Doğal gaz, Partikül Madde ve NOx salınımlarını Euro VI sınırlarıyla kıyaslandığında büyük ölçüde azaltır ve CO2 karbondioksit salınımlarını azaltabilen ve atıktan enerji üretimine dayalı olan döngüsel ekonomiye bir geçiş sunan tamamen yenilenebilir bir yakıt olan biyometanın kullanılmasına zemin oluşturur

23 Mayıs'ta  Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’ne sunduğu “Ağır iş tipi araçlar için CO2 salınım performansı standartlarını belirleyen Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Yönetmeliği önerisi” yol taşımacılığı sektörünün karar verilen sera gazı salınımını azaltma hedeflerine ulaşmaya olan katkısına yönelik.

Komisyon önerisi, önceki yıllarda olağanüstü bir şekilde başarılanın iki katı hızda azalmalarla son derece hırslı hedefler koyuyor. Bu sınırlar kabul edildiği takdirde başarılı olmak için, bugün mevcut olan bazı yenilikler önemli derecede katkı sağlayabilir. Bunlardan biri, son yıllarda IVECO’nun öncülük ettiği sıvılaştırılmış doğal gaz kullanımıdır ve komisyon bunu takdir etmektedir.

Öneride LNG şu şekilde tanımlanıyor: “ağır iş tipi araçlar için dizele mevcut bir alternatif. Mevcut ve gelecekteki yenilikçi LNG’ye dayalı teknolojilerin kullanılması kısa ve orta vadede CO2 salınımı hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlayacaktır, çünkü LNG teknolojilerinin kullanımı dizel araçlara kıyasla daha düşük CO2 salınımlarına neden olur […] Ayrıca, mevcut LNG teknolojileri, NOx ve partikül madde gibi havayı kirleten salınımların daha düşük düzeyde olmasını garanti etmekte. Ayrıca yeterli olan minimum düzeydeki dolum altyapısı da kurulmuş durumda ve ulusal politikaların alternatif yakıt altyapıları çerçevesinin bir parçası olarak geliştirilmeye devam ediyor.”

IVECO Marka Başkanı Pierre Lahutte: “Avrupa Komisyonu önerisi, IVECO’nun ağır iş tipi araçlarda LNG’nin kullanımına öncülük ettiği sürdürülebilir taşımacılık alanındaki uzun vadeli stratejimizi destekliyor. Avrupa yollarında kullanımda olan doğal gazla çalışan IVECO araçlarından oluşan geniş filo, bu yakıtın operasyonel ve kârlılık açısından dizelin kullanılabilir bir alternatif sunuyor. Olağanüstü bir çevresel performans sunuyor ve bu son derece zorlayıcı hedeflere ulaşmada katkı sağlayabilir.” dedi.

IVECO’nun ağır doğal gazlı kamyonlarının sağlayabildiği NOx ve CO2 salınımlarının azalması, gerçek çalışma koşullarında kamyon salınımlarını ölçmek için başlatılan Fransız taşımacıları girişimi olan Equilibre Projesinde kanıtlanmıştır. Başka araçların arasında 44 tonluk Stralis NP kamyonlarının dahil edildiği test sonuçları, Dizele kıyasla %40 ilâ %64 daha düşük NOx ve %20’ye kadar daha az CO2 salınımı olduğunu gösterdi. Organik atıklardan üretilen biyometanın kullanılmasıyla bu azalma %80’e; tarımsal atıkların kullanılmasıyla %95’e ulaşabilir. Bu sonuç, biyometanın Avrupa’nın enerji bağımsızlığını ve çiftçilerin gelirini desteklerken atıktan enerji üretilmesine dayanan döngüsel bir ekonominin de kapılarını açtığını gösteriyor.

Dün sunulan öneri, IVECO’nun sürdürülebilir taşımacılıktaki ileri görüşlülüğünü tanıyan bir dizi olayın sonuncusuydu. Kısa süre önce Fransa, ağır iş tipi filoların gaza dönüştürülmesi çağrısıyla Avrupa Komisyonu’nun Sürdürülebilir Büyümeye Finansman Sağlama Üst Düzey Konferansına seslendi. Almanya, doğal gaz için vergi indirimini 2026’ya uzatarak sektörü değiştirmek için kararlaştırılan önemli aktivitelerin sinyalini verdi. Ulaşım ve Dijital Altyapı Bakanı (BMVI), hidrojen yakıt hücresi sistemleri “Çevre dostu uzun mesafeli taşıma girişiminde” hizmete girinceye kadar dizelin kitle pazardaki tek alternatifinin Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) olduğunu belirtti. İtalya’daki Ulusal Enerji Stratejisi, biyometan araçların kullanımını artıracak önlemler uygulayarak sürdürülebilir taşımacılıkta LNG’nin gelişimini temel olarak görüyor.

Taşımacılık sektöründeki enerji geçişi yapım aşamasında ve devam ediyor. IVECO ise en yeni Natural Power teknolojisiyle sektöre liderlik ediyor. Özellikle İngiltere’de Yılın Düşük Karbonlu Kamyonu ödülü alan Stralis NP460 modeliyle sürdürülebilir uzun mesafeli taşımacılığa yön veriyor. Kusursuz Güç (460 beygir), yakıt ekonomisi (dizele kıyasla %15 daha düşük) ve otonomi (1.600 km) özelliklerinden oluşan benzersiz kombinasyonu sayesinde özellikle uzun mesafe çalışmaları için geliştirilmiş olan ilk doğal gazlı kamyon. Ayrıca, 71 dBA’dan az olan son derece sessiz çalışmasıyla gürültü kirliliğini büyük ölçüde azaltıyor. Bu ürün gamı, taşımacılık operatörlerine gerçekten sürdürülebilir lojistiğin rekabetçi avantajını sunarak, uzun mesafeden inşaata kadar en zorlu görevleri gerçekleştirmek için tahmine dayalı sürüş işlevlerine ve en son nesil otomatik vitese sahip doğal gazla çalışan ağır kamyonlardan oluşan tek tam filodur.

IVECO – Doğal gazla çalışan araçlardan oluşan tam filo

IVECO’nun Natural Power filosu, markanın ürün gelişimi stratejisinin bir sonucudur. Bu stratejinin amacı, müşterilere hem çevre hem de kâr-zarar tabloları açısından daha sürdürülebilir olmalarını sağlarken sürücülerine da en iyi çalışma ortamını sunan araçlar sağlamaktır. Müşterilerinin, kirliliğin en üst düzeyde olduğu yerlerde bile çalışabilmelerini; bugün ve birçok Avrupa başkentinin dizeli yasaklayacağı gelecekte, her zaman şehir merkezlerine ulaşabilmelerini garanti eder. IVECO, hafif ticari araçlardan, 50 tona kadar brüt ağırlığa sahip ağır kamyonlara ve otobüslere kadar doğal gazla çalışan modellerden oluşan tam bir filo sunan tek üreticidir. Sürekli olarak yeniliğe ve yeni teknolojilere odaklanması, markayı en büyük pazar payıyla alternatif yakıtlı araçlarda Avrupa pazarının öncüsü haline getirmiştir. Şu anda 25.000’den fazla IVECO alternatif çekişli araç kullanımdadır; bunların 6.000’i toplu taşımada ve 6.000’den fazlası da 18 tonun üstünde brüt araç ağırlığına sahip ağır kamyondur.