Polonya önemli ölçüdeki yüzölçümü, nüfus ve ekonomik potansiyeli ile orta büyüklükte bir Avrupa ülkesi. GSYİH’da son yıllardaki artış nedeniyle dünya ekonomisindeki önemi ve payı yükseliyor. Özelleştirme uygulamaları neticesinde, ülke Merkezi ve Doğu Avrupa Ülkeleri içerisinde en fazla doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına konu olan ülke konumunda. Polonya önemli ölçüde doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına konu olan bir ülke olarak 2016 yılı sonu itibariyle, ülkeye giren FDI stoku 224 milyar doların üzerine çıktı.
Polonya’ya giriş yapan doğrudan yabancı sermayenin ülkelere göre dağılımına ilişkin verilere bakıldığında, ülkeye gelen doğrudan yabancı sermayenin yüzde 80’den fazlası AB kaynaklı. Yabancı yatırımlar imalat sanayinin yanı sıra ticaret ve finansman alanlarında yoğunlaşıyor. Yabancı yatırımların yoğun olduğu imalat sanayi kolları ise gıda işleme, otomotiv, kağıt, elektrik ve kimya endüstrileri.
İmalat sanayiinde yatırım yapılan sektörlerin başında otomotiv ve elektronik sektörleri geliyor. Polonya’da halen beş büyük firma (Fiat, GM-Opel, VW, FSO ve Intral) ticari araç ve binek otomobil üretmekte olup, söz konusu firmaların toplam araç üretim kapasitesi 1 milyon adede yaklaşıyor. Polonya’da 2012 yılına kadar 5 uluslararası firma tarafından toplam 35 milyon adet LCD televizyon üretim kapasitesine ulaşılması planlanıyor.

Beyaz eşya üretimi de yabancı sermaye için cazip alanlardan biri. BSH, Whirpool, Samsung, LG, Indesit, Fagor Mastercook ve Amica başlıca beyaz eşya üreticilerinden. AB’den çok sayıda gıda üreticisi firma üretimlerini Polonya’ya kaydırıyor. ABD’li bilgisayar üreticisi Dell, İrlanda’daki fabrikasını Polonya’ya taşıdı.
Doğrudan yabancı sermayenin Polonya’yı tercih etmesinin başlıca sebepleri arasında, ülkenin AB üyeliği ve Orta Avrupa’daki konumu, kalifiye iş gücü, büyük şirketlerle işbirliğine hazır çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletmenin mevcudiyeti, AR-GE, iyi yönlendirilmiş devlet yardımları ve üniversitelerle işbirliğine hazır tekno parklar sayılabilir.
Türkiye ile Polonya arasındaki ticaretin hacmi 2000 yılından itibaren düzenli bir artış gösterdi. 2000-2016 yılları arasında Polonya’ya ihracatımız 15 kat, Polonya’dan ithalatımız ise 19 kat büyüdü. Ancak iki ülke arasındaki ticaret dengesi 2004 yılında ülkenin AB’ye üye olmasından itibaren ülkemiz aleyhine gelişiyor. Bu durum, büyük ölçüde AB ve diğer gelişmiş ülkeler kaynaklı yabancı sermaye yatırımları sonucu ülkemizin ihtiyacı bulunan mamul ve yarı mamul ürünlerin Polonya’dan tedarik edilmesiyle açıklanabilir.
Ülkede büyük bir bölümü hazır giyim sektöründe olmak üzere yaklaşık olarak 150 Türk firması faaliyet gösteriyor. Bavul ticareti ile başlayan, sonraları ise toptan satışa geçen bu firmaların yine büyük bir bölümü İstanbul Laleli-Merter piyasasından mal getirmekte ve Polonya’daki ithalatçılar olarak da yine kendi firmaları gözüküyor.
Son dönemde, Atateks-Morera, Beko, DSD Dış Ticaret-Derri, Evita Tekstil-BGN, Gülom Tekstil-Red Star, Hakan Plastik, Hidromek, Leke Jeans, Profilo-Telestar, SKT Giyim-Uptown, Şık Makas-Cross Jeans, Adopen ve Evyap gibi şirketler, Polonya’da kurdukları firmalar, açtıkları mağazalar veya bayiler aracılığıyla kendi markalarını Polonya piyasasına sunuyor.
