2013 sektörümüz için başarılarla dolu bir yıl oldu. 2014’e ise tüm sektörler temkinli bir havayla girdiler. Lojistik sektörü de diğer sektörlere hizmet sağladığından dolayı bu havadan etkilenmemesi mümkün değil. Ancak dergimizin bu sayısında yaptığımız dosya haber çalışmasında da okuyacağınız gibi sektör heyecanından bir şey kaybetmiş gözükmüyor. Sektör temsilcileri bu yılın da 2013 gibi hareketli geçeceğini söylüyor. 

Firmalar, 2014’e farklı stratejiler ve hedeflerle giriyorlar. Alternatif taşımalara yönelen firmalar, farklı iş modelleri geliştirenler, yeni çözümler üretenler, yeni yatırımlar yapacaklar, farklı alanlara fokuslananlar var. Ama hepsinin ortak noktası büyüme. Firmalarımızın 2014 öngörüleri ve açıkladığı hedeflerle ilgili bilgileri dosya haberimizde okuyabilirsiniz. 

Yeni sayımızda dosya haberimiz dışında birçok önemli söyleşiye de yer verdik. Bunların başında Mehdi Gönülalçak ile yaptığımız söyleşi öne çıkıyor. ADR ile ilgili merak edilen her türlü konuyu siz taşımacılar adına Mehdi Gönülalçak’a sorduk. Gönülalçak’ın verdiği cevapların bu alanda tereddütleri olan firma, kişi ve kurumları tatmin edeceğini düşünüyoruz. Denetim elamanlarının nasıl yetiştirileceğinden, mevcut araçların durumunun ne olacağına, kimlerin güvenlik danışmanı olabileceğinden ADR’ye taraf olmayan ülkeler için nasıl bir yol izleneceğine kadar her türlü sorunun cevabını bu özel söyleşimizde bulabilirsiniz.  

Taşımacılık 2014 yılına yine sorunlarla girdi. Bulgaristan’ın Türkiye’nin dış ticaretini tehdit edecek boyuta vardırdığı transit geçiş belgesi sorunu adeta enerjimizi aldı. 2 hafta boyunca UND, Ulaştırma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ortak bir tavır sergileyerek Bulgaristan’ın Türkiye’ye yaptığı bu şantaja boyun eğmeyeceğini gösterdi. Bu kararlı tutum karşısında geri adım atmak zorunda kalan Bulgaristan tarafı ile şimdi kalıcı çözüm için görüşülüyor. 

Sektörle ilgili bir diğer sorun da; Türk nakliyecisini adeta hapseden, Avrupa’ya geçişte önüne duvar olan Avusturya’nın Ro-La dayatmasıydı. UND daha önce bu tutumu protesto ederek Avusturya’ya belgesiz  geçiş yapmıştı ve büyük ses getirmişti. UND, Fatih Şener öncülüğünde İtalya Fernetti’de bir eylem gerçekleştirdi ve Avusturya’ya yine belgesiz geçti. Önümüzdeki dönemde bu tür eylemler tekrar yapılabilir gibi gözüküyor. 

Geçtiğimiz yıldan kalan ve bu yıl da devam eden İran’ın ‘akaryakıt fiyat farkı’ uygulaması da Türkiye’nin doğusuna taşımacılık yapan nakliyecilerimizin en büyük sorunu olarak güncelliğini koruyor. Sorunun çözümü için atılan adımlar sonuç vermiş değil. İran tarafı bu uygulamanın kalkacağını daha önce beyan etmiş olmasına rağmen henüz somut bir adım atmadı.  Önümüzdeki günlerde İran konusunda da önemli gelişmeler olabilir. 







Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle...