Türkiye treyler sektörü iç pazardaki talepte düşüş yaşasa da artan ihracatı ve güçlü iç pazar potansiyeli ile Avrupa ve Orta Doğu için önemli bir merkez konumundadır. Bunun son örneklerinden birini de raylı taşımacılık ve ticari araçlar için fren sistemleri alanında dünyanın önde gelen firmalarından Knorr-Bremse gösterdi. Knorr-Bremse Türkiye ofisinin sorumluluk alanına,  Orta Doğu bölgesinin OE ve Treyler satış kanalları da eklendi.
 


Türkiye stratejik pazar

Knorr-Bremse Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü Ozan Çiçek, ilk olarak görev alanlarının genişlemesinden bahsetti. Yaptırımların hafifletilmesinin ardından İran pazarının öneminin arttığını ve burada 25 bin adetlik ticari araç üretimi olduğu bilgisini veren Çiçek, kapasitenin de yüzde 50’sinin kullanıldığını söyledi. Çiçek, diğer büyük bir Pazar olan Suudi Arabistan’ın satış ve teknik koordinasyonunu da Almanya’yla birlikte Türkiye’den yürüteceklerini belirtti.  “Türkiye bir yönetim merkezi olacak” diyen Çiçek, “Türkiye, Almanya’nın gözünde stratejik pazar. Türkiye her zaman Almanya için önemli oldu. İç pazar son zamanlarda yavaşlamış olsa da ihracattaki artışı görüşüyoruz. Orta vadede kapasite kullanım oranlarında artış ve iç pazarda canlanma yaşanacağını öngörüyoruz.  Pazarın gelişimine göre pozisyonumuzu almaya devam edeceğiz.” dedi. 
 
İş ortaklarımıza daha yakın olacağız
Ozan Çiçek, Türkiye pazarındaki strateji ve hedeflerinden de bahsetti. “Müşterilere ürün satan firma olmanın ötesinde çözüm ortağı olarak, OE müşterileri ile birlikte tasarım ve teknolojik işbirlikleri ile paydaşlarımıza katma değerler yaratmaya devam ediyoruz. Ana hedefimiz müşteri deneyiminde mükemmelliği sağlamak ve sürdürmektir” diyen Çiçek açıklamalarına şöyle devam etti: “Kalite ve teknoloji üstünlüğüne sahip ürün ve hizmetlerimizi iş ortaklarımız ile çok daha yakın bir temas içinde olarak ve onları dinleyerek geliştiriyor ve pazarın geleceğine yön veriyoruz.”
 
Yeni takım arkadaşları ile büyüyeceğiz
Başarının ancak ortak hedeflere odaklanmış, girişimci ve tutkulu bir ekip ile gerçekleşebileceğine inandığını belirten Çiçek, “Knorr-Bremse Ticari Araç Fren Sistemleri Türkiye ve Orta Doğu birimi olarak çalışma ruhu çok yüksek bir ekibiz ve ilerleyen dönemlerde iş ortaklarımıza daha iyi hizmet sunmak için yeni takım arkadaşlarımızı ekibimize dahil edeceğiz”, diye belirtti.
 
Transport 4.0 neler getirecek?
Endüstri 4.0’ın yanında Transport 4.0’ın da geliştiğine değinen Ozan Çiçek, bu konuda önemli açıklamalar yaptı. Transport 4.0’ın en önemli bacağının gelişmekte olan Sürüş Destek Sistemleri ve Otonom sürüş olduğunu savunan Çiçek, “Sürüş Destek Sistemleri’nin SAE kurumu tarafından belirlenmiş 0,1,2,3 şeklinde seviyeleri var. Bunların içinde bizlerin de hali hazırda sunduğu sistemler var. Nedir bunlar? Şeritten Ayrılma Uyarısı, Ayarlanabilir Seyir Kontrolü, İleri Acil Durum Freni gibi sistemleri hali hazırda sunuyoruz. Yakın gelecekte neleri sunacağız? Şerit Takip Asistanı, Trafik Asistanı, Otoyol Asistanı. Gelecekte tamamen otonom sürüşü sağalacak, Otoyol Pilotu, Filo Pilotu denilen, araçların katarlı bir şekilde seyir edeceği, optimum sürüş güvenliği ve ekonomisi sağlayacak sistemler olacak.” şeklinde konuştu.
Transport 4.0’ın diğer bacağını da elektrikli araçlar oluşturuyor.
 
