Tehlikeli yaklaşım

2014 iş kazalarıyla anılacak bir yıl olacak. Soma ve Ermenek’te meydana gelen maden kazası Mecidiyeköy’de bir inşaatta meydana gelen asansör kazası Türkiye’yi yasa boğan en büyük kazalardan oldu ve Türkiye büyük bir yasa büründü. Sektörümüz de bu kazalardan elbette kaçamadı. Avcılar’da silo damper, üst geçide çarpınca sürücü hataları ve araç teknolojileri gündeme geldi. Yine Diyarbakır-Bingöl karayolunda devrilen LPG yüklü tankerin patlaması sonucu 30 kişi yaşamını yitirdi. Sektörümüzde en büyük can kaybına neden olan iş kazaları genellikle trafikte oluyor. Ancak şu anda çok da gündemde olmayan ancak büyük tehlike arz eden tehlikeli maddelerin depolanması konusu var ki, burada yaşanacak bir patlama 10’larca kişinin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Çünkü bu depolar şehrin göbeğinde yer alıyorlar ve ADR standartlarını karşılamıyorlar.

Türkiye’deki depoların genel durumuna bakıldığında, malların gerekli özelliklere haiz ortamda depolanmadıkları sonucu ortaya çıkıyor. Türkiye toplam 8 milyon metrekarelik depolama alanına sahip. Bu alanların sadece 2 milyon metrekaresi A standartlarında ve bu depoların 4’te 3’ü İstanbul’da yer alıyor. Yanıcı ve patlayıcı ürünlere hizmet verecek olan yanmaz depo ise Türkiye’de yalnızca 3 tane ve ikisi Anadolu yakısında biri de Avrupa yakasında bulunuyor. Bu durumu arz-talep sorunu olarak değerlendirebiliriz ancak unutulmamalı ki insan sağlığına ve çevreye büyük tehdit içeren bu ürünlerin depolanmasında standartların tam olarak uygulanması çok önemlidir ve bunun için denetimlerin çok sıkı olarak gerçekleştirilmesi gerekir.

Kimya sektörünün Türkiye’deki gelişimine bakıldığında bu tür yanmaz depolara ne kadar ihtiyacımız olduğunu görürüz. Kimya sektörünün yurtiçi satışları 11 milyar dolara ulaşmış durumda. Yine ilk 10 aylık ihracat rakamlarına göre kimya sektörü, otomotiv ve hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinden sonra üçüncü en büyük sektör oldu. Bu dönemde 14 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektör 2023 yılı için 50 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu.

Konuyla ilgili İstanbul Avrupa yakısında deposu bulunan Sertrans’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Keleş ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Keleş, bu tür yatırımların hizmet kalitesinin artırılması, can ve mal güvenliğinin sağlanması için çok önemli olduğunu söyleyerek önemli bir uyarıda bulunuyor. Keleş, “İlla bir önlem almamız için şehrin göbeğinde bir Soma mı yaşmalı!” diyor.

- - -