Türkiye’nin enerji sektörüne, sanayisine, üretimine ve istihdamına 92 yıldır katkıda bulunan Shell’in 30 yıldır, tüm dünyadan gençleri enerji tasarruflu yenilikçi araçlar tasarlayıp üretmeleri için teşvik etmek amacıyla, küresel ölçekte düzenlediği bir etkinlik olan “Shell Eco-marathon” yarışması, bu yıl ilk kez, Türkiye’den öğrencilere yönelik olarak “Shell Eco-marathon Türkiye” adıyla, 27-28-29 Kasım tarihleri arasında, İstanbul’daki TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi.

Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliğiyle gerçekleştirilen yarışmanın birincilik ödülü, serbest piyasada fiyatı yaklaşık 50 kuruş olan 1 kWs elektrikle 144 km yol kat etmeyi başaran Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden “Energy Technologies Team” ekibinin oldu.  

İlk Shell Eco-marathon Türkiye’de ayrıca; Gediz Üniversitesi “inovasyon”, Ankara Üniversitesi “Tasarım”, Yıldız Teknik Üniversitesi “Emniyet”, Terakki Okulları “Takım Ruhu” ve Konya Diltaş Lisesi de “Gelecek Vaat Eden Takım” ödülünü kazandılar.

Yarışmaya, Türkiye’nin dört bir yanından lise ve üniversite öğrencilerinin, okullarının desteği ile kurdukları toplam 13 takım katıldı. Ayrıca, Hollanda Konsolosluğu'nun Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında İstanbul’a davet ettiği Eindhoven Teknik Üniversitesi öğrencileri de dünyanın ilk modüler elektrikli otomobili olma özelliği taşıyan Nova ile misafir ekip olarak yarışmaya katılarak, renk kattı. Yarışmada dereceye giren takımlara ödülleri, 3 Aralık’ta, TİM tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Hollanda Prensi Maurits Van Oranje tarafından verilecek.

 

Türkiye’de inovasyon kavramının yaygınlaşması için uzun yıllardır çalışmalar yürüten TİM, Shell’in enerji verimliliği yaklaşımının çok önemli bir parçası olan Shell Eco-marathon etkinliğinin, Shell Eco-marathon Türkiye ismiyle bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlenmesine katkı sağladı ve yarışmaya evsahipliği yaptı. Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv sektörünün önde gelen temsilcilerinden OİB de organizasyona destek verdi.  

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell Eco-marathon Türkiye yarışmasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Son 10 yılda Türkiye’nin farklı illerinden 120’nin üzerinde takım ve 1500’den fazla gencimizin Shell Eco-marathon’a katılması bana ve tüm Shell Türkiye Ailesi’ne ayrı bir heyecan ve gurur veriyor. Bu yıl ilk kez Shell Eco-marathon etkinliğini TİM’in de desteğiyle Türkiye’ye taşıdık. 10 yıl önce yarışmaya katılan öğrencilerimizin bir kısmı iş dünyasına atıldı, bazıları dünyanın saygın üniversitelerinde eğitim görüyor. Bazı öğrencilerimiz ise Shell Eco-marathon’da edindikleri uluslararası tecrübeyi Türkiye’ye taşıyarak yenilikçi projelerin doğmasına ve yeni şirketlerin kurulmasına öncülük ettiler. Türkiye’ye katma değer sağladılar. Gençlerimizin yetişmesine birçok açıdan önemli katkıda bulunan bu önemli etkinliği, sadece Türkiye’deki gençlerimize yönelik olarak da gerçekleştirmekten mutluluk duyuyorum. Ayrıca bu konudaki desteklerinden dolayı TİM’e ve OİB’e teşekkür ediyorum” dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

“Shell Eco-marathon, aracın tasarımındaki ve imalatındaki teknik becerilerden, finans kaynağı bulup bütçe yönetmeye, iletişim becerileri ve ekip çalışmasından proje yönetimine ve tüm emniyeti kurallarına kadar birçok alanda gençlerimiz için çok önemli bir tecrübe. Bu yıl 18 takımımızla Shell Eco-marathon Avrupa’ya en fazla takımla katılan ülkelerden biriydik. Shell Eco-marathon’a gençlerimizin büyük ilgi gösterdiğini görüyorum. Büyük bir azim ve mücadele örneği gösteren gençlerimiz için, her yıl küresel çapta düzenlenen bir etkinliği ülkemize taşımış olmaktan dolayı çok mutluyuz. Takımlarımıza destek veren tüm akademisyenlere ve kurumlara teşekkür ediyorum ve tüm genç arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise konuşmasında, gençleri inovasyona yönelik çalışmalar yapmaya teşvik eden Shell Eco-marathon gibi önemli bir organizasyonun Türkiye’de gerçekleşmesine katkı sağlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, “Bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Shell Eco-Marathon Türkiye’ organizasyonuna TİM olarak ev sahipliği yapıyoruz. Bu vesileyle gençlerimizin bu organizasyona ilgi ve katılımlarının önümüzdeki dönemlerde daha da artacağını düşünüyorum. Bugün, Türkiye’den ve Hollanda’dan katılan genç yeteneklerle beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi ve dünyadaki enerji kaynakları sorununa işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünya’da motorlu taşıt sayısı sürekli artıyor. Son verilere göre Türkiye’de yaklaşık 20 milyon kayıtlı motorlu taşıt bulunuyor. Bunların yaklaşık 5 te 1’i İstanbul’da kullanılıyor. Dünya üzerinde ise yaklaşık 1 milyarın üzerinde motorlu taşıt olduğu tahmin ediliyor. Araç sayıları, enerji kaynaklarıyla ters orantılı olarak sürekli artıyor. Harcanan yakıtların oluşturduğu mali külfet de azımsanacak düzeyde değil. Bu açıdan baktığımız zaman sürdürülebilir ve sağlıklı bir çevreye git gide daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Araçlardaki yakıt teknolojisi de Ar-Ge çalışmaları sonucu sürekli gelişiyor ve bu gelişme devam edecek. Bugün burada yarışan tasarımların da gelecekteki teknolojilere ışık tutacağına inanıyorum.”

