UND’nin geleneksel iftar yemeği Renault Trucks ve TOBB UND sponsorluğunda gerçekleşti. 23 Mayıs’ta WOW İstanbul Hotel’de yapılan iftar yemeğine katılım oldukça yüksek oldu.

İftar yemeğinde konuşan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Anadolu’nun her yerinden gelen yönetim kurulu ve istişare kurulu üyelerimiz ile birlikte gündemdeki önemli konuları tartıştığımız bir toplantı yaptık. Türkiye’nin son 5 yıldır başına gelen şeyleri hepimiz birlikte yaşadık. Önümüzdeki seçimden sonra 5 yıl daha gündemi ekonomi olan bir ülkeyle karşı karşıya kalacağız. Bürokrasiden siyasete kadar, meslek örgütlerinden kamunun tüm işbirlikleriyle daha güzel şeyler yapacağız.” dedi.  

Hizmet ihracatçıları birliğinin kurulmasının önemine işaret eden Nuhoğlu, “Uzun yıllardır uğraştığımız Hizmet İhracatçıları Birliği kuruldu. Türkiye’nin 500 büyük hizmet ihracatçısı belirleniyor ve en büyük lojistik hizmet ihracatçısının içerisinde 60 lojistik firması var. Artık kamu, Ekonomi Bakanlığı ve hepsinden ötesi de ihtiyacımız olan destekler açısından çok daha yakın çalışabileceğimiz bir ortam oluştu. 2002 yılından beri arzu ettiğim bu yapının kurulması beni çok mutlu etti.” diye konuştu.

Nuhoğlu’nun konuşması şöyle:

“Türkiye’nin mal ihracatı çok önemlidir ama mal ihracatını yaparken bunu yabancı araçlarla yaparsanız hizmet ithal ediyor olursunuz. Biz hem malımızı gönderelim hem onu malı taşıyan araçlar bizim olsun ve hizmet de ihraç edelim istiyoruz. 2017 yılında turizm sektörünün 23,5 milyar dolarlık hizmet ihracatı geliri varken, lojistik ve taşımacılığın hizmet ihracatı 14 milyar dolar oldu. Turizmden sonra bu ülkeye en fazla döviz getiren sektör lojistiktir. Hedefimiz 2023 yılında bu rakamı 60 milyar dolara çıkarmaktır. Bu konuda Türkiye’nin ciddi şansı var. Doğu-batı, kuzey-güney ekseninde yaptığı çalışmalar lojistik olarak stratejik olarak bu fırsatı bize doğal olarak sunuyor. Bunun arkasında yetkin bir sektörümüz, 44 yıllık bir deneğimiz ve  1960’tan beri çalışan uluslararası taşıma firmalarımız var.

“ÇOK GÜÇLÜ BİR YERLİ TAŞIMA ORANIMIZ VAR”

Türkiye’nin taşımalarında hiçbir ülkenin olmadığı kadar çok güçlü bir yerli taşıma oranımız var. her ne kadar ayak oyunlarıyla. Devlet destekleriyle birlikte bazı komşu ülkeler taşımalarımızdan pal almak için mücadele etseler de eminim ki, hem hizmet kalitesi hem verimlilik olarak hepsinden ötesi de sürdürülebilirlik olarak karayolu taşımacılığımız Türkiye’nin mal ihracatının temel güvencesidir. Onun için UND’nin mottosunda ‘Güçlü Lojistik Güçlü Türkiye’ vardır.

Türkiye olarak ihracatının önündeki engelleri kaldırabilmek için her türlü mücadeleyi verdik. Özellikle 1996 yılında Gümrük Birliği anlaşmasıyla, malların serbestçe Avrupa’ya taşınması bize çok önemli avantaj sağladı. Bu anlaşma kapsamında, Türkiye’deki taşımacılar olarak, Almanya, İngiltere ve Fransa ve diğer Avrupa ülkeleriyle aynı haklara sahip oldular. Ama gelin görün ki uygulamada kotalar ve geçiş paralarıyla karşımıza çıktılar.

