Temsa İş Makinaları ile Türkiye’deki faaliyetlerine 1 yıl önce başlayan Amerika merkezli istifleme ve depolama araçları üreticisi Crown, Türk basınını 22-23 Ocak tarihleri arasında Almanya Münih’teki Genel Merkezinde ve Roding’deki fabrikasında ağırladı. Temsa İş Makinaları’ndan Genel Müdür Eşref Zeka ile Endüstriyel Ürünler Satış Grup Müdürü Bülent Beleda ve Crown Avrupa Başkan Yardımcısı Ken Dufford’un ev sahipliği yaptığı organizasyonda mevcut depolama çözümleri ve teknolojileri hakkında bilgi verilirken Türkiye pazarı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunuldu.   
Crown’ın Avrupa’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Ken Dufford, Münih’teki genel merkezde yaptığı açıklamasına, “Temsa ile yeni bir işbirliğimiz oldu ama bu kısa sürede oldukça başarılı olduk” diye başladı. Bu işbirliğini “Ortak değerlerin ortaklığı” diye nitelendiren Dufford,  “Yerel ortaklarınız iyi olduğu kadar siz de iyi oluyorsunuz. Bu nedenle Temsa çok iyi bir partner. Çok itibarlı bir kuruluş ve Tüm Türkiye’yi kapsayan bir bayi ağı var. Müşteri odaklı olmaları bizim de bir özelliğimiz. Uzun vadeli bir işbirliği düşünüyoruz. Biz bunu uzun bir maraton olarak görüyoruz ve Türkiye’de yavaş yavaş büyümek istiyoruz” ifadelerini kullandı.  
 
Dufford: Crown kalite ve güvenlikten taviz vermiyor

Dufford, Crow’un 1945 yılında kurulduğunu, Avrupa’daki ilk fabrikasını 1986 yılında Almanya Roding’te açtığını söyledi. İkinci fabrikanın da yine aynı yerde 2014 yılında devre girdiğini söyledi. 2,93 milyar dolar ciroya sahip bir şirket olduklarını aktaran Dufford, üretimlerinin yüzde 95’inin akülü araçlardan oluştuğunu, LPG’li ürünlerinin de bulunduğunu kaydetti. En büyük özelliklerinin kullandıkları tüm parçaların kendileri tarafından üretilmesi olduğunun altını çizen Dufford, “Bizim 4 temal kretirim bulunuyor. Bunlar tasarım, konfor, kalite ve güvenlik. Üretimi ucuzlatmak için sürekli maliyetler düşürülüyor ve plastik kullanımı artıyor. Buiz Crown olarak sağlam ve kaliteli malzemeler kullanmayı sürdürüyoruz. Önemli parçalar ve kopenentlerin hepsini çelikten üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu. İnovatif bir şirket olduklarının ve Ar-Ge’ye büyük yatırımlar yaptıklarının da bilgisini verdi.
 
 
Zeka: Pazar elektrikli araçlara kayıyor
Temsa İş Makinaları Genel Müdürü Eşref Zeka ise Türkiye planları hakkında bilgiler verdi. Temsa İş Makinaları bünyesinde birçok marka olduğunu ve bunların birlikte bir sinerji yaratabileceğini aktaran Zeka, “Örneğin lojistik sektöründe Komatsu, Volvo Trucks ve Crown bir sinerji oluşturabilir” dedi.
 
Crown ile yapılan işbirliğinin nedeni hakkında da konuşan Eşref Zeka, “Çünkü forklift pazarı elektrikli araçlara doğru gidiyor. Dolayısıyla Crown bizim için önemli bir partner ve geniş bir ürün gamına sahipler” ifadesini kullandı.  
Crown’un DNA’sında güvenlik, inovasyon ve verimliliğin bulunduğunu aktaran Zeka, Temsa olarak aynı değerleri taşıdıklarını ve Türkiye’de çok iyi bir yere geleceklerini söyledi. Önümüzdeki yıllarda çift haneli pazar paylarına ulaşacaklarının da altını çizdi. Öncelikli hedeflerinin forklift satmak olmadığını yerinde geldiğinde ürünü anlatacaklarını, yeni geldiğinde satış sonrası hizmetler vereceklerini yeri geldiğinde danışmanlık sunacaklarını anlattı.
 
