Sistemin yaratıcısı NetAkıl Bilişim Eğitim ve Danışmanlık Genel Müdürü Osman Özgür bizlere uygulama ile ilgili ayrıntıları aktardı. “logvrp, rotaları ve araç filosunun görevlerini; dağıtım, sevkiyat ve toplama işleri en az maliyetli, en kısa mesafeli olacak şekilde planlayan web uygulaması ve web servisidir. Üstelik, zaman, yük tipi ve miktarı, araç hızı ve kapasitesi gibi kriterleri de dikkate alır.” diyen Osman Özgür, logvrp ile araçların dağıtıma, sevkiyata veya toplama işlerine göndermeden önce, filo ve rota planlaması yaparak, müşterilerin siparişlerini, hizmetlerini tam zamanında, doğru adrese, doğru miktarda, en az maliyetle, ulaştırabileceğine değindi.  Özgür, logvrp detaylı filo planı ile elde edilebilecek verileri şu şekilde sıraladı:

• Hangi araç ?

• Hangi saatte, hangi lokasyonda olacak ?

• Tahmini varış ve kalkış saatleri ne olacak?

• Taşınacak olan şey varış noktasına en erken ve en geç ne zaman teslim edilecek?

• Lokasyonlara hangi sırayla, hangi yollardan gidecek?

• Hangi lokasyonda hangi işi yapacak?

• Her bir lokasyonda ne kadar miktar ya da kişi alacak/bırakacak?

• Tüm rota kaç kilometre, kaç saat/dakika sürecek?

“Bir insanın saatlerce, günlerce çalışsa bile tüm bu sorulara yanıt verebilecek verimli bir filo planı oluşturması mümkün değil” diyen Özgür, “Mesafeler, süreler, yük miktarı, araç kapsitesi, zaman ve daha bir çok kısıt işin içine girince, iş çok daha karmaşık hale gelir. logvrp, filo operasyonunu, sizin için çok daha kolay, pratik, hızlı ve en verimli olacak şekilde planlar ve size sunar.” dedi.

1’den fazla aracı olan bile kullanabilir

logvrp’yi birden fazla aracı olan ya da bir seferde 5 müşteriden fazlasına hizmet veren herkesin kullanabileceğini ifade eden Osman Özgür, logvrp’den faydalanarak verimliliğini artırabilecek firma ve sektörleri şöyle sıraladı:

“Gıda dağıtım ve pazarlama firmaları (yiyecek ve içecek dağıtımı), kargo ve kurye firmaları, yolcu taşıma servisleri, personel servisleri, okul servisleri, ecza depoları ve kooperatifleri, satış ve pazarlama ekipleri, teknik servis, bakım ve onarım ekipleri, online mağazalar ve depolar, gazete, dergi, basılı yayın dağıtım firmaları, taşımacılık ve nakliye firmaları, telekomünikasyon sektörü, belediyeler, çevre ve atık yönetimi firmaları, posta ve evrak dağıtım ve sağlık hizmetleri sektörleri.”

Nasıl kullanılıyor?

Uygulamanın kullanımı ise şöyle: “logvrp.com adresinde sadece birkaç adımda kayıt olarak logvrp kullanmaya istediğiniz zaman başlayabilirsiniz. Bunun için  logvrp.com web sitesinde e-mail’iniz ile kayıt olmanız, kayıt olduktan sonra logvrp.com sitesine giriş yapmanız yeterlidir. Üye olarak uygulamayı tüm özellikleri ile ücretsiz kullanmaya hemen başlayabilirsiniz. Beğenirseniz ve ihtiyaçlarınıza uygun olduğunu düşünürseniz ücretli aylık ya da yıllık tarifelerden birini kredi kartı veya PayPal ile satın alabilirsiniz. Çok uygun fiyatlı aylık ya da yıllık tarifeler ile kullandıkça ödersiniz. Sizi bağlayıcı uzun vadeli sözleşme, taahhüt, vs yoktur.”