TAŞIMALARA BİN EURO DEZAVANTAJLA BAŞLAMA SIKINTISI

Türk taşımacıları olarak, komşu ülkeler karşısında taşımalarımıza bin euro dezavantajla başlıyoruz. Bunun haksız olduğun defalarca anlattık. Sorunu Macaristan’da gündeme taşıdık, Macaristan’ın aldığı 400 Euro’luk geçiş parasına karşı 2 firmamız dava açtı. UND olarak her türlü desteği sağladık. Bu konuda kamuya da çok teşekkür ediyoruz. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, TİM, TOBB yüzde yüz destek verdiler ve bu davayı kazandık.

2018 yılı Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) toplantısında daha önce ücretsiz geçişlerinden sonra 400 Euro ücret ödediğimiz Macaristan, ‘artık ücret almıyorum’ dedi. Bu sektöre senelik 10 milyon Euro’luk bir katkıydı. Ama sadece bununla sınırlı değil. Ayrıca yeni bir gelişme olarak Romanya’da da ücret alınmayacak şekilde ücretsiz geçiş miktarımızı artırdık. Sırada 86 Euro ödediğimiz Bulgaristan ve 100 Euro ödediğimiz Yunanistan kaldı. Şimdi devam eden bir Avusturya davamız var. 31 Ocak’ta ilk dava görüldü. Oradaki konumuz da şu: Malların serbest dolaşımı hakkı Bulgaristan’a Romanya’ya, Fransa’ya ne sağlıyorsa bize de aynı hakkı sağlar.

“AVUSTURYA’DA OLUMLU GELİŞME OLDUĞUNDA PERFORMANSIMIZ ARTACAK”

Bu, Türk taşımacıları olarak trene zorunlu olarak binmeyeceğiz demektir. Çünkü Bulgar, Fransız ve diğer Avrupa taşımacıları trene binmeye zorlanmıyorlar. Biz Türk taşımacıları olarak, treni kullanmaya zorlanıyoruz. Bunun bize maliyeti ise 500 Euro’dur. İki yıl içerisinde bu da netleşecek. Aynı mahkeme Macaristan’da lehimize karar verdi. Sanırım aynı mahkeme Avusturya’ya karşı kararını değiştirmez. Bu da bizim önümüzdeki performansımızı artıracak önemli bir karardır.

Dünya Ticaret Örgütü’nün Bali’de aldığı karara göre, iki ülke birbirleri üzerinden yaptığı geçişlerde farklı uygulama yapamaz. 2017 yılında Türkiye bunu meclisten geçirdi. Bunun etkisiyle geçen sene Ankara’da 11 bakanlığın müsteşar seviyesinde katılımı ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için yeni bir kurul oluşturuldu. UND bunun üyesidir. Genel kurul ve 3 kez yönetim kurulu toplantısı yapıldı. Çalışmalar sonucunda çok net hedefler ortaya çıktı. Bunlar arasında Kapıkule’den, İpsala’ya, Halkalı’dan kantar kontrollerine dek uzanan kapsamlı konular ve yaşadığımız tüm sorunlar var.  

Son 3-4 yıldır ekonominin önüne geçen bazı eylemler nedeniyle çok zorlandık. Artık Hizmet İhracatçıları Birliği, TOBB, TİM ve İKV ile birlikte yaptığımız bu çalışmaların sonucunda önümüzdeki beş yıl tamamen ekonomiye odaklanmış bir yapıyla 2023 yılı hedeflerimizi yakalayacağız. Buna tüm kalbimle inanıyorum.”

Çetin Başkan ile 2011 yılından bu yana devam eden bir hukukumuz var. Ama şu anda bu iftarda bulunmamı meşru kılan başka bir sebep var. Bu, eski gümrük müsteşarı olmam, ikinci neden de Atılım Üniversitesi’nde Dış Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı olarak aranızdayım. Yeni bir lojistikçi olarak aranızdayım. UND’nin 44 yıllık geçmişi söylenen atılımlar kayda değer önemli hususlar. Bunlar çaba ile olacak şeyler.

