Türkiye’nin en büyük lojistik firmalarının 2015 cirolarını derledik.

 ALFABETİK SIRAYA GÖRE SIRALANMIŞTIR


ALIŞAN LOJİSTİK
2015 cirosu: 400 milyon TL

1985 yılında kurulan Alışan Lojistik, uzman kadrosu ile uluslararası lojistik hizmetleri konusunda sektöre yönelik talepler için farklı çözümler üretmektedir. Uluslararası taşımacılık, gümrükleme, gümrüklü ve gümrüksüz depolama, dökme sıvı (likit) ve toz kimyevi madde taşımacılığı, yurtiçi dağıtım şirketin faaliyet gösterdiği alanlardır. Alışan Lojistik’in kalite çalışmaları, 2000’li yılların başında Toplam Kalite şemsiyesi altında toplanmış ve sırasıyla; Kalite Yönetim Sistemi, Çevre Yönetim Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, EFQM Mükemmellik Modeli uygulamalarıyla geliştirilmiştir.

ARKAS LOJİSTİK
2015 cirosu: 250 milyon dolar

Türkiye’nin öncü holdinglerinden Arkas Holding çatısı altında faaliyet gösteren Arkas Lojistik, 1989 yılında kuruldu. Çeyrek asırdan fazladır lojistik sektöründe var olan Arkas Lojistik bugün deniz, hava, kara, demiryolu kombine taşımaları ile açık yük ve proje taşımaları, forwarding ve depo hizmetleri sunuyor. Türkiye’de İzmir, İstanbul, Bursa, Mersin, Ankara, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Samsun, Trabzon, Denizli, İskenderun ve Antalya’daki ofislerinde 898 çalışanı ile hizmet üretiyor.

Arkas Lojistik İstanbul, İzmir, Bursa, Mersin, Konya, Kayseri ve İskenderun’da 356 bin metrekarenin üzerinde açık konteyner sahası ve 12 bin metrekare kapalı depoya sahip.  Ayrıca 706 vagon, demiryolu ile taşımaya uygun 1025 konteyner, 500’e yakın çekici ile çok sayıda yükleme boşaltma araç ve ekipmanı bulunuyor.

Hızlı, güvenilir ve kaliteli lojistik hizmeti sağlayan global bir lojistik şirketi olma vizyonuyla yatırım yapan Arkas Lojistik yurtdışında Arlogic markası adı altında yapılanıyor. Bugün Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Çin ve Yunanistan’da faaaliyet gösteren ofislerinde 80 kişiye istihdam sağlıyor. Ofislerinin olmadığı dünyanın diğer önemli ticaret merkezlerinde de partnerleri bulunuyor. 

BORUSAN LOJİSTİK
2015 cirosu: 565 milyon dolar

1973 yılında kurulan Borusan Lojistik, 2000 yılından bu yana "entegre lojistik hizmet sağlayıcı" olarak Türkiye Lojistik Hizmetleri, Liman Hizmetleri, Uluslararası Taşımacılık Hizmetleri ve Yabancı Ülkeler Lojistik Hizmetleri olmak üzere dört stratejik alanda hizmet veriyor.

Borusan Lojistik'in Türkiye Lojistik Hizmetleri kapsamında depolama, gümrükleme, yurtiçi taşıma, ağır taşımacılık, dağıtım araç stoklama ve sevk öncesi araç kontrol (PDI) hizmetleri sunuyor. Şirket, uluslararası taşımacılık alanında ise Chartering ve Multimodal Taşımacılığı, Uluslararası Konteyner Taşımacılığı Uluslararası Kara Taşımacılığı, Uluslararası Demiryolu Taşımacılığı ve Uluslararası Havayolu Taşımacılığı operasyonları gerçekleştiriyor.

Gemlik'te, stratejik bir konuma sahip Borusan Limanı ise dünya standartlarında konteyner, genel kargo, proje kargo, dökme yük, PCC, liman ve terminal hizmetleri veriyor. Liman bugün 5.000.000 ton genel kargo, 400.000 TEU konteyner ve 250.000 araç elleçleme kapasitesine sahip. Bunun yanı sıra Borusan Limanı'nın toplam 360.000 m²'lik gümrüklü ve gümrüksüz terminal sahası bulunuyor. 450 metre uzunluğundaki ve 14,5 metre derinliğindeki lineer rıhtımıyla Türkiye'de bir ilki temsil ediyor.

