Bosch Grubu Dizel Sistemler Başkanı Dr. Markus Heyn “Euro 6’dan ayrı olarak, ticari araçların karbondioksit (CO2) emisyonlarını daha da azaltmaya odaklanıyoruz. Ayrıca, bu yeni teknolojilerle bağlantılı ek yakıt tasarrufları gelecekte filo operatörleri için gerçek maliyet avantajları anlamına gelecek” dedi. Sıkıştırılmış doğal gazın kullanıldığı her türlü otomotiv sisteminde, Bosch “monovalent” ve “bivalent” CNG sistemleri gelecek vaat ediyor. Bu aynı zamanda, AB mevzuatını takip eden Çin veya Hindistan gibi ülkelerde gelecek emisyonlarını da ilgilendiriyor. Dr. Heyn “Özellikle büyüyen bu piyasalara uygun enjeksiyon ve egzoz gazı arıtma sistemlerini bu nedenle sunuyoruz” dedi.

Atık ısının egzoz borusundan geri kazanımı

Egzoz borusu içindeki atık ısının elektrik enerjisine veya mekanik enerjiye dönüştürülmesi kavramı yaklaşık %5 potansiyel yakıt tasarrufu sağlıyor. Günümüzde, kullanılan başlıca enerjinin bir kısmı atık ısı olarak egzoz kanalıyla kayboluyor. Bu enerjinin bir kısmı atık ısı geri kazanımı (WHR) sisteminde buhar çevrimi kullanılarak geri kazanılabiliyor. Egzozdaki atık ısı genleştirme haznesini çalıştıran buharı elde etmek için kullanılıyor. Bunun sonucunda kazanılmış olan mekanik enerji ya doğrudan ya da bir vites birimi üzerinden krank milini çalıştırmak için kullanılabiliyor. Alternatif olarak, genleşme haznesi, araç üstü ağa elektrik enerjisi sağlayan bir jeneratörü veya hibrit bir güç aktarımının çekiş aküsünü çalıştırabiliyor. Şu anda Bosch, ana enerji dönüştürme bileşeni olan genleşme haznesi için çeşitli tasarımlar geliştiriyor.

CRSN3: 2.500 bar basınç sağlayan geliştirilmiş Common Rail sistemi

CRSN3-25 versiyonunda, orta ve ağır tırlar için CRSN3 enjeksiyon sistemindeki azami basınç 2.500 bar’a yükseltilmiş durumda. Optimize edilmiş hava-yakıt karışımı sayesinde, egzoz gaz emisyonları azaltılıyor. Dengeli iç basınca sahip bu yenilikçi enjektör kavramı yüksek hidrolik verimlilik özelliğine sahip. Egzoz gazı yeniden dönüşüm sistemleri (EGR) ve SCR katalitik konvertörler ile bağlantılı olarak, tüketimin ve azot oksit emisyonlarının azaltılmasında Bosch yüksek basınçlı enjeksiyon sistemlerinin dikkate değer bir payı bulunuyor. Örneğin Bosch tarafından geliştirilen Denoxtronic egzoz gazı arıtma sistemleri, azot oksit emisyonlarının %95’e kadar azaltılmasına olanak tanıyor. Bu sistemin 6.5 versiyonu gelişmekte olan pazarların özel ihtiyaçlarına yönelik olarak uyarlanmıştır. Departronic ise partikül filtresinin rejenerasyonunu yönetmek için egzoz borusuna kontrollü bir miktarda yakıt enjekte eden kanıtlanmış bir sistemdir. Denoxtronic ve Departronic gibi Bosch Common Rail sistemleri, ticari araç üreticilerinin US 10 ve Euro 6 emisyon hedefleriyle uyumlu olmalarına yardımcı oluyor.

Ticari araçlar için alternatif bir yakıt olarak CNG

Sıkıştırılmış doğal gazla da çalışabilen kıvılcımlı ateşlemeli ve dizel motorlar, ticari araç segmentinde önem kazanıyor. CNG özellikle çevre dostudur. CNG motorları klasik dizel motorlara göre %25’ten az karbon dioksit (CO2) çıkarıyor. Ayrıca, CNG klasik yakıttan daha az maliyetli. Böylece ticari araç operatörleri CNG’nin düşük maliyetinden yararlanabiliyor. Bosch, CNG kullanımında üç farklı yaklaşım için bileşenler ve sistemler sağlıyor. İlki “monovalent” motorlar için. Bunlar yalnızca CNG’de çalışan ve otobüs veya çöp toplama araçları gibi daha çok şehir içi araçlarda bulunan motorlardır. İkincisi, gaz ve dizelin eşzamanlı yandığı orta ve ağır tırlarda bulunan çift yakıtlı (dual-fuel) motorlar için.  Bu sistem kullanıldığında, dizel yerine yüzde 90 oranda CNG kullanılabiliyor. Üçüncüsü, hafif tırlarda kullanılan “bivalent” motorlar için. Bunların modifiye edilmiş kıvılcımlı ateşleme motorları CNG ya da benzinle çalışabiliyor. Hem bivalent sistemler hem de çift yakıtlı motorlar herhangi bir kısıtlama olmadan sadece dizel veya benzinle çalışabildiğinden, dolayı gaz altyapısının yeterince yoğun olmadığı alanlarda daha fazla bağımsızlık sunuyor.