UND İcra Kurulu Başkanı Recai Şen:

UND olarak üyelerimizle geleceği hazırlanıyoruz

UND İcra Kurulu Başkanı Ricai Şen, yaptığı konuşmada, taşımacıların önündeki engellerin kaldırılması ve firmaların rekabetçiliğinin artırılması yönünde yapılan çalışmaların devam edeceğini belirterek gelecekte nasıl bir sektörle oluşacağının tablosunu çizdi.

“Sizlere bu akşam, UND olarak uluslararası karayolu taşımacılığında kotaların, geçiş ücretlerinin, zorunlu yol güzergahı uygulamalarının kaldırılması yönünde nasıl mücadele verdiğimizi anlatmayacağım. Sınır geçişlerinde bürokratik engeller yüzünden kaybettiğimiz emek, zaman ve paranın haklı şikayetini, çözümü yönündeki çabalarımızı da dillendirmeyeceğim. Uluslararası karayolu taşımacılarının rekabet gücünü zayıflatan Riskli sigortalılar havuzu; yurt içinde ve yurt dışında çifte sigorta primi ödeme zorunluluğu, gibi yersiz uygulamalara karşı verilen mücadelemizi de anlatmayacağım.” diyen Şen, uluslararası taşımacılığın tarihten bugüne hep sorunlarla karşılaştığını söyledi.

Sorunların çözüle çözüle bugünlere gelindiğini aktaran Recai Şen, sektörün dinamik yapısının yeni fırsatlar ortaya koyduğunu ifade etti. Bu değişim ve fırsatlarla ilgili görüşlerini paylaşan Şen, şunları anlattı:

“Değerli yol arkadaşlarım, gelin direksiyona geçip bir zaman yolculuğuna ama geleceğe gidelim. Ülkemizin kendisine hedef koyduğu 2023 yılında uluslararası taşımacılık ve lojistik sektörümüzün ne durumda olacağını hayal edebiliyor muyuz?

Konsolidasyonla geliştirilmiş rekabetçi firmalarımız, akıllı fabrikalara bağlı akıllı lojistik sistemler, trafik durum kontrolü, akıllı park, filo yönetimi, yol güvenliği konularında araç takibi, altyapının denetimi, iletişim ve bilgi yönetimi, sürücü eğitimleri, navigasyonla okunacak tabela, yol altyapılarındaki gelişmeler önümüze çıkacak.

Etkileyici değil mi? İşte bu tablo bize gelecekle ilgili büyük heyecan veriyor. UND olarak üyelerimiz ve sektörümüzle birlikte geleceğe hazırlanıyoruz.”

Renault Trucks Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu ise iftarda yaptığı konuşma, “UND’nin ve sektörün biz araç üreticileri ve satıcıları için ne kadar önemli olduğunun ve bizlerin başarısının nakliyecilerin başarısına endeksli olduğu bilinciyle, elimizden gelen tüm destekle nakliyecilerin yanında olmaya gayret ediyoruz.” dedi.  Bursalıoğlu, geçtiğimiz yıl da UND iftarına sponsor olduklarını ve aradan geçen süre içerisinde oluşturdukları yeni yapılanmayla tüm hedeflerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

TOBB UND Genel Müdür Vekili Sançar Süer yaptığı konuşmada, 2012 yılından bugüne kadar 1,5 milyon adet transit beyanname açtıklarının bilgisini vererek, “İnşallah önümüzdeki yıllarda daha farklı alanlardaki hizmetlerle nakliyecilere fayda sağlarız.” dedi. 

IRU Tepe Yöneticisi Özel ödülü

Habib Kilercik

Mahiye Şamdancı

Metin Akdurak

Vedat Tutu

Memik Hilmi Taner

IRU Yılın Sürücüsü Ödülü

Barsan Lojistik - Zeki İşbilir