Dijital takograf, ticari araçlarda sürücülerin sürüş bilgilerini kayıt almaya yarayan bir cihaz. Avrupa Birliğinde geliştirilen bu sitem ilk önceleri rekabetin düzenlenmesi için geliştirilmiş. Günümüzde ise daha çok sürüş bilgilerini kayıt altına alıyor.

Uluslararası nakliyeciler takograf uygulamalarını zaten uyguluyorlardı, dijital takografın yuritiçi taşımalarda uygulanmasıyla pek çok şey değişecek. Öncelikli olarak sürüş kısıtlamaları geleceğinden dolayı, rekabet ve navlun fiyatlarının da yeniden şekillenmesi anlamına geliyor. Bu da yurtiçi taşımalarda oyunun kuralı yeniden konuluyor anlamına geliyor.

Türkiye’deki en uzman kişi           

Dijital takograf yarım milyondan fazla aracı ilgilendiriyor. Transmedya dergisi olarak dijital takografı Türkiye’deki en uzman kişiden VDO Teknik Uzmanı Ferhat Korkmaz’dan dinledik.Takografların anolog, elektronik ve dijital olmak üzere üçe ayrıldıklarını ve son teknolojinin dijital olarak geliştiğini belirten Korkmaz, dijital takograflara müdahalenin diğer cihazlara göre daha zor olduğunu vurgulayarak,konuyu şöyle detaylandırdı: “Dijital takograf öncelikle dış müdahaleye tamamen kapalı bir sistem. Çünkü akıllı bir sensörle beraber çalışıyor ve o sensörle arasındaki iletişim tamamen şifrelenmiş. Bu şifrelerde güvenlik üst seviyede; en büyük tercih sebebi bu.”

67 ilde yetkili servis var

600 bine yakın aracın bu sisteme geçeceğini söyleyen Korkmaz, VDO olarak yaptıkları hazırlıkları şöyle anlattı: “İntermobil olarak Türkiye’de 168 VDO yetkili servisimiz var. 67 ilde varız.  Servislerimiz Bakanlık tarafından onaylanmış durumda. Hem Bakanlığın yönetmelik gerekliliklerinden hem de kendi şartlarımızdan dolayı servislerimizi sürekli eğitimlere tabi tutuyoruz. Servislerde hem takografların monte edilecek hem de teknik muayene yapılabilecek. Dijital takografların iki yılda bir muayene edilmesi gerekiyor. VDO’nun dünyada yüzde 80 pazar payı var. Türkiye’de bundan aşağı bir pazar payının olmayacağını düşünüyorum.VDO 90 yıllık bir firma. AB’de 9 binin üzerinde servise ulaşmış durumda. VDO nakliye firmalarıyla sürekli olarakiletişim halinde. Sürücülere daha uygun ürünler geliştirebiliyor.”dedi.

Avrupa’da kazalar yüzde 53 azaldı

Takograf kullanılmaya başlandığından beri AB’de trafik kazalarında yüzde 53 azaldığına dikkat çeken Korkmaz, Türkiye’de trafik ve seyir güvenliğinde olumlu katkıların beklendiğini,sürücülerin çalışma saatleri ve koşulların değişeceğinive rekabet şartlarının yeniden oluşacağını söyledi.

Dijital takograf için sürücü, şirket, servis ve polis kartı olduğunu takograflarda bilgiye ulaşmanın ve analiz etmenin çok daha kolay olduğunu belirten Korkmaz, AB’de yapılan çalışmalarda 2020 yıllarında hayata geçirilmesi planlanan takografların şartnamelerinin hazırlandığını şartnameler arasında; konum kaydedebilen, yol kenarı denetim istasyonlarına yayın yapabilen, ağırlık kontrol edebilen yeni teknolojiler getirildiğine dikkat çekti.