Lojistik sektörümüzün önemli markaları Avrupa’da örnek gösteren uygulamalara imza atmaya başladılar. Artık Avrupa’da bilinen ve saygı duyulan markalarımız var. Sektörümüzün en büyük avantajı zor koşullarda gösterdiği performans ve özel çözümler. Uluslararası Proje Taşımalığı bu noktada firmalarımız için önemli bir sıçrama alanı olarak görülebilir. Bu alandaki fırsatlar ve uygulamalarla ilgili Tandoğan Lojistik Sahibi Erkut Tandoğan’ın görüşlerini aldık.
Firmaları hakkında bilgi veren Erkut Tandoğan, kuruldukları yıllardan itibaren; kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığında uzmanlaşmış profesyonelleşmiş bir ekiple hizmet verdiklerini söylüyor. “Uluslararası Nakliye sektöründe hizmet vermeye başlayan firmamız, dünya ticaretinin globalleşmesi ve ülkelerin sanayici ve dış ticarete yönelik girişimci bir yapıya kavuşması süreci ile birlikte uluslararası ticaretin sınırsız dünyasında taşımacılık sektöründeki saygın yerini hızla kazanmıştır” diyen Tandoğan, güçlü organizasyonları sayesinde tüm taşımacılık modlarında taşıma süreçlerini daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Tandoğan, gerektiğinde üçüncü ülkelerde bile alternatif taşıma ve kombine modelleri sunabildiklerinin altını çiziyor.
 
EN DOĞRU ÇÖZÜMÜ EN UYGUN MALİYETLE SUNUYORUZ
2000 yılının başında kurulan Tandoğan Lojistik aradan geçen süre içerisinde Türkiye’nin önde gelen proje taşımacılığı firmalarından biri oluyor. Erkut Tandoğan verdikleri hizmeti ve uzmanlıklarını şöyle anlatıyor: “Firma olarak müşterilerimizin sektörel lojistik ihtiyaçlarına göre onlara; kara, hava, deniz, demiryolu aracılığıyla taşıma, kombine lojistik ve ağır proje taşıma hizmetlerini profesyonel ekimizle sunuyoruz. Özellikle Avrupa - Balkanlar ve Ortadoğu’da önemli organizasyonlar gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de lojistik hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve sektörel alt yapısının oluşturulması için çalışmalarımız sürüyor. Proje taşımacılığı bünyesinde, Rüzgar Enerji Santrali gücünün dünyada kullanımı en çok artan yenilenebilir Enerji kaynağı haline gelmesiyle paralel olarak, Rüzgar Santrali ünitelerinin taşıma ve montaj hizmetleri de firmamız tarafından uluslararası standartlarda yapılıyor. Müşterilerimize; lojistik ihtiyaçları doğrultusunda, sektörlerine özgü en doğru çözümleri, en doğru maliyetlerle üretmeyi, en son teknoloji ve alt yapıyı kullanarak iş ortaklığı anlayışı ile hizmet veriyoruz.”
Erkut Tandoğan, proje taşımacılığı kapsamında, Avrupa, Rusya ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere Ortadoğu ve Afrika’ya da taşımalar gerçekleştirdiklerini, Karayolu + Deniz yolu olarak Kuzey ve Güney Amerika’ya da hizmet verdiklerinin altını çiziyor.
 

KENDİ EKİPMANLARI İLE ULUSLARARASI PROJE TAŞIMALARI YAPIYOR
Tandoğan Lojistik Uluslararası Proje taşımacılığı, ağır ve gabari ürünlerin taşımaları, liman ve gemi organizasyonları, rota planlaması ve yol keşifleri, karayolu eskortluk hizmetleri ve vinç hizmetleri gibi operasyonları başarı ile sürdürüyor. Gürcistan, Bulgaristan, Azerbaycan, Romanya, Türkmenistan, Rusya, Ukrayna gibi ülkelere filosunda bulunan; hidrolik platformlar, Low-Bed treyler ve standart araçlarla doğrudan taşımalar gerçekleştirebiliyor.
 