Yabancı Ülkeler Lojistik Hizmetleri kapsamında, Ortadoğu ülkelerinde, Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Cezayir'de, Hollanda'da, ABD'de ve Kazakistan'da Borusan Logistics markasıyla sürdüren Borusan Lojistik yüzde 100 kendisine ait şirketler ile 3PL ve 4PL Hizmetleri veriyor. Borusan Lojistik 2012 yılı Aralık ayında lojistik sektörünün gidişatını değiştiren bir satınalmaya imza atarak Sektörün ilk 10 oyuncusundan biri olan Balnak’ı bünyesine kattı. Bu birleşme sonucunda Borusan Lojistik, istihdam sağladığı 4000 kişi, 400 bin metrekareyi aşan kapalı depolama alanı, , 4 kıtadaki 6 şirketi ve sayıları 100'ü aşan uluslararası acentası ile Türkiye lojistik sektörünün lideri konumuna geldi.

Özellikle Avrupa'da son derece sağlam bir altyapıya ulaşan Borusan Lojistik'in karayolu acente ağına Almanya, İsviçre, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İsveç, Norveç, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Yunanistan, Bulgaristan, Hollanda, İngiltere, Belçika, İtalya, Fransa, İspanya, Fas, Tunus, Portekiz ve Baltık ülkeleri eklenerek uluslar arası taşımacılık alanında daha da güçlendi.

Borusan Lojistik, "2022 yılında dünyanın ilk 10 kontrat lojistik şirketinden biri konumuna gelme” vizyonuyla yoluna devam ediyor.

EKOL LOJİSTİK
2015 cirosu: 500 milyon Euro

Ekol, faaliyetlerine başladığı 1990 yılından itibaren odak noktasında tuttuğu müşteri memnuniyeti ile Avrupa’da sektörünün öncü markası olmayı hedefliyor. Uluslararası taşımacılık organizasyonu ile başlanılan noktadan itibaren, üçüncü parti lojistik hizmetlerini de sunan bütünleşik şirket yapısına ulaşan Ekol, uzun yılların verdiği bilgi birikimi, kalifiye insan kaynakları ve üst düzey teknoloji uygulamarıyla, farklı sektörlerdeki müşterilerine lojistik ve tedarik zinciri çözümleri sunuyor.

Türkiye’de toplamı 600.000 m2’yi bulan tesislerinin yanında; Almanya, İtalya, Romanya, Fransa, Yunanistan, Ukrayna, Bosna, Macaristan, İspanya, Polonya ve Bulgaristan’daki toplamda 100.000 m2 alana sahip tesisleriyle hizmet sunmaya devam ediyor. 500 milyon Euro’yu bulan iş hacmi, 4.000 araçlık filosu, yaklaşık 6.500 çok uluslu çalışanıyla Ekol Lojistik; hem Türkiye’de hem de Avrupa’da öncü entegre lojistik hizmet sağlayıcıları arasında yer alıyor.

Türkiye’deki ve Avrupa’daki en son teknolojiye sahip dağıtım merkezleri ve genç, çevreci filosuyla Ekol Lojistik, değişen uluslararası pazarların her türlü ihtiyaçlarına uygun hizmet için çalışıyor. Ekol, uçtan uca tedarik zinciri yönetimi çözümlerini, en gelişmiş intermodal ve taşımacılık ekipmanlarıyla geniş ve kapsamlı depo ve x-dock tesisleri ile sunuyor.

Daha verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi çözümler için Ro-Ro yatırımlarını gerçekleştiren Ekol,  en son teknolojiye sahip her biri 240 treyler kapasiteli 5 Ro-Ro gemisi ile; haftanın dört günü Haydarpaşa-Tireste limanları ve haftanın bir günü İzmir/Alsancak-Sete limanları arasında seferlerini gerçekleştiriyor.  Aynı zamanda, haftanın bir günü Almanya’nın Trieste, Köln, Ludwigshafen şehirlerine, Çek Cumhuriyeti’nin Ostrava ve Fransa’nın Sete ve Paris şehirlerine toplam 38 blok tren ile faaliyetlerini sürdürüyor.

