E-Ticaret pazarı nasıl bir seyir izliyor ve gelecekte nasıl bir pazar olacak?

Türkiye’ de internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte yapılan araştırmaların sonucunda görüyoruz ki 32 milyon internet kullanıcısına ulaşıldı. Bunun yüzde 15’i de bir şekilde internet üzerinden alışveriş yapıyor. İnternet üzerinden yapılan ticaret hacmi 20 milyar TL’ye koşuyor. Bu rakamlar büyük bir lojistik potansiyele işaret ederken önümüzdeki 10 yıl içersinde bu rakamın 100 milyar TL’yi bulacağı tahmin ediliyor. Bu rakamlar büyük bir lojistik potansiyele de işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde interneti yaygınlaşması, internet üzerinden güvenli alışveriş alt yapısının gelişmesi ve problemsiz müşteri deneyimlerin artması ile birlikte bu hizmetin birçok başka sektörde de verilmeye başlanacağını düşünüyorum.

E-Ticaretin büyümesinde lojistiğin payı nedir?

Teknolojinin gelişimi ile işletmeler geleneksel ticaretten e-ticarete geçmeye çalışıyorlar. E-ticaretin gelişmesi ile ticaret, artık bölgesel satışlarınızın bulunduğu noktanın etrafına yapacağınız satışların çok daha ötesine çıkmaya başladı. Dolayısıyla satış yapan firmalar artık anlık stoklarla çalışmaya başlayacaklar. Kullanıcı ihtiyacını karşılayabilmek için belirli noktalarda lojistik firmaları ürünlerin taşınmasının yanı sıra depolama, elleçleme, etiketleme gibi katma değerli hizmetleri de vermeye başlamaları gerekecektir. Bütün e-ticaret siteleri üzerinden yapılan satışların müşteriye sorunsuz ulaşabilmesi için depolamadan stok takibine, ürünün ambalajlanmasından özel not yazılmasına, teslim edilmesinden ödemenin tahsil edilmesine kadar birçok konuda ihtiyaç doğacağı için Lojistik firmaları hizmet çeşitliliğine gidecek ve iş yapış biçimleriyle internetinde gücünü kullanarak pazarı lehine çevirecektir. Yakın zamanda üretim dışındaki tüm hizmetler lojistikçiler tarafından gerçekleştirilecek ve Fillo gibi farklı iş modelleri geliştirebilen lojistikçiler pazarda daha aktif olacaktır.  

B2B  ve B2C Lojistik pazarı ve  Fillo’nun bu alanda verdiği hizmetler nelerdir?

Fillo, yaygın dağıtım ağı, kargo,kurye,lojistik hizmetlerini tel elden sunması ve Aras Holding’in 30 yıllık gücü ile birlikte B2B  ve B2C Lojistik pazarlarına hizmet verebilmektedir. Fillo olarak biz e-ticaret şirketlerine de Tek Elden Bütüncül Hizmet sunarak farklılaşıyoruz. Farklı organizasyonumuz ile depolama hizmetinden depo içi katma değerli hizmetlere, stok takibinden ürünlerin raporlanmasına, dağıtım hizmetinden paketlenmesi ve özel not yazılmasına ve alıcıya teslim ederken kapıda tahsilatın yapılmasına kadar süren bir hizmet sunuyoruz. Aynı zamanda kurumsal müşteri temsilcileri ve internet sitesi üzerinden de müşterilere anlık olarak son durum bilgisi verebilmekteyiz.  

Nasıl bir uzmanlık gerektirmektedir ve  Fillo’ nun insan kaynakları, Bilişim Teknolojileri yatırımları ve diğer yatırımları nelerdir?

E-ticaret, sınırların kalktığı herkesin ürüne sadece bir ekran kadar yakın olduğu bir dünya. Bu sebeple öncelikle firmaların çalışma alanlarını iyi tanıyor olması ve bu alanlara hakim olması gerekmektedir. E-ticaret hizmeti alan ve bu alanı kullanan kitle stratejik müşteri grubudur. Çünkü hizmette de  katma değer sağlayabilmek gerektiği için müşterinin iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu sebeple günde kaç sipariş çıkıyor, satış adedi nedir gibi bilgilerin takip edilebilmesi için sistemlerimizi özel yazılımlarla geliştiriyoruz.  

Bu alanda  Fillo kendini nasıl konumlandırmayı düşünüyor?

B2B’nin ana merkezinde kontrat lojistiği dediğimiz depolama, stok yönetimi ve bunlarla ilgili altyapı hizmetlerinde yer almayı öncelikle istiyoruz. Bizi diğer birçok lojistik firmasından ayıran 27 transfer merkezimiz, 16 crosdock, 250 şube ve müşteriye özel 50 şube, 70 dağıtım noktamızda da teslimat yaparak hizmeti e-ticaret şirketlerine bir paket olarak sunuyoruz.  

Avantajları dezavantajları ve zor tarafları nelerdir?

Tedarik zincirindeki maliyetlerin azalmasına ve birçok adımın ortadan kalkarak ürünlerin nihai tüketiciye ulaşmasını sağlaması e-lojistiğin en büyük avantajıdır. Dezavantajları ise, hizmetin sunulması sırasında lojistik firmasının nihai tüketici ile birebir temas etmesi gerektiği için hata payı nerdeyse sıfır olmalıdır. Günümüzdeki sosyal ağlardaki iletişimin gücü sebebiyle-lojistik hizmetindeki olası aksaklıklar satıcı firmanın bir kusuru gibi algılanmakta ve müşterilerin ilerdeki alım kararlarını doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple verilen hizmetin birebir gerçekleşmesi, süreç içerisinde adımların izlenebilir olması, hızlı ve doğru bilgi akışı, ulaşılabilir bir şikayet ve talep değerlendirme merkezi ve tabiî ki uygun maliyet bu hizmetin en önemi unsurlarıdır.