PROJE TAŞIMACILĞINA YATIRIM ARTACAK
Proje lojistiğinde son dönemde artan yatırımları değerlendiren Erkut Tandoğan önemli tespitler yapıyor: “Türkiye, sanayide gücünü artırmasıyla beraber endüstriyel alanda her geçen yıl daha fazla yapılan yatırımlarla potansiyelini artırıyor. Sanayide  yapılan yatırımlarda proje taşımacılığı önemli bir rol oynuyor. Ancak Türk firmaların da bu sektörde iddialı hale geldiği göz ardı edilemez  bir gerçek. Endüstrinin gelişmiş olduğu ülkelerde doğal olarak sektör de büyük.  Çelik, trafo, kazan, tank, çimento kağıt rafineri ve madencilik  üretimleri son yıllarda hızla artıyor ve bunların birçoğu proje yüklemeleri olarak yapılıyor. Bize göre enerji ve endüstri sektörlerinin büyümesi ve yaygınlaşmasıyla, Türk lojistik sektörünün proje taşımacılığı kapasitesi giderek artacaktır. Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konumu sayesinde, gelecekte Başta Avrupa olmak üzere Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu’da ve Kuzey Afrika’da proje yüklemelerinde söz sahibi olabileceğimizi düşünüyoruz. Devlet desteklerinin artmasının etkisiyle 2017 yılında yatırımlarda bir hareketlenme olacağını düşünüyoruz. Ancak dünya konjonktürünün değişmesi, finans piyasalarının durulması  gibi tehditlerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.”
 
TÜRKİYE PROJE TAŞIMACILIĞINDA POTANSİYELİNİ YETERİNCE KULLANAMIYOR
Erkut Tandoğan, yatırımların artması için sağlıklı ve kolay kredi bulunabilen bir ortamın sağlanması gerektiğini ifade ediyor. Türkiye’nin dünyadaki birçok ülkeye göre çok daha cazip bir ülke olduğunu söyleyen Tandoğan,  “Bu durum da doğal olarak Türkiye de  endüstri ve sanayinin gelişmesini sağlayarak proje taşımacılığının önünü daha da açmaktadır. Fakat bizce Türkiye proje taşımacılığında potansiyelini tam olarak kullanamıyor. Bunun için bir kaç sene daha beklememiz gerektiğini düşüyorum. Tandoğan Lojistik olarak bunu için sektörde büyük bir çaba gösteriyoruz. Türkiye’de özellikle altyapıda yaşanan eksiklikler sektör açısından büyük bir sorun. Örneğin karayolları üzerinde oldukça alçak inşa edilmiş yaya üst geçitleri mevcut olduğundan  bazı durumlarda bu üstgeçitlerin sökülmesi zorunluluğu ortaya çıkıyor. Güzergah üzerindeki engellerin kaldırılmasında, birkaç farklı kuruluş ile ayrı ayrı çalışılması gerekiyor. Bu durumda ise; bürokratik engeller oluşuyor ve taşıma süresi uzadığı gibi maliyetler de yükseliyor. Ve tabiki geleceğe yönelik kalifiye personel ve yeterli bilgiye sahip eleman eksikliği önemli” diye konuşuyor.
 

DOĞU EKİP DOĞRU KADRO OLMALI
Proje taşımacılığındaki uzmanlığın önemine ilişkin sorumuza cevap veren Tandoğan, uzman ve dinamik bir kadronun önemli olduğunun altını çizerek, “Ekipmanların ve araçların ağır yük taşımacılığına uygun olması, çalışanların ülkelerin prosedürlerini bilmesi, yol analizi yapabilmesi, mühendislik bilgisine sahip olması, farklı coğrafyaları tanıması ve zaman yönetiminin başarılı bir şekilde yapılması proje ve ağır yük taşımacılığı yapan firmaların en önemli özellikleridir” diyor.  Hizmetlerin veriliş şekliyle de ilgili görüşlerini ifade ediyor: “Bazen bazı projelerin hava-kara, tren-gemi, deniz-kara gibi birden fazla taşıma şekliyle ulaştırılması gerebilir. Böyle durumlarda proje taşımacılığı yapan firmalar her bir seçeneği eksileri ve artılarıyla müşterilerine detaylı bir şekilde açıklamak durumundadır.”
 
