Türkiye’nin ilk intermodala özel kurulan şirketi Sarp İntermodal, Avrupanın önemli taşımacılık şirketlerinden Gartner KG ile iş ortaklığını tanıtmak ve verilen hizmetleri anlatmak için bugün (11 Temmuz) bir toplantı gerçekleştirdi.  Toplantı Sarp Intermodal Yönetim Kurulu Başkanı Onur Talay ve Gartner KG Intermodal Departmanı Genel Müdürü Jochen Weber'in ev sahipliğinde gerçekleşti.
 
Karayolunun yerini intermodal alıyor
İntermodal taşımacılığın Türkiye için çok yeni bir kavram olduğunu belirten Onur Talay, “Avrupa lojistik pazarının yüzde 15’ini intermodal taşımalar oluşturuyor. Bu pay Türkiye’de yeni yüzde 1’e ulaşmış durumda.” derken, intermodal taşımacılığın karayolu taşımalarından pay alarak büyüyeceğini söyledi. Talay’a göre 5-10 yıllık süre içinde intermodal taşımacılık karayolu taşımacılığının yerini alabilir ve karayolu taşımacılığı sadece acil gönderiler için kullanılabilir.
 
Türkiye’nin 10 senelik bir intermodal geçmişi olduğunu belirten Talay, “Son yıllarda yeni oyuncuların girmesiyle ve UN RO-RO’nun 45’lik konteyner kabul etmesiyle intermodalin gelişimi arttı. Tüm taşımacılık içinde intermodalın payı yüzde 1’in üzerinde. Ama seviyesi yavaş yavaş yukarı çıkıyor. Avrupa’ya baktığınızda bu oran yüzde 15’in üzerinde. Sübvansiyon ve teşviklerle destekleniyor. Umuyoruz Türkiye’de benzer teşvikler uygulanarak karayoluyla rekabet edebilir konuma gelebilir. Karayolundan pay alabilmesi için altyapıların iyileştirilmesi gerekiyor. Transit süre olarak intermodalin karayoluyla rekabet edebilir durumda olmadığı algısı hala var. Aslında kapılardaki bekleme süreleri eklendiğinde aynı sürelere varıyor. Türkiye’de intermodalin tercih edilmesini sebebi karayoluna göre daha ekonomik olması. Avrupa’da ise ekonomik olmasının yanı sıra yeşil çözümler sunması da etkili. Umut ediyorum ki İskandinav şirketleri gibi çevresel sürdürülebilirliği göz önüne alarak daha fazla kullanımını sağlanacaktır.
 
Farklı ekipmanlar la hizmet verecek
Sarp Intermodal olarak 16 farklı ülkeye hizmet verdiklerini aktaran Talay, Gartner KG ile de dört ülkede 2500 konteynerin operasyonunu yönettiklerini ifade etti. Gıda, otomotiv, tekstil ve kimya sektörlerine yönelik hizmet veren Sarp Intermodal’in taşımalarının yüzde 80’i 45lik konteynerler geri kalan yüzde 15’lik kısmı ise ISO Tanklar ile taşınan yükler oluşturuyor. Havuzlarında farklı tipte ekipmanlar bulundurduklarını ifade eden Onur Talay, bu sayede hem kendilerinin hem de intermodal taşımacılığın daha hızlı büyüme göstereceğini vurguladı. İntermodal taşımacılığı çevreci olduğu için tercih eden firma sayısının ne yazık ki çok az olduğunu belirten Onur Talay, genellikle ekonomik olduğu için tercih edildiklerini belirtti.
 
“Çevreci ise pahalıdır algısı var ancak karayoluna nazaran yüzde 10 ila 20 arasında uygun teklifler verebiliyoruz. Ayrıca maliyetlerimizi yıl boyunca sabit tutabiliyoruz. 1 Ocak’ta verdiğimiz fiyat beklenmedik bir durum olmadığı sürece 31 Aralık’ta da geçerli oluyor.” diyen Talay, özellikle sınır kapılarında yoğunlukların oluştuğu dönemlerde, bayram ve uzun tatil dönemlerinde hizmet taleplerinin arttığını ifade etti.
 
Talay Gartner ile işbirliğinin 3 yıldır devam ettiğini belirtti. Gartner’in gelecek yıl 100’üncü yılını kutlayacağını belirterek, “Türkiye ve yakın ülkede temsil ediyoruz. Onlar da bizi Almanya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti’nde temsil ediyor. Bu intermodal taşımacılığı yaparken çeşitli ekipmanları kullanıyoruz. 45’lik konteyner bunların ilki. Gartner ile ortaklaşa 1500 adet 45’lik konteynerimiz var. Likit taşımacılık yapmak için tanklarımız var. Ana ürünlerimizden biri olduğuna inandığımız 30’luk konteyner ile kuru dökme yük taşımacılığı yapacağız. Bu pazardan ciddi pay alacağımızı düşünüyoruz. En çok çalıştığımız güzergah Avrupa. 16 farklı ülkeye 45’lik konteynerle hizmet veriyoruz. Kuzey Afrika’ya deneme seferlerine başladık. Bu sene açılmasını beklediğimiz Bakü-Kars-Tiflis hattıyla ilgili planlarımız mevcut. Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelere 45’lik konteyner taşımaları başlatmak istiyoruz.
 
