Maersk Grup’a bağlı olan Damco Türkiye, tedarik zinciri yönetiminin yanında, forwarding hizmetleri olarak denizyolu ve havayolunda müşterilerine hizmet veriyor.  Türkiye’de işin başına Okyay Öztuğran’ın gelmesiyle firma son üç yıl içinde ortalama yüzde 20’nin üzerinde büyüme sağladı. Damco Türkiye yıllık 60 milyon dolar ciro, 25-30 bin TEU’luk konteyner ile 1500 ton da hava kargo taşıma kapasitesine, 3500 metrekare de depolama alanına ulaştı.

Döviz artarken, ihracat azaldı

Damco Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik A.Ş. Doğu Akdeniz Bölgesi CEO’su Okyay Öztuğran, Damco Türkiye’nin, Damco Global içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Dünya ekonomisinde dinamikler hızlı değişiyor. Bütün bu türbülans içerisinde Türkiye özellikle kendi pazarında ve yakın pazarlarda büyümeyi hedefliyor.” şeklinde konuştu. Dövizin artmasıyla ithalatın bıçak gibi kesildiğini belirten Öztuğran, özellikle Çin’den alımların durduğuna dikkat çekti. “Ters bir durum var, dövizin artması ihracatı arttırmasını beklerken orda da bir azalma var” diyen Öztuğran, bunun beklenen bir senaryo olmadığını vurguladı. 

Hedef 10 bin metrekare

Türkiye’de forwarding olarak büyümeye devam edeceklerini belirten Okyay Öztuğran, daha önce sadece yurtdışı networkten gelen işleri yapan bir şirket olmaktan çıkıp, deniz ve havada müşterilerine hizmet sunabilen yapıya dönüştüklerini kaydetti. Katma değerli tedarik zinciri yönetimi hizmetlerine de yöneldiklerini anlatan Öztuğran, 3 bin 500 metrekare olan depolama kapasitelerini 10 bin metrekareye çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Damco olarak 4 ana koldan hizmet verdiklerini anlatan ve H&M, Nike, Adidas gibi global müşterilerinin Türkiye’deki tüm tedarik süreçlerinin kendilerinin yaptığından bahseden Öztuğran, forwarding hizmetlerine ek olarak, konteynerlerin  limandan son varış noktalarına olan yurtiçi taşımaları da yaptıklarına değindi. Burada araç temini dışarıdan tedarikçilerden yaptıklarına değinen Öztuğran, uluslararası karayolunda çok fazla rekabetçi olamayacakları için bu alana girmediklerini belirterek “Bu yüzden rekabetten uzak kalıp daha katma değer yaratabileceğimiz planlar üzerinde odaklanıyoruz. Bu yüzden uluslararası karayolu planlarımız içinde olmadı, önümüzde ki beş yıl içerisinde de karayolunu planlarımız arasına almayacağız.” şeklinde konuştu. Lojistik sektöründe fiyat bazlı rekabetin had safhaya ulaştığını söyleyen Öztuğran, bunun devam etmesi halinde konsolidasyonun kaçınılmaz olacağını vurguladı. Öztuğran, sözlerine şöyle devam etti:  “Türkiye’nin lokal üretimi çok yoğun olduğu için lokal üreticilere göre yapılanmak daha doğru oluyor. Türkiye’de üretim Marmara ve Ege Bölgesi’nde. Burada önemli olan uygun optimal bir tedarik zinciri yönetimi oluşturabilmek. Bizim bütün hedefimiz o.”

Çin-Hamburg arasına demiryolu hattı

Okyay Öztuğran, global güçlerinden kaynaklanan bazı uzak doğu ülkelerine charter seferleri olduğunu söyledi.  Ayrıca Damco’nun denizyoluna alternatif olarak geliştirdiği demiryolu hizmetinden de bahseden Öztuğran, Çin’den başlayıp Asya’nın kuzeyi Rusya’dan geçerek  Hamburg’a kadar devam eden demiryoluyla yüklerin 15-20 günde ulaştığını söyledi. Öztuğran, bu hattın yavaş yavaş müşterilere tanıtıldığını dile getirdi.