Dünyanın önde gelen otomotiv yan sanayi tedarikçisi ve lastik üreticisi Continental, kuruluşunun 140. yılını kutluyor. 1871 yılında Almanya’nın Hannover şehrinde başlayan ve bugün 45 ülkede 160 bin çalışanıyla dev bir şirket haline gelen Continental, otomotiv sektörüne yön veren bir marka oldu.

Continental’in 140. yılı nedeniyle açıklamalarda bulunan Continental CEO’su Dr. Elmar Degenhart; “Yetkin ve güvenilir bir kuruluş olarak dünyanın her yerindeki müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın taleplerini karşılıyor güvenlik, bilgi, çevre ve uygun fiyatlı araçlar olarak tanımlanan otomotiv trendlerinin şekillendirilmesinde öncü rol üstleniyoruz” dedi.

Dr. Elmar Degenhart sözlerini şöyle sürdürdü;“Dünya çapında 160.000 çalışanımızdan oluşan işgücümüz, karlı büyüme stratejimizi başarılı bir biçimde izlememize olanak tanıyor. 140 yıldır sürekli büyümemizin temelinde ayrıca deneyim zenginliğimiz, yenilikler konusundaki becerimiz, stratejimiz ve farklı iş sahalarına yönelik geniş ürün portföyümüz bulunuyor.”1871’de başlayan hikaye…Continental-Caoutchouc & Gutta-Percha Compagnie, Hannoverli dokuz bankacı ve sanayici tarafından 8 Ekim 1871’de anonim şirket olarak kuruldu. O günkü ana sermaye (yaklaşık 300.000 taler) bugünkü değeriyle yaklaşık 6,3 milyon avro değerinde alım gücüne denk düşüyordu. Yaklaşık 200 çalışanın yer aldığı Hannover’deki ana fabrikada, buyot/termofor, oyuncak bebek ve kauçuklu bezler gibi yumuşak kauçuktan ürünlerin yanı sıra, araba ve bisikletler için dolgu lastik üretiliyordu. 1880’lerde satışlar 3,3 milyon mark civarındaydı. Bu rakam, bugün yaklaşık 21,53 milyon avro değerinde alım gücüne denk düşüyordu.

1900’lü yıllar: Uluslararası arenaya çıkış 1920’lerin sonlarında, Alman kauçuk sanayinin büyük firmaları birleşerek Continental Gummi-Werke AG’yi oluşturdu. Şirket 1980’lerin başlarında, Amerikan şirketi Uniroyal Inc.’in Avrupa’daki lastik operasyonlarını, Kuzey Amerikalı lastik üreticisi General Tire’ı ve Portekiz firması Mabor ile Çek lastik üreticisi Barum’un çoğunluk hissesini devraldı ve uluslararası arenaya açıldı. Bu açılım Continental’e uluslararası faaliyetlerini Avrupa sınırlarının çok ötesine taşıma olanağı sağladı. Satın almalar ve yeni faaliyet alanları… 1990’ların sonunda Continental Corporation, stratejisini revize etti. Bu yöndeki ilk adım, 1998 yılında ITT Industries’in otomotiv fren ve şasi operasyonlarının (Teves) satın alınmasıyla atıldı. 2001’de, Continental uluslararası elektronik alanının uzman firması Temic’i Daimler’den satın aldı. Böylece Continental, taşıt lastiği ve kauçuk konusunda uzman bir firma olarak, otomotiv levazım sektöründe kendine yeni bir dayanak noktası sağlamış oldu. 2006 yılında Motorola’nın otomotiv elektroniği işinin devralınmasıyla Continental’in faaliyetlerinin kapsamı hem telematik alanında, hem de başka alanlarda genişledi. Continental’in faaliyet alanlarını genişletmesi konusuna değinen Continental CEO’su Dr. Elmar Degenhart; “Şirket tarihinin en büyük satın alması olan Siemens VDO Automotive AG’nin devralınmasıyla, dünya çapındaki otomotiv tedarik firmalarının bulunduğu birinci lige çıkmış olduk. Bu sayede aynı zamanda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’daki konumumuzu da güçlendirdik” dedi.

İlklere imza atan bir dev… 

Continental, kuruluşundan bugüne içinde bulunduğu sektörü büyüten birçok ilke imza attı.İşte Continental’in gerçekleştirdiği  ilklerden bazıları;

• Dünyanın ilk profilli (taban desenli) otomobil lastiği (1904)

• Dünyanın ilk binek araçlarına yönelik kolayca sökülüp takılabilen jantları (1908)

• İç lastiksiz otomobil lastiği üreten ilk Alman firması (1943)

• 1932’de piyasaya çıkan ve kauçukla metalin yapıştırıldığı özel bir ürün serisi olan Continental Schwingmetall, titreşimi ve gürültüyü emen motor takozlarının ve yataklarının önünü açtı.

