Omsan Lojistik, sürdürülebilirlik konusunda en etkin firmalardan.  Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, başarılarının sadece finansal büyüklükle sınırlı olmadığını, sosyal ve çevresel sorumluluk uygulamaları ile parçası oldukları toplumun sürdürülebilir kalkınmasına destek olmayı hedeflediklerini söylüyor.

Osman Küçükertan,” İlk küresel Türk lojistik şirketi olma vizyonu ile hareket eden Omsan, şeffaflık ve sürdürülebilirlik konularında, son derece kısıtlı bilginin paylaşıldığı lojistik sektörüne öncülük etmiş, yayınladığı Sürdürülebilirlik Raporu ile sürdürülebilir politika ve uygulamalarını, ekonomik, sosyal ve çevresel performans sonuçlarını tüm paydaşları ile paylaştı” diyerek raporla ilgili şu bilgeleri paylaşıyor: “ Rapor; “Yönetişim”, “Çalışma Hayatı”, “Sürdürülebilir Operasyonlar” ve “Çevre Yönetimi” olmak üzere 4 ana başlık altında toplandı. Dün­ya genelinde kabul görmüş bir standart olan Küresel Raporlama Girişimi’nin (Global Reporting Initiative - GRI) G4 Raporlama Standardı baz alınarak hazırlanan raporda, Omsan’ın sürdürülebilirlik performansı tüm sonuçlarıyla açıklandı,  böylece Omsan, Türkiye’de lojistik sektöründe, GRI – G4 ilkelerine göre hazırlanmış ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladı.”

ÇEVRE İÇİN EKONOMİK SÜRÜŞ SİMÜLATÖRÜ

Osman Küçükertan, T.C. Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) mali desteğiyle Omsan Lojistik mühendisleri tarafından Emniyetli ve Ekonomi Sürüş Simülatörü geliştirdiklerini belirterek,  “Türkiye’de lojistik sektöründe bir ilk olan bu proje kapsamında oluşturulan simülatör ile sürücülerin yetkinliği artırılarak yakıt sarfiyatının azaltılması, kazaların / hasarların (özellikle akaryakıt ve tehlikeli madde taşımacılığında) en aza indirilmesi, karbon salımının azaltılması ve sürüş hatalarından kaynaklı araç ve ekipmanlarda (lastik, balata vb.) meydana gelen aşınma ve yıpranmaların minimal ölçeğe indirilmesi hedeflenmiştir. Simülatör eğitimleri tüm Omsan şoförlerine verilmekte olup, bir sosyal sorumluluk projesi olarak sektör içinde çalışan diğer şoförlerin ve şoför adaylarının hizmetine de sunulmaktadır” diyor.  

Omsan Lojistik,  “Geri Dönüşüm Lojistiği” kapsamında, petrol ürünlerinin ve madeni yağların kullanımı sırasında ve kullanım sonrasında oluşan atıkların toplanması, taşınması, depolanması ve bertarafı ile ilgili Petrol Sanayi Derneği (PETDER) tarafından 2004 yılında başlatılan “Atık Yağların Yönetimi” projesine, nakliyeden sorumlu iş ortağı olarak destek veriyor.   

ÇEVRECİ UYGULAMA: ARABAM TATİLDE

Omsan’ın çevrenin korunmasına katkıda bulunan bir diğeri projesi ise devreye aldığı “Arabam Tatilde” projesi.  2010 yılından bu yana Omsan müşterilerinin araçları İstanbul ve Ankara’dan Bodrum, Antalya, İzmir ve Dalaman’a taşınmaktadır. Her bir tırın 8 araç taşıma kapasitesi sayesinde toplam yakıt tüketimi ve havaya salınan egzoz dumanı azaltılarak çevrenin daha az kirlenmesi sağlanıyor.

Ek olarak çevreci ve rekabetçi uygulamalarına bir yenisini daha ekleyen Omsan, Romanya’da Piteşti ve Köstence Limanı arasındaki otomobil taşımaları ile Piteşti / Romanya – Köseköy/ Kocaeli arasında otomobil taşımalarını oto-taşıma vagonları ile gerçekleştirmektedir. Omsan, blok tren taşımacılığı kapsamında yıllık ortalama 30 bin araç taşıyor.