Ayrıca yaş meyve-sebze, helva, kuru meyve ve şekerleme, iplik boyaması ve bilgi teknolojileri alanında halihazırda Varşova, Gdansk ve Lodz şehirlerinde faaliyet göstermekte olan Türk firmaları bulunuyor.
Yukarıda sayılanlar dışında, ev tekstili, kumaş ve döşemelik kumaş, mermer ve doğal taş, gıda, sabun, kablo, ambalaj malzemeleri, kauçuk conta vb. gibi ürünlerin ülkemizden ithalat ve dağıtımını yapmakta olan Türk firmaları mevcut.
Diğer taraftan ülkemizde, elektrik-gaz-su, imalat sanayii, inşaat, madencilik ve taşocakçılığı, toptan ve perakende ticaret, ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri ile gayrimenkul sektörlerinde faaliyet göstermekte olan toplam 74 adet Polonya menşeli firma faaliyet gösteriyor.
 
Ticaret güzergahlarının Merkezinde
Polonya, Avrupa kıtasındaki merkezi konumu ve AB’nin Doğu sınırında yer alması nedeniyle önemli ticaret güzergahlarına sahip. Polonya’nın AB üyeliğinden sonra ülkenin ulaştırma altyapısının AB ulaştırma sistemine entegrasyonu ve kentsel alt yapının (oto yol, hava limanları, tren yolu, liman ve kentsel dönüşüm) geliştirilmesine yönelik çok sayıda proje hazırlanmakta ve bu projeler için ihale süreci başlatılıyor. Söz konusu proje bedellerinin yüzde 45’i AB fonlarından, kalan bölümü ise kamu-özel sektör ortaklığı ile finanse ediliyor. Bu projelerin 2012 yılında gerçekleştirilecek Avrupa Futbol Şampiyonası projeleri ile de bağlantısı kuruluyor. AB, 2007-2013 bütçesinden bu husus için hibe olarak 19,5 Milyar Euro kaynak tahsis edildi. Bu kaynağın yaklaşık 7 milyar euro’su kara yollarına, 5 Milyar euro’su da demir yollarına tahsis edildi.
Polonya’nın en büyük uluslararası hava limanı Warşova Frederic Chopin Hava Limanı olup, 60’ın üzerinde ülke ile doğrudan uçuş bağlantısı bulunuyor. Polonya’nın, 423 bin 997 kilometrelik bir karayolu altyapısı bulunuyor. Karayollarının 763 kilometresi otoyol, 662 kilometresi ekspres yollardan oluşuyor. Bununla birlikte, Polonya’nın karayolu sistemi Doğu Avrupa ülkeleri içerisinde en kötü durumdakiler arasında.
Polonya’da toplam demiryolu uzunluğu 23.420 kilometre. AB’nin Rusya Federasyonu ve BDT ülkeleriyle demiryolu bağlantısı Polonya üzerinden gerçekleştiriliyor. Polonya Devlet Demiryollarının (PKP) ekspres yolcu eğilimleri, yüksek kaliteli hizmet sunmakta olup, Viyana, Prag, Berlin gibi komşu ülke şehirlerine ve Katowice ve Krakov gibi iç merkezlere de ulaşım sağlıyor. Ancak genel olarak ülkenin demiryolu ağı da modernizasyona ihtiyaç gösteriyor. Ülkede ulaşım hizmetlerini devlet tekelinden kurtarma yönünde AB baskısı olmakla beraber, hükümet, demiryollarını stratejik önemi haiz sektörler arasında değerlendirerek bu alanda özelleştirmeye dikkatli yaklaşıyor. Bu alanda uzun vadede ciddi yabancı yatırım gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkedeki en büyük limanları Gdansk, Swinovjscie ve Gdynia limanları. Gdansk limanından yıllık 21 milyon ton yük elleçleniyor. Polonya 118 gemilik ve 1.929 bin gross tonluk bir ticari filoya sahip. Karayolu ve havayolu taşımacılığı göreli olarak artarken, demiryolu ve deniz taşımacılığının toplam taşımacılık içerisindeki payı azaldı. Taşımacılık sektörlerinin yük itibariyle toplam içerisindeki payları şu şekilde:
• Kara yolu taşımacılığı : % 79,0
• Demiryolu taşımacılığı : % 14,7
• Hava taşımacılığı : % 3,4
• Deniz taşımacılığı : % 2,9