Sertrans Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Keleş, filolarına kattıkları 100 adetlik Renault Trucks alımı için yapılan teslimat töreninde önemli açıklamalar yaptı. Sektörün zor günler geçirdiğini aktaran Keleş, “Zoru mu yaşıyoruz bilmiyoruz, zor önümüzde de olabilir. Rakamlar çok kötü. İthalatın azalmasından dolayı rakamlar şaşırdı. Boş dönüş sayıları arttı. Taşımaların denizyoluna kaçma riski var.” dedi.

9.8’lik deprem geliyor

Sektörde sıkıntılar her zaman olabileceğini ama bu sefer ki sorunun çok daha farklı olduğunu belirterek, “Bunun adı yok” dedi. Sektörün nasıl etkileneceğine dair yorumlarını aktaran Keleş şöyle devam etti: “Siz bir müessese yönetiyorsunuz ve sorumluluklarınız var. Etki olarak size bağlı taşeronlarınızın da sorumlulukları sizin üzerinizde. Böyle bir süreçte iş iştahı, her fiyata iş alınır, sobaya odun atayım baca sönmesin, ev ısınsın kendimi ertesi güne taşısın algısı oluştu.

Sürece hakim olmadığınız bu krizler, sektörü bir bilinmezliğe taşıyor. Sektör adına ümit ediyorum kayıplar ve sakıntılar nedeniyle müesseseler kapatılma noktasına gelmez. Bu sürecin de bize öğrettiği bir şey olması lazım, öğrendiklerimizle işimize katarsak tamamdır. Ama bu sorunları daha öncede yaşadık diyemeyiz. Bu sefer ki sorun çok büyük. Öncekiler 7 şiddetindeyse bu sefer ki 9.8 şiddetinde dedi.”

Fransa buna benzer krize mecburi ödeme süresi koyarak atlattı

Fransa’da lojistik sektörünün bundan 8-9 yıl önce buna benzer bir kriz yaşadığını kaydeden Hakan Keleş, Fransa’da bir kanun çıkardığını ve lojistik sektörüne en geç içinde 30 gün içinde ödeme yapılmasını zorunlu hale getirdiğini söyledi.