 
İntermodal Taşımacılık Teşvik Edilmeli!
Lojistikte sürdürülebilir stratejiler olmalı vurgusu yapan Onur Talay, Avrupa’da intermodal taşımaların artmasında devletlerin uyguladığı teşvik politikalarının önemli rol oynadığını belirtti. Talay “Liman ve garlardan alınan yükler belli bir çap içinde daha fazla ağırlık kotasına sahip oluyor. Türkiye’de benzer düzenlemelerin yapılması halinde, lojistik daha yeşil bir sektör haline gelebilir” önerisinde bulundu.
 
Taşımalarının çok büyük bir bölümünün Avrupa ülkelerine olmasına da değinen Onur Talay, hizmet verdikleri ülkelerin, mevcut demiryolu ve Ro-Ro operatörlerinin hatlarına göre belirlendiğini ifade ederken ya hat sayılarının ya da operatör sayılarının kesin suretle artması gerektiğini vurguladı. Geçtiğimiz aylarda Kuzey Afrika’da Tunus’a da taşımalar yapmaya başladıklarını belirten Talay, önümüzdeki aylarda hizmete başlayacak olan Kars-Tiflis-Bakü tren hattındaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini belirtti.
 
 
Hedefler de Yapılan Taşımalar da Her Yıl İki Kat Artıyor!
Sarp Intermodal olarak 2015 yılında 3500 konteyner taşıması yaptıklarını belirten Talay, 2016 hedeflerini 5000 olarak belirlediklerini, yıl sonunda 7000’e ulaştıklarını ifade etti. Bu yıl içinse hedefi 10000 konteyner taşıyabilmek olarak belirlediklerini, mevcut duruma bakıldığında ulaşabilir olduğunu söyledi.
 
Yurtdışı Yatırımlarına Devam!
2016 yılı başında İtalya’da ofis açtıklarını, Almanya yatırımı için de plan yaptıklarını ifade eden Onur Talay, bu ofislerin bu ülkelerdeki taşıma organizasyonlarını yönetmeye yönelik olduğunu vurguladı.
 
 
Gartner KG Intermodal Departmanı Genel Müdürü Jochen Weber de yaptığı konuşmada şunları söyledi:  “Gartner yüzde yüz aile şirketidir. Yıllık cirosu 500 milyon Euro üzerindedir. Yaklaşık 1700 çekicimiz var. Gelecek yol 100’üncü yılımızı kutlayacağız. Ana faaliyet alanımız Batı Avrupa. Türkiye geçmişimiz 1970’lerin başına kadar uzanıyor. 90’ların başında Türkiye’de intermodal faaliyet başlatmıştık. Sarp’tan önce birkaç firmayla işbirliğimiz vardı. Bugüne kadar stratejimize ve iş yapış bicimize uyan bir partner bulamamıştık. 2014 senesinde Sarp ile tam istediğimiz şekilde bir işbirliği kurduk. Amacımız kapadın kapıya intermodal servisi sunabilmek. Tüm politik demiryolu servis sağlayıcılarından ve Ro-Ro servis sağlayıcılarından bağımsız hizmet sunmaya çalışıyoruz. İlk hedefimiz fiyat seviyemizi ve servis kalitesini intermodalda diğerlerinden fark yaratmak. 2,5 yıllık işbirliğinden mutluyuz. Tüm hedeflerimiz işbirliğimizin başlangıcından itibaren hayata geçirildi. Şu anda denizyolu servis sağlayıcılarını için güzel bir bela oluşturuyoruz. Piyasaya da 40’lık klasik konteynerlerin bizim 45’lik konteynerlerimize benzer transit sürelerini karayoluyla sunabiliyoruz. 45’lik ISO Tank ve 30’luk konteyenerlere hizmet sunacağız.
Yaptığımız taşımacılık esnasında karayolunun yarısı kadar karbon salımı oluşuyor. Aynı zamanda fiyat avantajı sağlıyoruz ve gelecek nesiller için çevresel açıdan fark yaratıyoruz. Geçen seneye göre yaptığımız rakam 2 katına ulaştı.”
 
Jochen Weber,  Türkiye yatırımı ile ilgili bir soruya, “Uzun süreli bir işbirliği gördüğümüz durumda yatırım bizim için bir opsiyondur. Avrupa’nın en büyük çekiciye sahip filolarından biriyiz. Ortaklaşa yaptığımız bir konteyner yatırımız var. Şu anda Sarp ile aylık olarak 600-700 konteyner hareketimiz var. Fiyat ve kaliteyi artıracak yatırımlar yapmak istiyoruz. Avrupa’da büyük yatırımlarımız var. Şirket satın alma ve ofisler açmak gibi. Türkiye’de işimizi büyütmek için yatırım gerekiyorsa bunu yapabiliriz” diye cevap verdi.
 
 
 
Sarp Intermodal’in sahip olduğu ekipmanlar:
45’ Konteyner
20’ Konteyner
30’ Konteyner
40’ Konteyner
45’ SwapBody (Tenteli Dorse)
20’ Iso Tank
 
 Sarp Intermodal’in hizmet verdiği ülkeler:
 Almanya
Avusturya
Belçika
Çekya
Fransa
Hırvatistan
Hollanda
İngiltere
İrlanda
İsviçre
İtalya
Macaristan
Polonya
Slovakya
Slovenya
Tunus