UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) dün bir toplantı  gerçekleştirerek 1 yıldır yapıkları çalışmaları üyelerine anlatarak özellikle yabancı araçların haksız rekabetiyle mücadele, uluslararası alanda gerçekleşen eylemler ve lobi faaliyetleri detaylarıyla anlatıldı.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, yaptığı sunumla 1 yıla ait çalışmaların tüm detaylarını UND üyeleriyle paylaştı. Şener, batı kapılarından gerçekleşen taşımalarda Türk plakalı araçların payının son 5 yılda nasıl düştüğünü rakamlarla ortaya koydu. Şener; Sürücü Davaları, 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin lojistik alt yapısının oluşturulması, Avusturya sorunu ile mücadele için uluslararası toplantılara katılım, ITF yıllık zirvesine katılım, Batı sınır kapılarında yabancı araçların usulsüz taşımalarına kontrol, Ro-la eylemleri, Kamu  işbirliği… gibi bir çok konuda  yapılan çalışmaları anlattı.

 Batıyı kaybediyoruz

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu ise konuşmasına İstanbul’da C2 belgeli firma sayısının 10 yılda nasıl bir düşüş gösterdiğini anlatarak başladı. Nuhoğlu, “Yıl 2004, batıya ihracatımız 24 milyar dolar, C2 belgeli firma sayımız 430; yıl 2014 batıya ihracatımız 72 milyar dolar, firma sayımızsa 400’ün altında. İhracatımız artmış ama firma sayımız düşmüş. Taşımacılık artarken, Türk nakliyecisi kan kaybetmiş” dedi.

 Nuhoğlu, 2008 yılında Türk nakliyecisinin batıya 335 bin sefer gerçekleştirdiğini yabancı plakalı araçların ise 65 bin sefer yaptığını belirterek, 2013 yılında ise, toplam seferlerin 10  bin artarak 500 bin seviyesine çıkmasına karşın Türk taşımacılarının 310 bin sefere düştüğünü, buna mukabil yabancı araçların 3 kat artarak 190 binlik bir sefere ulaştığını kaydetti.

Suyu çekilen balıklar gibiyiz

Nakliyecilerin kendi çerisinde yaptıkları fiyat odaklı rekabetin de sektörü güçsüzleştirdiğini anlatan Nuhoğlu, “Sürekli fiyat kırarak bir birimizle rekabet ettik. Biz bunlarla uğraşırken birileri gelip suyumuzu çekti. Suyu çekilmiş balıklar gibi can çekişiyoruz” dedi.

 Karsız ve belirsiz bir sektör olduk

Başka sektörlerden hiçbir firmanın bu sektöre girmediğini, yanılıp girenler varsa  en fazla 6 ay içerisinde terk ettiklerini aktaran UND Başkanı,  “Bu kadar karsız, bu kadar belirsiz bir başka sektör yok” dedi. Oluşan yılgınlığın ise kendilerini ayağa aldıracak motivasynu yok ettiğini söyledi.

Hepiniz İzinli Gönderici olun

UND Başkanı, üyelere seslenerek “Hepiniz İzinli Gönderici  olmak zorundasınız” dedi. 27001 kalite standardına sahip  olanların kendi depolama alanlarında gümrük işlemlerini kendilerinin yapacağını, gümrüklerde beklemeden direkt kapılara gideceklerini söyleyen Nuhoğlu, bunu herkesin yapması gerektiğinin altını çizdi.

 Avusturya, Ökombi size  bu işte biz yokuz

Avusturya’nın Türk nakliyecisini Ro-La trenlerine mahkum etmesini eleştiren  Nuhoğlu adeta Ökombi firmasını zarardan kurtaralım diye çalışıldığını ve bu paranın Türk nakliyecisinin cebinden çıktığını söyledi.  Nuhoğlu şunları söyledi: “Şirketin 1 milyar Euro cirosu varken 2010-2011’de 400 milyon Euro zarar açıkladı. Bu zarar nasıl oluyor? Çünkü kimse kullanmıyor. Eskiden Bulgarlar, Macarlar, Sırplar kullanıyordu şimdi onlara serbest, sadece Türkler kullanıyor. Bu zarar Türklerden çıkarılıyor. Avusturya’ya gidip diyorsun ki Türlere geçiş izni verme trene binsinler.  Bugüne kadar bu paraları ödedik. Ama artık diyoruz ki; biz yokuz..”

 Ey Avusturya sen kimsin.!

Macaristan tren hattının kapanmasından sonra toplam hattın 2’ye düştüğünü ve diğer hatların dolu hale geldiğini söyleyen Nuhoğlu böylece firmanın geçtiğimiz yıl 12 milyon Euro kar elde ettiğini söyledi. Avusturya’ya seslenen Nuhoğlu, “Macaristan’dan geçiyorduk hattı sen kaldırdın anlaşmayı sen bozdun. Bir ülkenin ticaretini engelleyemezsin. Ben Almanya’ya senede 7,5 milyar euroluk mal gönderiyorum ve 8,5 milyar euroluk ithalat yapıyorum.  Sen kimsin? Almanya ile yapacağım ticareti sen mi belirleyeceksin?

 Avusturya suç işlediğini gördü  ve korkuyor

Çetin Nuhoğlu, Avusturya’nın tarihinde ilk defa bir KUKK toplantısında suç işlediğinin farkına vardığını belirterek geçmiş dönemden aldığı ücretlerden doğacak tazminattan korktuğunu söyledi. “Şimdi yana yakıla bu işin altından nasıl kalkacaklarını düşünüyorlar” dedi.

 Bütün geçişler serbest olacak

Kotaların kalkacağı yönündeki görüşlerine karşı bu gücü nereden alındığı sorusunun kendilerine yöneltildiğini belirterek “Bizim gücümüz yok! Hukukun gücü var.  1963 Ankara anlaşması var. DB raporu. DTÖ’nün kararları var dedi. Nuhoğlu şöyle devam  etti: “Türkiye çok büyük bir sıkıntı yaşamazsa, yılın sonunda bütün geçişler serbest olacak. Bir tek kuruş ödemeyeceğiz. Bugüne kadar bu paraları ödemişiz ama hiç sormamışız: Bulgaristan, Romanya bu parayı ödemiyor da ben neden ödüyorum? Yani kabullenmişiz. Hepimiz DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) üyesiyiz. DB (Dünya Bankası) Bali’de bir karar aldı. ‘Transit geçiş üye ülkeler arasında haktır. Hatta onları engeleyecek bürokratik engel de suçtur’ dedi. 28 ülke buna imza attı. Temmuz 2014’te hayata geçiyor.”