Beleda: Müşteri ihtiyacını belirleyip ona özel çözüm sunan bir marka olacağız

Temsa İş Makinaları Endüstriyel Ürünler Satış Grup Müdürü Bülent Beleda ise katılımcılara Crown markası ile ilgili detaylı bilgi verdi ve Crown’ın Türkiye’de Şubat 2017’de Temsa İş Makinaları bünyesinde satışa sunulmaya başladıktan sonra kaydedilen gelişmeleri aktardı.  Genel Müdür Eşref Zeka gibi, endüstriyel pazarda ezberbozan iş modeliyle ekipman tedarikçisi olarak değil, depolar için çözüm sağlayıcısı olarak anılmak istediklerinin altını çizen Beleda, sözlerine şöyle devam etti: “Geliştirdiğimiz iş modeliyle ürünlerimizin en iyi performansı sergilediğinden emin olmak için satış öncesinde ve satış sonrasında müşterilerimiz için hazır olacağız. Yeni yapımız uyarınca satış ekibimiz orta ve uzun vadede depo alanında birer danışman olarak görev yapacak. Diğer bir deyişle, depo kurulumu sırasında tasarımdan forkliftin verimliliği hakkında fikir sağlamaya kadar müşterilerimize değer katarak danışmanlık ve uzmanlığımızı sunmayı hedefliyoruz. Kendimizi bu doğrultuda geliştiriyoruz. Türkiye’de bu alanda büyük bir eksiklik olduğunun farkındayız. Depolarda doğru ürünlerin kullanılmaması sonucu hem zaman ve hem de bütçe kaybı yaşanıyor. Bu kayıpların önüne geçmek için müşterilerimize sadece ürün sunmanın ötesinde danışmanlık ve uzmanlığımızla değer katacağız ve kayıpları tasarrufa çevireceğiz.” Bu hedef doğrultusunda Crown’a çok güvendiklerini kaydeden Beleda, Crown’ın inovasyon ve Ar-Ge alanında lider bir marka olduğuna, dar alan sipariş toplayıcılar, eldivenle araç kumandası gibi inovatif ürünler sunduğuna da değindi. Bülent Beleda, dayanıklı, teknolojik, ergonomik, verimli, hızlı ve güvenli ürünler sunan Crown ile ilgili şunları da söyledi: “Crown, Amerika’nın 1 numaralı ve dünyanın beşinci en büyük şirketi. Böyle büyük bir marka ile birlikte geliştirdiğimiz ezber bozan iş modelimizle Türkiye’de müşterilerimizin depo çözümlerini en iyi şekilde karşılayacağımıza inanıyoruz.”
 
Bülent Beleda kiralamanın da sektörde çok önemli olduğunu şu ana bu modelin yüzde 35 dolayında kullanıldığını, ama Avrupa’da olduğu gibi bu oranın yüzde 50’ye ulaşmasını beklediklerini söyledi.
 
Bülent Beleda: “Biz 10 forklift satışı yapıp gitmek yerine müşteri ihtiyacı neyse ona çözüm bulmaya çalışıyoruz. Kendimizi depolarını tabanından raf sistemlerine kadar her konuda geliştiriyoruz. Müşterime bir danışman gibi hizmet vermek amacındayız.”
 
 
 Dünya genelinde 84 ülkede, 500’ün üzerinde noktada satılan Crown, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki satış noktalarına Münih’teki Genel Merkezinden hizmet veriyor. Dünya genelinde Almanya, Amerika, Meksika ve Çin’de, 11 noktada 19 üretim tesisi bulunan marka, küresel pazarda dayanıklı, ergonomik ve teknolojik yenilikler sunan bir marka olarak dikkat çekiyor.
 

Crown’un Roding’de 2 fabrikası var. 1986 yılında hayata geçen ilk fabrikada şu anda metal işleme ve kalıp işlemeleri ve parça imalatı yapılıyor. 2014 yılında açılan ikinci fabrikada ise tüm parçaların montajı ve testleri yapılıyor. Rodin üretim tesislerinden geçtiğimiz yıl toplam 13 bin 500 bitmiş ürün çıktı. Bu yıl ki hedef ise 14 bin. Crown’un tüm istifleyicelerinin üretildiği fabrikada müşteriye özel ürünlerin de üretimi yapılıyor.
 
Crown Avrupa Ürün Eğitim Müdürü Oliver Preissler ürünler ve teknolojiler hakkında bilgiler verdi.

Fillo yönetim sistemi InfoLink

Crown’un geliştirdiği özel teknolojilerden biri de olan InfoLink. Bu sistem ile kablosuz olarak operatör ve filo yönetim çözümleri sunuyor.  Forkliftleri, operatörleri ve depoları birbirine bağlayarak, tutarlı ve anlık bilgiler sağlıyor. Araçlar üzerine yerleştirilen sensörle aracın ne kadar çalıştığı, çalışma süresinin ne kadarını boş geçirdiği gibi farklı bilgiler alınıyor. İşletme sahibi depodaki kapasite, verim, ürün miktarı, yapılan işin hacmi ve süresi, kazalar, arızalar gibi verilere bu sistem sayesinde web üzerinden ulaşabiliyor
 
QuickPick Sipariş Toplama teknolojisi
Crown'ın QuickPick Remote teknolojisi, sipariş toplama süresini hızlandırarak verimliliği artırıyor. Konvansiyonel teknolojilerde operatör aracı sürerek raflar arasında gidiyor ve yükleri alarak araca yerleştiriyor. QuickPick bu işleme son veren bir teknoloji. Operatör taktığı bir eldivenle aracı hareket ettiriyor. Arca binip inmeden yükleme yapan operatör böylece daha hızlı çalışırken enerjisini de korumuş oluyor. Sistem verimli olduğu kadar da güvenli. Operatör araç hareket ederken önünden geçerse araç otomatik olarak duruyor.