Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) 2010 yılı verilerini açıkladı. TAİD Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Özbayır tarafından açıklanan verilere göre TAİD üyesi firmaların kamyon ve çekici satışları 22 bin 645 adede, treyler satışları ise 5 bin 263 adede yükseldi. 6 ton ve üzeri kamyon pazarının 30 bin adet olduğunu belirten Özbayır, bir önceki yıla göre yüzde 92 oranında bir artış yaşandığını kaydetti. Özbayır, hafif kamyonlar çıkarıldığında 16 ton ve üzeri kamyon pazarının 25 bin 500 adet olarak gerçekleştiği bilgisini verdi.

Özbayır’ın 2010 yılı için değerlendirmeleri şöyle:   Çekici yüzde 162 büyüdü “Segmentler itibariyle bakıldığında en büyük artış yüzde 162 oranı ile çekici segmentinde yaşandı, yerli ve ithal 9 firmanın toplam çekici satışları 15 bin 900 adede ulaştı. Bunun takriben 8 bin 300 adedi yerli üretimden, geriye kalan 7 bin 600 adedi ise ithal satışlardan oluştu. Çekicinin 6 ton ve üzeri pazardaki oranı artarak yüzde 53 seviyesine ulaştı. Bunda kriz yıllarındaki ertelenen alımların başlaması, uluslararası nakliyedeki canlanma önemli rol oynadı.   İnşaat yüzde 115 büyüdü En fazla büyüyen ikinci lokomotif segment ise ağır inşaat kamyonları segmenti oldu. Damper ve mikser üst yapılı çiftçeker kamyon satışları takriben 5 bin 100 adetle geçen yılın yüzde 115 üzerinde gerçekleşti. Satışların takriben 3 bin 700 adedi yerli üretimden, kalan 1.400 adedi ise ithal satışlardan oluştu.  

Kamyon yüzde 59 büyüdü

Yurtiçi uzunyol nakliye segmentindeki 6x2 ve 8x2 aks konfigürasyonlu 25-26-32 tonluk araç pazarı ise nispi olarak daha az büyüdü. Bu segmentlerde toplam 2 bin 780 adet kamyon satılmış ve büyüme yüzde 59 ile çekici ve inşaat kamyonu segmentlerindeki büyümenin çok arkasında kaldı. Hafif kamyonda ise 6-9 tonluk segment minimal bir gelişme göstermiş ve takriben 3 bin adetlik bir büyüklükle geçen yılın seviyesinde kalmıştır. 9-21 ton arası hafif kamyon segmenti ise yüzde 45 oranında bir büyüme ile takriben 1.900 adede ulaştı.  

Treyler yüzde 167 büyüdü

TAİD üyesi firmaların Treyler / Römork / Yarı Römork satışları da araç satışlarına paralel olarak geçen yıla göre yüzde 167 oranında artarak 5 bin 263 adede çıktı. Bunun yüzde 62’sini 3 bin 256 adetle tenteli tip oluşturdu. Bunu 822 adetle frigorifik, 503 adetle platform tipi treylerler izledi.” 2010 yılı ağır ticari araçlar açısından olumlu bir yıl olmakla birlikte kamyon pazarının hala daha önceki yıllardaki 42 bin adetlik seviyeleri yakalayamadığını belirten Özbayır, 2011 yılının, içinde barındırdığı birtakım risklere rağmen 2010 yılından biraz daha iyi bir yıl olacağı yönünde gelişeceğini söyledi.  

ADR yatırımları olumsuz etkiledi

Bahadır Özbayır, ADR Yönetmeliği’nin ertelenmisine de değinerek şu değerlendirmeyi yaptı: “ADR yönetmeliğinin taşıma araçları ve üniteleriyle ilgili kısmı karayollarında tehlikeli madde taşıyan kamyon, çekici, treyler ve diğer üst yapılarının sahip olması gereken zorunlu güvenlik donanım ve standartlarını belirlliyor. Ülkemizin en önde gelen sorunlarından biri olan karayollarındaki can ve mal emniyetini ilgilendiren bu uygulama, aynı zamanda içinde bulunduğumuz Avrupa Birliğiyle entegrasyon süreci de dikkate alındığında büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra yönetmeliğin üç defa ve toplam 4 yıl ertelenmiş olması ve son ertelemenin de yürürlüğe giriş tarihinden iki hafta önce ilan edilmesi, ağır ticari araç ve treyler / üst yapı firmalarının kamu otoritesinin belirlediği yasal düzenlemelere güvenerek yaptığı tüm hazırlık ve yatırımların etkinliğini de olumsuz yönde etkiledi.”