Avrupa Adalet divanı dün açıkladığı kararıyla;  “Avrupa Birliği Ülkelerine hizmet sunmak amacı ile seyahat eden Türk vatandaşlarına tanınan vize muafiyetinin” Turistler ve tedavi almak isteyen hastalar gibi hizmet almak isteye vatandaşları kapsamadığını belirtildi. Hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik  ise medyada yer alan açıklamasında kararı haksız ve çifte standart olarak yorumlayarak “hizmet sunmak üzere gidenler mesela tır şoförleri vizesiz girebilir turistler ve hasta olarak gidenler vize almadan giremez diye bir karar almıştır” dedi. Bunun üzerine UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, önemli bir açıklama yaptı: Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sektörümüz heyecanlandıran bu açıklama sektörümüzde ve kamuoyunda yanlış anlamalara sebep olabilecektir. Sayın Çelik’in açıklamasında yer alan “Tır Şoförleri girebilir” ifadesi maalesef gerçeği yansıtmamaktadır.

Adalet Divanının da itiraf ettiği hizmet sunanlara vize muafiyeti konusunda yıllardan beri verdiğimiz milli meselemiz haline gelen bu konuda  AB’nin katı tutumu sebebiyle bir arpa boyu yol alınamamıştır.

AB ile imzaladığı Gümrük Birliği Anlaşması ile Malların serbest dolaşımı hakkına sahip olan ülkemizin AB’ye ihraç mallarını taşıyan sürücülerimiz maalesef seyahat edememektedir.

Sektörümüz hala, yükünü taşımaya talip olduğu Avrupalı müşterisinden, işi yapacak sürücüsünü gönderebilmek için davetiye istemek zorunda bırakılmaktadır.

Sayın hükümet sözcümüzün dikkatine sunarız ki;

Adalet divanı kararında açıkça ifade edilmiş olmasına rağmen, taşıma hizmetini AB’de sonlandırmak üzere yola çıkan sürücümüz de bu ülkelere vizesiz girememektedir. Mallarını serbest dolaştırma hakkına sahip ülkemiz ürünlerinin araç ve sürücü olmadan kendi başlarına dolaşmaları beklenmektedir.

Burada yapılması gereken doğru açıklama : İş adamlarımız, hastalarımız vize alamamaktadır. Hatta AB’ye serbest dolaşım hakkına sahip malları taşıyan Tır Sürücülerimiz bile vize engeli ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Ey Avrupa Bu Mallar Sürücüler Ve Tırlar Olmaz İse Nasıl Serbest Dolaşacak ? “

Konu ihraç ürünlerimizin rekabet gücü açısından Milli bir meseledir ve acil çözüm beklenmektedir.

Konu hakkında Sayın Hükümet Sözcümüz Hüseyin Çelik ve Kamuoyumuzu saygıyla bilgilendiririz.”

LEYLA ECEM DEMİRKAN DAVASI VE SÜRÜCÜLER…

Avrupa adalet divanı kararına konu olan olayda Leyla Ecem Demirkan, 2007 yılında Almanya'daki ailesini ziyaret etmek istemesi ve vize alamaması üzerine konu Adalet divanına taşınmış ve karar için 6 yıldır bekleniyordu. Ankara anlaşmasına dayandırılan talep üzerine Adalet divanı Turist olarak seyahat konusunun bu durumun pasif hizmet alımı olarak değerlendirilemeyeceğini ifade ederek. “Avrupa Birliği Ülkelerine hizmet sunmak amacı ile seyahat eden Türk vatandaşlarına tanınan vize muafiyetinin” Turistler ve tedavi almak isteyen hastalar gibi hizmet almak isteye vatandaşları kapsamadığını belirtmiştir.”

Açıklamadan da görüleceği gibi kararda hizmet sunumu için gidenlerin vizeden muaf olacağı ifade edilmiş ancak AB ülkeleri Tır sürücülerinden vize şartını kaldırmayıp, davetiye dahil olmak üzere 21 tane evrak talep etmeyi sürdürmektedir.