Başkan Yardımcısı Kevin Ennis Kargo yer hizmetlerinin dnata’nın asıl etkinliği olduğunu ve aynı zamanda dünya çapında 38 ülkede yiyecek içecek hizmeti, kabin temizliği ve çeşitli  yer hizmetleri sunduklarını söyledi.

Başkan Yardımcısı Kevin Ennis, bünyelerinde farklı bölümler yer aldığını ve Kargo Genel Satış ve Hizmet Acenteleri (GSSA) 35’den fazla havayoluna acentelik hizmetleri sunduklarını söyledi. Bunun yanı sıra Calogi adını verdikleri bir web portalına sahip olduklarını belirten Ennis “Calogi –Hâlihazırda Dubai’de ve yurtdışında 100’den fazla havaalanına ve 500’den fazla acenteye hizmet veren web tabanlı bir Hava Kargo Portalıdır. Calogi müşterilerine kağıt konşimento kullanmadan e-AWB kesme imkanı sunuyor.” dedi.

Hayman, Dnata Cargo’nun  25 tırdan oluşan ve tarifeli olarak Dubai-Sharjah, Dubai-Abu Dhabi, Dubai-Kuwait gibi daha birçok havalimanı arasında çalışan RFS (Road Feeder Service) olduğunu söyledi.

Ortadoğu’daki ilk yeşil antreponun da kendilerine ait olduğunu belirten Stuart Hayman, depo ile ilgili şu bilgileri verdi. “ISO 9001, 14001, 18001 sertifikalarımız var. Burası bir çöl ve neyi harcadığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Aylık toplantılarımızda harcadığımız kaynakları kontrol ediyoruz. Kağıt, ışık, su, benzin sürekli olarak kontrol ediliyor. Aylık olarak bu kaynakların kullanımı ile ilgili toplantılar yaparak, nasıl iyileştirme yapabiliriz, onu konuşuyoruz.”

Ennis, dnata’nın kargo ekibinin aynı zamanda bir kaç ortak girişimi de yönetmekte olduğunu belirterek bunlar hakkında şu bilgileri verdi:

PAL – Pan Havaalanı Lojistiği 25’den fazla çalışan RFS (Road Feeder Service) ile çeşitli havayolu şirketleriyle Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Kuveyt gibi ülkelere ve BAE içerisinde gönderiler yapılıyor. Bu servisteki araçlar yük güvenliği için hava yastığı kullanıyor.

SDV – Merkezi Fransa’da bulunan lojistik firması. 

Freightworks – BAE pazarı içerisindeki en büyük “yerel” navlun işletme şirketlerinden biridir.

Ennis, aynı zamanda dnata’nın ISO 9001, 14001 ve 18001 sertifikaları olduğuna dikkat çekerek “Sürekli olarak her yıl daha standartlarımızı daha fazla yükseltmeye çalışıyoruz. Akreditasyonumuzun bir parçası olarak kaynaklarımızın kullanımını aylık olarak kontrol ediyoruz ve karbon kalıntılarını düşürmek için özenli bir çaba gösteriyoruz. Asgari seviyede kullanıldıklarından emin olmak için kağıt, elektrik, su ve benzin sürekli olarak kontrol ediliyor.” şeklinde konuştu.

Dubai’nin, Avrupa ve Asya arasında bir “köprü” olma özelliği taşıdığını işaret eden Ennis Dubai ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “Avrupa, Asya, Hindistan’ın ortasında bir geçiş noktası olarak konumlanmış Dubai, Körfez bölgesi ve ötesi için bir dağıtım merkezidir, genellikle Avrupa’ya ihracat yapıyor. Yükler genelde Çin, Kore ve Uzak Doğu’dan gemilerle gelip daha sonra havayoluyla dağıtılıyor. Deniz ve  havalimanının aynı yerde olması (DWC ve JAFZA) freight forwarder’lar için nakliyeyi daha kolay hale getiriyor ve çok güzel bir kombinasyon oluşturuyor. 8 milyon nüfusa karşılık 7 havalimanı olan bir ülke için, dnata oturup arkasına yaslanıp ben en iyisiyim diyemez. Sürekli iyileştirmeye ve geliştirmeye devam etmek zorundasınız, çünkü herkes sizi kopyalıyor ve benzersiz satış noktanızı hızlı bir şekilde kaybedebilirsiniz. Bu yüzden de her yıl hangi konuda kendimizi geliştirebiliriz ve nasıl yeni bir ürün sunabileceğimizi araştırıyoruz. Bir numara kalmak için sürekli yenilik yapmak zorundasınız. Her sene yeni bir ürün, yeni müşteriler, yeni servisler getirmelisiniz ve böylece yeni müşterileri çekebilir ve mevcut müşteri tabanınızı koruyabilirsiniz.” dedi.

 

DUBAİ CARGO TERMİNALİ

Kevin Ennis aynı zamanda Dubai’de bulunan kargo terminalinin her birinin spesifik özelikte olduğunu belirterek terminaller hakkında şu bilgileri verdi:

FreightGate 1 Dubai Cargo Köyü’nde yer alıyor ve özellikle gelen/giden yolcu uçaklarındaki kargoları temin ediyor. Bu FreightGate yakında Havaalanı Serbest Bölgesine taşınacak ve 1 Ocak 2014 tarihinde işleme başlayacak.

FreightGate 2 Ekspres kargo merkezidir, Havaalanı Serbest Bölgesinde yer alan bu merkezde, dnata ekspres kargoyu bir saat içerisinde teslim ediyor. Ayrıca ekspres kargoyu uçağın kalkışından bir saat önceye kadar kabul edebiliyor. 

FreightGate 3 düşük fiyatlı charter operasyonları hizmeti veriliyor. Dubai’de farklı fiyat sunabilen birkaç terminalden biri olan dnata, müşterilerine istediği ürünü seçerek istediği hizmeti alabilme imkanı sunuyor. Bugün tam donanımlı otomasyonlu bir kargo terminaline dönüştürülüyor.

 FreightGate 4 ise UPS, TNT ve navlun iletme şirketleri gibi hava yollarına “self-handling” hizmetleri sunuluyor. Kendi birimlerini oluşturma imkanı da sağlıyor.

 FreightGate 5 ayrıcalıklı kargo uçakları ve yolcu kargolarına hizmet veriliyor.  Bu terminal oldukça otomatikleştirilmiş ve şu anda dnata’nın Dubai’deki kargo işlemlerinin bir numarasıdır.

FreightGate 6 kolay bozulan gönderilere hizmet veriyor ve gönderileri “soğutma zinciri” için gereken farklı seviyelerde depolayabiliyor.

FreightGate 8, şirketin fiili kargo işlemleri açısından en büyük kargo terminalidir ve yeni Al Maktoum Uluslararası Havaalanı – DWC’de yer alıyor. Bu terminal genellikle proje kargolarına ve tarifeli kargo uçağı trafiğine de hizmet verebiliyor.