Continental günümüze dek ana teknolojilerini geliştirmeye ve üretim aşamasına taşımaya devam etti. 1998’de, Continental, trend yaratan aktif bir güvenlik sistemi olan elektronik denge kumandasının (ESC) standart üretimine başladı. Continental bu yıl, dördüncü nesil ESC’yi, MK 100®’ü piyasaya çıkarıyor. Sadece Almanya’da yeni tescil edilen otomobillerin yüzde 80’inden fazlasında çeşitli üreticiler tarafından üretilen ESC sistemleri bulunuyor. Karma tahrik teknolojisi 1997’den beri Continental’in portföyünde mevcuttu. 2009 yılında Continental, dünya çapında karma tahrikli araçlarda kullanıma yönelik lityum iyon akülerin seri üretimine başlayan ilk üretici oldu. Continental Eylül 2011’de, tamamen elektrikle çalışan otomobillere yönelik ve bileşenlerinde doğada nadir  bulunan metallerin kullanılmadığı , yüksek randımanlı, senkronize bir motorun seri üretimine de başladı.

Continental, çevre dostu baskı blanketleriyle “Yılın Fikri – 2011” ödülünü aldı. Bu blanketlerin üretimi CO2 emisyonlarının yüzde 70’lere varan oranda azalmasını sağlıyor. Her yıl verdiği çok sayıdaki patent başvurusu da Continental’in yenilikler konusundaki becerisini belgeliyor. 2011 yılı içinde şirketin çeşitli grupları ve bölümlerinin yaptığı patent başvurusu yaklaşık 1.100 olacak.Continental Türkiye’nin Kuruluşu Türkiye’nin öncü kuruluşlarından Koç Topluluğu’na bağlı olarak 1963 yılında Sn. Vehbi Koç tarafından Royal Lastikleri Tevzi A.Ş. ünvanı ile kurulan şirket, ilk olarak Uniroyal marka lastiklerin satışını gerçekleştirdi. 1989 yılında  Fulda markasının satışına başlayan Oltaş, ana iş kolu lastiğin yanısıra 1994 yılında otomotiv yan sanayi ürünlerininde satışına başlayarak  Mann Filter, Tudor Akü,  Alcoa Kamyon-Otobüs Dövme Alüminyum Jantları, Oz Racing Alüminyum Alaşım Jantlarının satış ve pazarlamasını yürüttü. 

2002 Yılında Continental ile distribütörlük anlaşması yapan Oltaş, 28 Ağustos 2008’de Continental A.G tarafından satın alınmasının ardından Continental Türkiye olarak yoluna devam ederek pazardaki yerini Türkiye'nin her bölgesine yayılmış etkin bayi ve satış teşkilatı ile sürdürmektedir.

1871’den 2011’e Continental’in trendleri belirleyen patentleri:

Kauçuk*1892 – Almanya’da ilk pnömatik bisiklet lastiğinin üretimi

1904 – Dünyanın ilk sırt desenli otomobil lastiğinin geliştirilmesi

1905 – Perçinli kayma önleyici lastiklerin üretimi

1908 – Tur araçları için çıkarılabilir jant

1921 – Kamyon lastiğinin icadı

1932 – Continental kauçuk – metal bağlı Schwingmetall titreşim ve ses geçirmez motor süspansiyon sistemleri

1943 – Tüpsüz lastikler

1955 – Otobüsler ve kamyon süspansiyonları için havalı yaylar

1 974 – Poliüretan tozluk

1987 – İlk çevreci yolcu lastiği (ContiEcoContact)

2002 – Nitrojen oksit salınımını düşürmek için elektrikle ısıtılabilir hortum

2003 – 360 km/s hızına dek onaylanan ilk otoyol lastikleri (ContiSportContact 2 Vmax)

2010 – Tırlar için özel kış lastikleri (HTW 2 SCANDINAVIA)

2010 – Otobüsler için kış lastikleri (HSW 2 COACH)

2010 – Üç boyutlu yapılandırılmış yüzeylerin üretimi için yeni işlem Otomotiv*

1902 – İndüksiyon kavramalı (Eddy-current) takometre (hız-ölçer)

1950 – Yolculuk kaydeder (takograf)

1958 – Negatif (yönel dengreleyici) koşum çivisi

1980 – dizel ve benzinli motor enjeksiyonu kontrolü için Piezo teknolojisi

1980’ler – Uzaktan kumandalı anahtar

1984 – Dünyanın ilk mikroişlemci kontrollü kilitsiz fren sistemi

1986 – Hava yastığı kontrol ünitesi

1990’lar – Çarpışma sensörü

1994 – Navigasyon cihazı

1994 – Elektronik denge kontrolü (ESC)

1995 – Fren yardımı

1997 – Hibrid araç sistemleri için kilit teknoloji olarak Entegre Marş Alternatör Pedalı (ISAD)

1998 – Entegre Vites Kontrolü2008 – Kameralı Sürücü Destek Sistemleri

2010 – Dur-kalk sistemleri için araç elektrik sistemi dengeleyici