OİB Başkanı Ömer Burhanoğlu da konuşmasında, daha az yakıt tüketen araçların otomotiv endüstrisi açısından öneminin giderek arttığına dikkat çekerek, “Bu tür araçların geliştirilmesini teşvik eden Shell Eco-marathon Türkiye’ye destek vermekten dolayı OİB olarak büyük mutluluk duyuyoruz” dedi ve ekledi: “Benim gözümde kendi araçlarını geliştirerek bu yarışmaya katılan tüm öğrencilerimiz, tüm takımlarımız birincidir. Tüm takımları tebrik ediyorum.”   

Yarışmanın açılış töreni sonrasında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem piste çıkarak enerji tasarruflu araçlarla deneme sürüşü yaptılar.

Shell Eco-marathon’da olduğu gibi Shell Eco-marathon Türkiye’de de takımlar “Prototip” ve “Şehir Konsepti” adlı iki kategori altında yarışıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, yenilikçi tasarımına sahip araçlardan oluşuyor. “Şehir Konsepti” otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor.

 

Avrupa'da ilk kez 1985 yılında Fransa'da düzenlenen ve katılan öğrencileri enerji tasarrufu sağlayan araçlar tasarlamaya, üretmeye, test etmeye teşvik eden Shell Eco-marathon yarışmasında tüm dünyadan gençler, 1 litre yakıt veya 1 kWs elektrik ile en uzun mesafeyi kat etmek için kıyasıya mücadele ediyor. Yarışmada her yıl yeni rekorlar kırılıyor. Yarışmanın başladığı yıl olan 1985’in kazanan aracı, Rotterdam’dan Londra’ya gidecek kadar verimliyken, 30 yıl sonra, Prototype CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) kategorisinde 2551.8km/l performansıyla bu yılki yarışmanın en verimli sonucuna imza atan Microjoule-La Joliverie ekibi, aynı miktarda yakıtla Rotterdam’dan Moskova’ya kadar gidebiliyor. Böylelikle, 1985 yılından bu yana yakıt verimliliği dört katına çıkmış oldu.

Katılımın en yoğun olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’yi, dört bir yanındaki şehirlerden gelen  toplamda 18 lise ve üniversite takımı Shell Eco-marathon Avrupa’da başarıyla temsil etmişti. Bu yıl Türk takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AE2, “Emniyet Ödülü”nü kazanma başarısını göstermişti.

10 Farklı okuldan 13  Takımın katıldığı Shell Eco-marathon Türkiye 2015 Takımları:

Takım Adı

Okul Adı

İl

Araç Kategorisi

Enerji Kaynağı

Ae2 Project Team

Yıldız Teknik Üniversitesi

İstanbul

Üniversite

Prototip

Alternative Energy Resources Society

Yıldız Teknik Üniversitesi

İstanbul

Üniversite

Şehir Konsepti

Eco Magnesia

Celal Bayar Üniversitesi

Manisa

Üniversite

Şehir Konsepti

Energy Technologies Team

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Trabzon

Üniversite

Şehir Konsepti

Facilis Electric Vehicle Group

İstanbul Teknik Üniversitesi

İstanbul

Üniversite

Prototip

Fizart

Ankara Üniversitesi

Ankara

Üniversite

Prototip

G-TECH PHEV-2016

Gediz Üniversitesi

İzmir

Üniversite

Prototip

G-TECH UHEV-2016

Gediz Üniversitesi

İzmir

Üniversite

Şehir Konsepti

Hidrokale

Kırıkkale Üniversitesi

Kırıkkale

Üniversite

Prototip

SPC Project

Özel Diltaş Lisesi

Konya

Lise

Prototip

Team TERAKKI

Terakki Vakfi Ozel Sisli Terakki Fen Lisesi

İstanbul

Lise

Şehir Konsepti

TERAKKI TEPEOREN

Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Tepeören Anadolu Lisesi

İstanbul

Lise

Prototip

TU/ecomotive

University of Technology Eindhoven

Netherlands/Eindhoven

Üniversite

Şehir Konsepti