebilir. Örneğin Black-Panel, Mercedes-Benz’in bilinen elmas görünümlü radyatör ızgarasını taklit edebilir veya akünün şarj seviyesini gösterebilir.

Her ne kadar Urban eTruck’ın sürücü kabini fütüristik bir görünüm sergiliyor olsa da gerçeklikten uzak bir tasarım çalışması değil, hatta seri üretim Mercedes-Benz Actos'u temel alıyor.

Üstyapı: Gıda taşımacılığı için soğutuculu kapalı kasa

Urban eTruck süpermarketlere ve perakende mağazalarına donmuş gıda teslim etmek üzere 7,4 m uzunluğunda sıradan bir soğutma kabini taşıyor. Yan kaplamalar görsel uyumu tamamlarken aynı zamanda aerodinamiği de iyileştiriyor.

Kusursuz ağ bağlantısı sayesinde sorunsuz çalışan sistem

Araç bilgileri, çevre verileri, telematik ve güç aktarım kumandası, sürücü ve iş planından oluşan akıllı ağ bağlantısı sayesinde sorunsuz çalışan bir sistem elde ediliyor. Sistem güç aktarımı ve enerji kumandası ile dağıtım trafiği verimliliğini ve mümkün olan yüksek menzili tesis ediyor. Devrim niteliğindeki gösterge ve kumanda öğeleri sürücüyü destekliyor.

Merkezi ekranlı devrim niteliğinde gösterge ve kumanda teknolojisi

Urban eTruck’ta geleneksel göstergelerin yerini iki ekranlı tamamen yeni bir gösterge ve kumanda sistematiği alıyor. Sürücü 12,3 inç büyüklüğündeki net ve okunaklı bir ekrandan ihtiyacı olan bilgilere ulaşıyor.

‘Otomatik’, ‘atak’ veya ‘eko’ olmak üzere üç farklı sürüş modu

Normal durumda Urban eTruck ‘otomatik’ modunda çalışıyor. İkinci mod olan ‘atak’, güç modu anlamına geliyor ve bu modda var olan gücün tamamı sürücünün kullanımına sunuluyor. Öngörülemeyen beklenmedik enerji tüketimi nedeniyle daha fazla menzil gerektiğinde enerji tasarruf modu ‘eko’ devreye giriyor.