Büyük adetli filo alımları başladı
Geçtiğimiz yılın ortasından itibaren büyük adetli filo alımlarının pek olmadığına işaret eden İntermobil Genel Müdürü Rıfat Perahya,, şöyle devam etti: “100 adetlik, 200 adetlik alımları son bir yıldır duymuyorduk. Referandum sonrasında yatırıma uygun bir ortan oluştu ve yavaş yavaş yüksek adetli filo alımlarının düşünülmeye başlandığını duyuyoruz. İnşaat sektörü ve kamu iyi gidiyor. Dolayısıyla inşaat kamyonları, damper ve tanker satışlarının payı son 1 senede çok arttı. Ekonomik gelişim ancak ticaret hacmi artarsa yakalanabilir. Çekici - treyler kombinasyonun daha fazla kullanılıyor olması çok önemli. Bir dönem off road araçların oranı toplam satışlar içinde yüzde 20-25’lerde iken son 1 senede yüzde 50’nin üzerine çıkmıştı. Bu oranın yol araçları ve tenteli-perdeli grubun lehine gelişmesini bekliyorum.”
 
10 bin adet Valx dingil satacağız
Valx’ın satışları hakkında da bilgi veren Rıfat Perahya şunları söyledi: “Türkiye’deki büyük bir üretici Valx ile seri üretime  başladı. Çok yakında basın lansmanında sektöre detaylı bilgilendirme yapacağız. Müşterilerimiz konusunda çok seçici davranıyoruz. Sektörde konsolidasyonun devam ettiği aşikar. Biz de geleceğine inandığımız ve doğru starteji izlediğine inandığımız treyler üreticileriyle çalışmayı tercih ediyoruz. 2017 yılında 5 bin adet dingil satışı gerçekleştireceğiz. 2018’de ise 10 bin adet satacağız. Bu satışlarımızı her yıl katlayarak attırmayı hedefliyoruz. Valx Avrupa’da 6. yılını tamamladı. Ürün kendisini ispatladı. Sektör markayı tanımaya ve sahiplenmeye başladılar. Rakiplerine göre daha hafif, daha ucuz ve en az aynı kalitede olunca tercih edilmeye başlandı. Bu yüzden satışlarımızı arttırmaya devam edeceğimizden hiç şüphem yok.”
2014 yılından beri üretilen tüm araçlarda dijital takograf kullanımı zorunlu. 1 Temmuz 2016’dan itibaren de kademeli olarak trafikteki araçlarda dijital takografa geçiliyor. Bu yıl VDO markası olarak 20 bin adet dijital takograf satışı gerçekleştireceklerini belirten Perahya, Türkiye’nin araç parkında yaklaşık 400-450 bin dolayında kamyon olduğunu bunların hepsinin 2022 yılına kadar dijital takografa geçmesi gerektiğini hatırlattı. Perahya, dijital takografta manipülasyon yapılamayacağını belirterek “Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) olarak dijital takograf komitesi kurduk. Burada sektörün tüm temsilcileri Bakanlık ve Müsteşarlık seviyesinde çalışmalar yapıyor. Maalesef, ülkemizde ölümlü kazaların çoğu sürücü kaynaklı. Dijital takograf kullanımıyla beraber kazalarda azalma yaşanıyor. Takograflar sayesinde şöförlerin sürüş zamanları takip altına alınabiliyor ve geçmişe dönük incelenebiliyor. Kazaların azalması için özellikle yol kenarı denetimlerin artması gerekiyor. Burada Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve ilgili Bakanlıklara çok iş düşüyor.’ dedi. Continental’in sahibi olduğu VDO markasının bugüne kadar Dünya’da 4 milyon adetten fazla dijital takograf satışı yaptığını Intermobil’in de Türkiye pazarını domine edecek şekilde tüm planlarını yaptığını ve gerekli yapıyı kurduğunu belirtti. Türkiye araç parkında 100 bin civarında dijital takograflı araç olduğunu belirten Perahya, okul ve iş servisleri ile minibüslerin de yakın zamanda dijital takografa sahip olması gerektiğini vurguladı.