Yüzde 50 tasarruf

logvrp'yi kullanan lojistik araç filolarının hangi avantajlara sahip olacağı konusunda detaylı bilgi veren Osman Özgür, “logvrp, en az maliyetli, en kısa mesafeli, en verimli filo ve rota planını hesaplar, bulur ve size sunar. Filonuz bu plana uygun çalıştığında,  filo operasyonlarınızın maliyetlerinde yüzde 50’ ye kadar tasarruf edebilirsiniz.  Çünkü logvrp’nin size sunduğu filo planı ve rotalar, bir insanın yapabileceğine oranla çok daha optimum, yani verimlidir. logvrp’ye internet olan her yerden her zaman erişebilirsiniz. Harita tabanlıdır ve size daha az sayıda araç ve zamanla, daha iyi rotalar sunan kârlı bir çözümdür. İş ihtiyacınız için en ideal sonuçlara ulaşmanızı sağlayan kapsamlı özellikler içerir. Kolay ve kullanışlıdır, kurulum ve güncelleme gerektirmez, bulut ortamında çalışır.” dedi.


Uluslararası bir ürün

logvrp’nin, 2010 yılında beta versiyon ile yayınlanıp 2012’de ticari ürün olarak bu alanda dünyadaki ilk bulut web yazılımlarından biri olduğunu söyleyen Özgür, 2012’den bugüne ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya, İsviçre, Hindistan, Meksika, Ekvador, Brezilya başta olmak üzere tüm dünyada birçok ülkede kullanılan, uluslararası seviyede bir ürün olduğunun altını çizdi.

Yazılım kiralıyorsunuz

“Bulut bilişim teknolojisi ve SaaS (hizmet olarak yazılım kiralama) yaklaşımına sahip, yani aylık/yıllık kiralama ile ödeme modeline dayalı Türkiye’deki ilk yazılımlardan biridir. 2011 yılında yenilikçi web ve mobil uygulama ve hizmetleri geliştirmek için kurulan NetAkıl firmasının geliştirdiği ve sunduğu bir yazılımdır.” diyen Özgür, logvrp’nin en önemli özelliklerinden birinin dünyada ilk ve tek olarak birden fazla alternatif rota planı sunması olduğunu söyledi. Böylece karşılaştırma yaparak en iyi rota planını seçildiğini vurgulayan Özgür, lojistik sektörüne yönelik diğer uygulama ve yazılımlarını şöyle anlattı: “NetAkıl, logvrp yazılımı ile entegre olarak çalışacak 3 yeni yazılım ürünü geliştirmek üzere çalışmalarına devam etmektedir. Bu yazılımlardan biri, planlama veya operasyon uzmanları tarafından kullanılacak olan operasyon yönetim web uygulaması. Siparişlerin, taleplerin, araçların, müşterilerin ve operasyonun yönetilmesini, planlanmasını sağlar. logvrp'ye rota planlaması yaptırıp elde edilen rotaları sahadaki personelin mobil uygulamalarına aktararak rota ve görev bilgilerini sahadaki personele gönderir. Planlanan-gerçekleşen karşılaştırması yaparak yaşanan sorunlar, gecikmeler, aksamalar doğrultusunda manuel veya otomatik olarak yeniden planlama sağlar. Diğer yazılım,  akıllı telefon ve tabletler için mobil işgücü yazılımı. Sahadaki şoför, kurye, satış temsilcisi, teknik servis personeli gibi operasyonu gerçekleştiren kişilerin kullanacağı mobil uygulama. Operasyon yönetim uygulamasından gelen rota ve görev detaylarını personele bildirir ve sahada personelin gerçekleştirdiği görevlerin durumu ve konumunu merkezi operasyon yönetim uygulamasına iletir. Personelin sahadaki GPS konumu ile birlikte personel görevlerini (dağıtım teslimatı, satış, teknik hizmet, gibi) yapıp yapmadığını, anlık problemleri, işin yapıldığına dair ispat-onay mekanizmaları olan bir yazılım. 2016 yılı içinde sunulması hedeflenen bu yazılımlar ile çok daha verimli, ölçülebilir, pratik, ucuz filo operasyon yönetimi ve daha fazla tasarruf sağlanacaktır.”