Paris Anlaşması, iklim değişikliği yolunda önemli bir dönemeç oldu. Anlaşma küresel ısınmayı 2°C’nin altında tutmayı amaçlıyor. Bu ortak hedefe ulaşılması için taraflar 5 yılda bir biraraya gelip durum değerlendirmesi yapıp şeffaf bir şekilde bilgi paylaşacaklar. 

AB ve diğer gelişmiş ülkeler, iklim değişikliği mücadelesinde kalkınmakta olan ülkeleri destekleyecek. Gelişmiş ülkeler, 2025’e kadar yılda 100 milyar dolarlık desteklemeyi hedefliyor. 

Paris Anlaşması, 2020 yılında devreye girecek olmasına karşın, ülkelerin iklim değişikliği mücadelesinde kararlılık göstermesi gelecek için çok sevindirici. Anlaşma, devletler düzeyinde çevre sorunlarının küreselleştiğini gösteriyor.

Paris anlaşmasının yansımalarını hemen hissetmeye başladık. Yatırımcılar elektrik şirketleriyle, petrol rafinerileri ve doğalgaz şirketlerinin hisse senetlerine pek sıcak bakmıyor. 

Avrupa Birliği 2030 yılı enerji ve iklim hedeflerini açıkladı. Çin’de çevreyi kirletme hakkının alınıp satılması için çalışma yapılıyor. ABD’de elektrik santrallerinin havaya saçtığı zehirli gaz miktarı için üst sınır getiriliyor.

Gelişmiş ülkeler son yıllarda çevre ile ilgili adımlarını sıklaştırmaya başladı.

Almanya elektrikli araç satışlarını teşvik amacıyla elektrikli otomobil alanlara 4 bin euro verecek. 2020 yılına kadar Almanya’daki elektrik motorlu otomobil sayısının bir milyona çıkarılması hedefi çerçevesinde Çevre primi adı verilen toplam 1,2 milyar euroluk teşvik programı hazırladı.

Fransa ülkenin güneş elektriği alanındaki kurulu gücü geçen yıl yüzde 16,9 oranında artış göstererek 5,296 MW’dan 6,191 MW’a yükseldi.

2015’te Avrupa kıyılarında 15 proje kapsamında toplam kurulu güçleri 3.019 MW olan 419 adet rüzgar türbinin inşası ve şebeke bağlantısı tamamlandı. Toplam kurulu güçleri 277 MW olan 54  türbinin de inşası tamamlanırken, şebeke bağlantıları için çalışmalar sürdürülüyor.

ABD, ’21. Yüzyıl Temiz Ulaşım Sistemi’’ başlıklı plan devreye koyuyor. Yüksek hızlı trenler gibi toplu ulaşım seçeneklerinin artırılması, sürücüsüz araba gibi yeni teknolojilerinin ulaşım sistemine entegre edilmesi gibi adımlar sayesinde ABD’ fosil yakıtlara olan bağımlılığını ve karbon emisyonunu azaltmayı planlıyor.

Bunun gibi yüzlerce plandan bahsetmek mümkün. Bunun dışındakileri raporumuzda okuyabilirsiniz. Ülke olarak biz ne adım atacağız, burası önemli. Yeşil Lojistik Raporu hem firmalara iyi örnekler veriyor hem de kamuya bu anlamda yön veriyor.