SCHERM Group e-kamyon Proje Müdürü Rainer Zoellner, elektrikli kamyonun bir yıllık deneme programı süresinde kendini kanıtlamaya devam etmesi durumunda projenin genişleyeceğini belirterek; "e-kamyon, düzenli sefer görevlerini tam zamanında yerine getirerek memnuniyetimizi sağlıyor. Bu güne kadar Allison tam otomatik şanzımanla ilgili de sadece olumlu deneyimler yaşadık" diyor.

BMW ve SCHERM grupları, bu deneme projesine büyük bir yatırım yaptı. Elektrikli tahrik sistemi sayesinde araç, neredeyse hiç partikül kirliliği oluşturmazken oldukça sessiz çalışıyor. Buna ek olarak sürücüler, Münih'in yoğun trafiği ve dar sokaklarıyla Allison tam otomatik şanzıman donanımının sağladığı avantajlar sayesinde başa çıkabiliyor. 40 tonluk otomatik kamyon, yaklaşık 3 km yol kat ederek SCHERM lojistik merkezi ve BMW tesisi arasında günde sekiz kez gidiş-dönüş şeklindeki güzergahı tamamlıyor.

Zoellner açıklamasında; "Kamyon, 40 kph’lik azami hıza sahip fakat şehir trafiği, bu hızı azaltıyor. Kamyonun kullanımını ve manevra yapmasını kolaylaştırdığı için Allison tam otomatik şanzıman, taşıma sırasında önemli bir destek sağlıyor. Sürücüler, özellikle sarsıntısız ve sorunsuz kalkış nedeniyle oldukça memnunlar" dedi.

YT202-EV, sabah 6'dan gece yarısına kadar iki vardiya halinde amortisör, yay ve direksiyon sistemleri gibi BMW otomobil parçalarını taşıyor. Kısa mesafeli ve tekrarlayan iş rutini elektrikli kamyon için çok uygun oluyor. Bataryası tam şarj olduğunda 100 km'ye kadar mesafe kat edebilen kamyon, tekrar şarj edilmeden her gün 48 km'yi tamamlayabiliyor. Bataryalar, geceleri yüzde 100 yeşil elektrik ile SCHERM'in kendi istasyonunda üç ila dört saat arasında şarj ediliyor.

Elektrik motoru ve Allison - ideal bir kombinasyon

Tamamen elektrikli YT202-EV terminal çekicisinin kalbi, 138 kw'lik maksimum güç kapasitesiyle Siemens sıvı soğutmalı üç fazlı senkron motordur (614 V). Hollanda Terberg Benschop Elektrikli Araç Yöneticisi Erik-Wim Vos'a göre Allison 3000 Serisi tam otomatik şanzıman, bu aktarma organlarının anahtarı oluyor.

Vos konuyla ilgili olarak; "Elektrikli kamyon, 65 tona kadar brüt toplam ağırlık ile kalkışa geçmeli ve maksimum hıza olabildiğince çabuk çıkmalıdır. Bu durumda, tork artışı ve tam güç vites değişimi ile Allison tam otomatik şanzıman fark yaratıyor. Ayrıca ek bir elektrik jeneratörü oluşturan hidrolik pompanın çalıştırılması için Güç Çıkışı (PTO) özelliğini de kullanıyoruz" diyor.

Elektrikli kamyon Avrupa'da yaygınlaşıyor

Günümüzde yirmi adet YT202-EV terminal çekicisi, Danimarka, İsviçre, Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa genelinde hizmet veriyor. Temmuz 2014'ten bu yana, Berlin’deki lojistik şirketi Hafen- und Lagergesellschaft mbH (BEHALA) konteynerleri, Berlin Westhafen'den (Batı Limanı) şehrin genelindeki varış yerlerine taşımak için YT202-EV'yi kullanıyor. Bunun dışında diğer ülkelerdeki elektrikli kamyonlar genel olarak Migros, Ferrero ve Bakker Barendrecht (Univeg) gibi gıda şirketleri tarafından kullanılmaktadır.

Erik-Wim Vos, elektrikli terminal çekicilerine yapılacak yatırımların oldukça fazla olacağını belirtiyor. Vos konu ile ilgili "Müşterilerimizden aldığımız olumlu geri dönüş ve önemli çevresel avantajlar nedeniyle talebin artmasını bekliyoruz" dedi.