DOĞRU ÇÖZÜM SAĞLIKLI HİZMET AZ MALİYET
Erkut Tandoğan firma olarak proje taşımacılığına nasıl yaptıklarını anlatıyor. Projeyi bir bütün olarak ele aldıklarını; hava, deniz, demir, nehir veya karayolu seçeneklerini tek tek inceledikten sonra en doğru taşıma şekline karar verdiklerini söyleyen Tandoğan şöyle devam ediyor: “Yükün ve projenin ihtiyacına göre, taşımacılığa ait her türlü ekipman, tekil ya da uygun kombinasyonlar yaratılarak kullanılır. Taşımada ana hedef, varılacak noktaya, olabilecek en kısa zamanda, en güvenilir ve ekonomik şekilde, sorunsuz ulaşmaktır. Yükün bulunduğu noktadan, kullanılacak taşıta ya da taşıtlara yüklenmesinin ardından istenirse, sigortalama ve gümrükleme aşamaları gerçekleştirilir. Boşaltma işleminin ardından, yük, Tandoğan Proje’nin profesyonel ekibi ve son teknoloji ürünü modern ekipmanları ile yerleştirilerek montajlanır. Müşterilerine; ağır proje taşıma ihtiyaçları doğrultusunda, sektörlerine özgü en doğru çözümleri, en doğru maliyetlerle üretmeyi, en son teknoloji ve alt yapıyı kullanarak iş ortaklığı anlayışı ile hizmet vermeyi görev bilen Tandoğan Proje, müşterilerinin en iyi hizmeti alma hakkına sahip olduğuna yürekten inanmaktadır. Firma bünyesindeki tüm çalışmalar bu inanç doğrultusunda gerçekleştirilir. Proje ihtiyaçları doğrultusunda, gerekli mühendislik çalışmalarını yapıyoruz. Uygun güzergahı tespit ettikten sonra, by-pass yol inşası ve köprü destekleme çalışması hizmetlerini veriyoruz.”
 
TANDOĞAN ÖNEMLİ PROJE TAŞIMALARINA İMZA ATIYOR
Türkiye’de ve Avrupa’da hizmet veren, R2 belgesine ilaveten C2 yetki belgesi ve UND üyeliğine sahip Tandoğan Lojistik önemli proje taşımalarına imza attı. Erkut Tandoğan gerçekleştirdikleri önemli projelerden birkaçını şöyle anlatıyor:
“Yüzlerce Projemizden biri olan Sabiha Gökçen Havalimanında  inşa edilen HABOM Projesi  (Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi) Uçak Bakım Hangarları ve tamamlayıcı üniteleri firmamız için gurur kaynağıdır.  Yaklaşık 20 hektarlık bir alanda tesis edilen  HABOM Projesi’nde, betonarme ve  otoklav kazan nakliye ve montajı büyük açıklıklı yapısal çelik imalat ve montaj işlerini başarılı bir şekilde tamamladık.
Rüzgar Enerji Santrali kullanımı ekonomik olmakla beraber çevre dostu olan ve elektrik enerjisi üretimi çözümlerinin içinde en mantıklı seçeneklerindendir. Avantajları hava kirliliğinin önlenmesinden yeni istihdam sunmasına kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.
Şirketimiz rüzgar enerjisi yatırımlarının tüm aşamalarında (Nakliye + Montaj) kaliteli, bağımsız, mühendislik ve lojistik hizmetleri vermektedir.
Rüzgar Enerji Santralleri nakliyeleri ve montajı uygun özel araç ve ekipman ile (Proje araçları ve Vinçler) gerçekleştiriyoruz. Rüzgar gücü dünyada kullanımı en çok artan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri haline gelmiştir. Rüzgar santrali ünitelerinin (Nacelle, Hub, Kule ve Kanatlar) taşıma ve montaj hizmetleri firmamız tarafından Uluslararası standartlarda yapılıyor.”