UND’nin ev sahipliğini yaptığı Eximbank ve Kredi Garanti Fonu yetkililerinin katıldığı hizmet sektörüne yönelik destek ve teşviklerle ilgili toplantıda konuşan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, sektöre yönelik son dönemde önemli destek ve teşvikleri verildiğini söyledi. Turizmden sonra döviz kazandırıcı en büyük sektör olduklarını aktaran Nuhoğlu, firma yetkililerinin bu zor dönemde bu destek ve teşviklerden yararlanmalarını istedi.
 
 
Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu  Eximbank ve Kredi Garanti Fonu tarafından verilen destek ve teşviklerle ilgili önemli açıklamalar yaptılar. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı tarafından sektörümüze verilmeye başlanan fuar, marka, destekleri, KOSGEB tarafından verilen Fuar, Eğitim, Danışmanlık destekleri ve İŞKUR tarafından verilen İstihdam desteklerinden faydalanma yöntemleri hakkında kurum temsilcileri tarafından bilgilendirmeler yapıldı.
 
Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin Kredi Garanti fonu ile 15 toplantı yapıldığını ve ihracatçıların yoğun ilgi gösterdiğini belirterek verdikleri desteklerle ilgili bilgiler verdi. Türkiye’nin tek ihracat destek kuruluşu, olduğunu dünyada ihracata yönelik üretim yapan her ülkenin Eximbank’ı olduğunu Türk Eximbank olarak faaliyeti en çeşitli olanlardan biri olduklarını söyledi. Enis Gültekin özetle şunları söyledi:
“Eximbank kabuk değiştiriyor. Yıl sonu itibariyle değişikliklerin bitmesini ve yeni yılla yepyeni bir Eximbank olarak karşınızda olmayı planlıyoruz. İhracatçıya yönelik 3 temel ürünümüz var. Birincisi Yurtiçi Krediler. Bunu bankalar aracılığıyla veriyoruz. Alacak sigortamız ve Yurtdışı kredilerimiz var.
40 milyar dolarlık kredi sunmayı hedefliyoruz. 3’te ikisini krediler 3’te birini sigortalar oluşturuyor. 2017 hedefimiz yüzde 25,4 kredilendirme. Bu oranla dünyada Kore’den sonra ikinci sıradayız.
Alacak Sigortamız var sizin alacak riskinizin yüzde 90’ınını karşılıyoruz. Dünlada 238 ülkeye yapılan mal ve hizmet ihracatını sigortalıyoruz. Irak’a maalesef malum durum nedeniyle bu sigortayı yapamıyoruz. “
 
Eximbank Pazarlama Müdürü Osman Top verilen krediler hakkında bilgiler verdi:
“Eximbank ağırlıklı olarak bir misyonu yerine getiriyor. Destek amaçlı kredilen ve sigortalar sağlıyor. Tüm kredi çalışmalarının başlamışı sizin için maliyet verilerinizi alıp bir analiz çalışması yapmamız gerekiyor. Evrak süreci kimseye sevimli gelmiyor ama bunları kısa sürüde tamamlıyoruz. Uluslararası nakliye yapacak firmaların temelde bizden faydalanacağı temelde şu programlar var: Uluslararası Nakliyat Kredisi ve Reeskont Kredisi, Sevk Öncesi İhracat Kredisi . Uluslararası taşımacılık yapan firmalar bunları kullanılabilir.