Avrupa otomotiv dünyasının test merkezi olan İsveç’in kuzeyinde kutup dairesinin içinde kalan Arjeplog, birçok önemli araç ve sistem üreticilerinin ilgisini çekmeye devam ediyor. 

Arjeplog’un sakin ve zorlu kış koşullarında test yapan ilk markalardan biri olan Knorr Bremse’nin eski mühendislik yöneticisi ve uzman mühendislerinden biri olan Dr Eduard Gerum, bu bölgede testlere ilk başladıkları zaman altyapının neredeyse olmadığını ancak gümüş madenine yakınlık sebebiyle uygun ekipman ve insan gücünün geçici bir test merkezi oluşturmaya imkan verdiğini söylüyor.

Hala test merkezini danışman olarak ziyaret eden Dr Gerum’a göre bölgedeki sert iklimin yeni inovasyonların ne kadar işe yaradığını görmeye ve uzaklık henüz resmi olarak ortaya çıkmayan ekipmanın üzerinde çalışılmasına imkan sağlıyor.

1970’li yıllardaki demir barakadan, yüksek teknolojili entegre bir ağır ticari araç atölyesine ve modern altyapılı ofislere dönüşen Knorr Bremse’nin Arjeplog’daki test merkezi bünyesinde markanın kendi test parkuru da bulunuyor.

Uluslararası orijinal ekipman sağlayıcı (OES) olarak Knorr Bremse, test alanında seri üretim öncesi yeni kamyon ve treyler fren teknolojilerinin hassas ayarlarını yapıyor.

“ABS’den EBS ve ESP/RSP gibi daha kompleks teknolojilere kadar yılın 3-4 ayını burada bu sistemlerin daha da geliştirilmesi için harcıyoruz” diyen Dr Gerum, sözlerine şöyle devam ediyor: “Burada yaptığımız çoğu ekipmanlarımızın piyasaya sunulacak olan yeni kamyon veya treyler modellerine göre ayarlamasını yapmak. Bu yüzden burada çok fazla test sürüşü gerçekleştiriyoruz.”

 “Küçük bir yokuştan aşağı inen kamyonun bir tarafı buz diğer tarafı beton zemin üzerinde tamamen durması gerekiyor. Sürtünmedeki yaşanabilecek mümkün olan en büyük sapma budur ve fren sisteminin aracı stabil halde tutması gerçek bir mücadeledir” diyen Dr Gerum, başka hiçbir yerde bu şartları bu kadar düşük risk seviyesinde oluşturmanın mümkün olmadığını da sözlerine ekliyor.

Knorr Bremse test tesisleri gerçek bir teknik atölyenin yanındaki test alanı ve aşağı kısımda yer alan donmuş bir göl alanından oluşuyor.