MARS LOGISTICS
2015 Cirosu : 675 milyon TL

1989 yılında kurulan Mars Logistics, kara, hava, deniz ve demiryolu nakliyesi, fuar ve etkinlik lojistiği, proje taşımacılığı, gümrükleme, sigorta, depolama ve diğer tüm lojistik hizmetlerinin kusursuz olarak sunulduğu, sektöre sayısız yenilikler getirdi. Çatısı altında topladığı şirketleri, 1000’İn üzerinde profesyonel çalışanı, tam donanımlı altyapısı ve kusursuz iletişim ağıyla, tam hizmet politikası güden organize bir kurum olarak yapılanıyor.

Mars Lojistik Uluslararası Taşımacılık Depolama Dağıtım, Mars Hava ve Deniz Kargo ve Mars Sigorta şirketlerinden oluşan Mars Logistics'in, merkez İstanbul Yenibosna, Ambarlı ve Tuzla olmak üzere Bursa, İzmir, Adana, Ankara, Mersin, Atatürk Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Şakirpaşa Havalimanı ve Esenboğa Havalimanı’nda şubeleri bulunuyor.

Mars Logistics 1998 yılında kalite yolculuğuna çıkarak modern lojistik hizmetlerini kalite standartları ile belgelemeye önem verdiğini gösterdi, aynı yıl antreposuyla birlikte ISO 9002 Kalite Güvence Belgesi’ni sektörde alan ilk firma oldu.  Daha sonra 2003 yılında ISO 9001:2000 ve 2009 yılında da ISO 9001:2008 revizyonuna geçti. 2000 yılında Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarına başlamış ve bu felsefenin şirkette benimsenmesine önem verdi. Ulusal Kalite Hareketi üyeliği bulunan Mars Logistics, 2009 yılında SGS firması tarafından ISO 14001 Çevre / OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri standardına göre sertifikalandırıldı. Birinci önceliği “Müşteri Odaklı” bir vizyon doğrultusunda en iyi hizmeti vermek olan Mars Logistics, 2013 yılında ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti ve ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerini almaya hak kazandı.  Son olarak 2014 yılında ISO 14064-1 Sera Gazı Emisyonlarının Hesaplanması standardına göre doğrulama belgesi aldı, böylece çevreye olan saygısını bir kez daha kanıtladı. 2014 yılında Türkiye lojistik sektöründe GRI C seviyesinde onaylı ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Mars Logistics, 2015 yılında da ikinci raporunu GRI A+ seviyesinde yazarak, Türkiye’deki ilk 10 firmadan biri oldu.

 

OMSAN LOJİSTİK
2015 cirosu: 620 milyon TL

1978 yılında bir OYAK iştiraki olarak kurulan OMSAN Lojistik, 1.700 personeli ile kurumlara ulusal ve uluslararası ölçekte kapıdan kapıya kara, hava, deniz, demiryolu, intermodal, milk run taşımacılığı, depo ve antrepo yönetimi, bitmiş araç lojistiği, tehlikeli madde ve dökme yük taşımacılığı, ev-ofis lojistiği ve lojistik danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. 

İstanbul'da Genel Müdürlüğü, İzmir, Ankara, Mersin, Samsun ve Gaziantep’te Bölge Müdürlükleri; Fransa, Rusya, Romanya ve Fas'ta şirketleri; Almanya'da irtibat ofisi; İspanya'da OMFESA adıyla ortaklığı bulunmaktadır.

OMSAN Lojistik ayrıca VIP hava taksi alanında faaliyet gösteren OMSAN Havacılık ve filosundaki iki gemiyle denizcilik alanında faaliyet gösteren OMSAN Denizcilik şirketlerine sahiptir.

Dünyanın önde gelen marka değerlendirme şirketlerinden Brand Finance tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Değerli Markaları - 2015” araştırması sonuçlarına göre OMSAN, Türkiye’nin en değerli lojistik markası oldu.

Omsan,, müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına hızlı uyum sağlayabilmek için yeni depo yatırımları yapmayı ve mevcut depolarında kullanılan ekipmanları modernleştirmeyi hedefliyor.  Sürdürülebilir büyümeyi esas alan Omsan, denizyolu ve demiryolu taşımalarının portföyündeki ağırlığını artırmayı, gemi, lokomotif ve müşterilerinin sektörlerine özel vagon yatırımlarıyla intermodal taşımacılığın avantajlarını kullanarak, Anadolu’nun her köşesindeki müşterilerini Avrupa’nın tamamına en rekabetçi koşullarda ulaştırmayı hedeflemektedir. Türkiye’de veya Orta ve Doğu Avrupa’da sinerji yaratılabilecek şirket satınalma / stratejik ortaklıklar kurulması hedefleniyor.