Paylaşım ekonomisi
Transport 4.0’ı etkileyen konulardan bir tanesi de Paylaşım Ekonomisi olacak. “Uber’in binek araçlarda oluşturduğu sistem, ticari araçlarda da uygulanmaya başlıyor” diyen Çiçek,  “Diğer bir konu da robotlarla ürünlerin dağıtılması olacak. Kargo sistemlerinde drone’ların kullanılması konuşulmakta. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve bunlarla ilgili projeler gerçekleştiriyoruz.” şeklinde konuştu. 
Knorr-Bremse, ürün gamını yeni şirket satın almaları ve işbirlikleri ile daha da geliştiriyor. Bunlardan birisi de direksiyon sistemi sağlayıcısı olan “tedrive” şirketinin Knorr-Bremse bünyesine katılmasıdır. Knorr-Bremse, söz konusu satın alma ile ürün ve sistem yaklaşımını bütünsel hale getirmek için önemli bir adım atmıştır.
 

Filolaşma yüzde 76 seviyesine ulaştı
Ozan Çiçek, Türkiye’de filolaşma oranın arttığına değinerek, 5 aracın üzerinde bulunan firmaların toplam araçlara olan oranı yüzde 76’ya ulaştığını kaydetti. Knorr-Bremse’nin Filo Çözümleri ile ilgili yatırımlarının devam ettiğini açıklayan Çiçek, şöyle devam etti: “Bağlanabilirlik” çok önemli konulardan birisi. Burada hali hazırda sunduğumuz çözümler var; Treyler tarafında “iTAP”, “Treyler Bilgi Modülü (TIM)”, Filo Yönetimi ve Telematik konusunda da “ProFleet Connect” sistemi ile araç yönetimi, filo verimliliği, takibi, farklı OE marka araçlarını da içeren kablosuz arıza tespit sistemi gibi çözümleri sunuyoruz. Bu alanda çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor” dedi.
 
 
2020 yılında 6 milyar kişi internet kullanacak
Türkiye’nin dijitalleşme sürecinde de AB’yi yakından takip edeceğini aktaran Çiçek, “Araç teknolojisi olarak AB normlarına hızlıca uyum sağlayıp, bu alanda öncü olarak pazarda yerimizi alacağımıza inanıyorum. Dijitalleşme ile birlikte 2020 yılında 6 milyar dolayında internet ve 2.9 milyar akıllı telefon kullanıcısı olacak. Knorr-Bremse dijitalleşme konusunda trendleri çok yakından takip ediyor ve yenilikçi sitemler geliştirmeye devam ediyor ” , diye belirtti.
 
 
30 ülkede 25 bine yakın kişiyi istihdam eden yaklaşık 5,5 milyar euro (2016) seviyesinde satış rakamı elde eden Knorr-Bremse, raylı taşımacılık ve ticari araçlar için fren sistemleri alanında dünyanın önde gelen firmalarından birisidir. Teknoloji lideri olarak 110 yılı aşkın bir süredir sunduğu ürünlerle firma, kara ve demiryollarının güvenliğine sürekli olarak katkıda bulunuyor. Her gün, dünyanın dört bir yanında bir milyardan fazla kişi, Knorr-Bremse tarafından üretilen sistemleri güvenle kullanıyor.
 
 
Ozan Çiçek portre
ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu olan Ozan Çiçek, ABD’de İşletme ve Teknoloji üzerine master yaptı. Tekstil ile başladığı iş hayatına daha sonra otomotiv sektöründe devam etti. Brisa’da Bölge Satış Yöneticisi, daha sonra Bölge Müdürlüğü görevlerini yürüten Çiçek, 2014 yılında Olimpia Oto Camları’nın İhracattan Sorumlu Direktörü olarak görev yaptı. Burada ihracatta önemli başarılar elde eden Çiçek, Ekim 2016’dan bu yana Knorr-Bremse Ticari Araç Fren Sistemleri Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.